<
Actualitate

Viorel Chirea: Iconografia populară în zona Oltului de Jos

Muzeul de Istorie din Turda găzduiește o expoziție de ”icoană și manuscris” realizată de către artistul plastic Viorel Chirea, din Caracal. Doctorand al Universității Naționale de Arte din București, cu un masterat în artă sacră și licențiat în istorie, Viorel Chirea, fost elev al profesoarei dr. Cristina Oprea, la Școala Populară de Artă din Craiova, înfățișează în expoziția vernisată miercuri, 15 noiembrie, la Muzeul de Istorie din Turda, iconografia populară din zona Oltului de Jos.

Pe lângă icoanele realizate într-o paletă cromatică în care predomină culorile roșu, albastru, verde și ocru, printre care se află și cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, Buna Vestire sau Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, o prezență inedită în expoziția lui Viorel Chirea, față de ceea ce înfățișează expozițiile cu aceeași temă, organizate la Turda în ultimii ani, o reprezintă câteva ”file” din Manuscrisul zugravului.

”Opera zugravilor și iconarilor populari de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, care constituie, peste ani, o vie mărturie a credinței și a tradiției creștine din zona Oltului de Jos-Romanați” face obiectul demersului realizat de către Viorel Chirea, prin intermediul expoziției ”Iconografia populară în zona Oltului de Jos). Manuscrisul, sau caietul de modele al zugravului iconar surprinde întreaga pregătire artistică a acestuia. Dar, la fel ca și în cazul unui jurnal, caietul zugravului iconar mai conține și observații despre aspectele vieții sociale și despre evenimentele la care artistul a fost martor.

”În acest context, demersul meu vizual ține să evidențieze principalele centre de interes ale iconografiei populare din zona Oltului de Jos, precum și încercarea de a restaura un caiet volant de modele iconografice”, a explicat Viorel Chirea subiectul expoziției sale. Aceasta rămâne deschisă publicului, la Muzeul de Istorie din Turda, până în 12 ianuarie.  Expoziția de icoană și manuscris a lui Viorel Chirea se poate vizita de marțea până duminica, între orele 10 – 17, conform programului de vizitare al Muzeului de Istorie din Turda.

La vernisarea expoziției, eveniment deschis de către Anita Fulop-Miklos, responsabilul cu relațiile publice al muzeului turdean, au vorbit profesoara Cristina Oprea, doctor în istoria artelor și viceprimarul Turzii, Lucian Nemeș. Deoarece vernisarea expoziției a coincis cu prima zi din Postul Crăciunului, autorul acesteia, artistul plastic Viorel Chirea, a susținut și un minirecital de colinde românești.

Printre primii vizitatori ai expoziției s-au aflat scriitorul Mircea Ion Casimcea, artiștii plastici turdeni, Gavril Nechifor și Flaviu Bugnariu, profesoara pensionară Maria Bocoș, pasionată de creația literară și un grup de circa 20 de elevi din clasa a IX-a B a Colegiului Tehnic din Turda, veniți la muzeu împreună cu profesorul lor, Răzvan Neagu, doctor în istorie.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS