<
Actualitate

Video. Vernisajul expoziției „Misterium” Carmen Cecilia Rusu: „Arta pentru mine înseamnă o evadare din universul cotidian și totodată, un mod de exprimare”

Joi, 8 Septembrie orele 18:00, Muzeul de Artă Cluj a vernisat expoziția personalăa artistei Carmen Cecilia Rusu intitulată„Misterium”. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 18 Septembrie 2022în cele 4 săli de Expoziții Temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, unde puteți admira tablouri nemaivăzute, pline de mister care vă îndeamnă la meditație, confecționate din lemn, rășini expodice, culori acrilice toate acestea așezate pe pânză sau chiar lemn.

Născută la data de 26 Ianuarie 1970, în Dej, România. A urmat cursurile Liceului de Științe ale Naturii Cluj Napoca și Școala de Arte Tudor Jarda Cluj Napoca. Este stabilită cu familia în orașul Câmpia Turzii, unde își desfășoară activitatea profesională de antreprenoriat în transporturi.

Încă din copilărie și adolescență a simțit chemarea artei. Cu un suflet boem și deschis și-a așezat trăirile în tablouri aproape ireale în care te pierzi căutând înțelesul și am descoperit că fiecare dintre noi am „văzut” altceva în fiecare tablou.

Carmen Cecilia Rusu: „Misterul este cel mai frumos lucru pe care îl putem experimenta. Este sursa întregii arte și stiințe adevărate “ Albert Einstein.

„Arta pentru mine înseamnă o evadare din universul cotidian și totodată, un mod de exprimare.

Consider că arta este ca o pauză în timp, reprezintă frumosul, emoția. Sufletul omului are nevoie de mister. Acolo unde se crede că se cunoaște totul, acolo unde starea de mister nu mai există este greu pentru suflet să se mai dezvolte. Prezența misterului dă aripi și inspirație creației mele. În procesul de creație libertatea ocupă cel mai important loc, deoarece oferă originalitate lucrărilor mele. Lucrările se nasc în mintea mea, locuiesc acolo o perioadă de timp, înainte de a prinde viața. Natura cu frumusețile sale infinite sunt obiectul de investigație preferat. Culorile sunt importante în viața mea, deoarece își pun amprenta pe tot ce mă înconjoară. Îmi influențează direct starea de spirit. Fiecare culoare generează un anumit tip de emoție și are o anumită semnificație. “Sentimentul colorează, nu pensula. Poți colora c-o bucățică de cărbune și toate tuburile din lume, nu dau albastrul, unei flori de inișor, dacă nu îl ai în suflet.” Nicolae Grigorescu.

Prezența misterului și nevoia de al elucida, determina privitorul să călătorească în universul creat de mine și pus la dispoziția celor care au dorința de a evada în el. Misterul trezește noi dimensiuni și face ca viața să devină cu adevărat  interesantă. Misterul este prezent iar eu vă invit să îl descoperim împreună”.

Dorel Găină, prof. univ. dr.:„Ceea ce face ea este autentic, original și inovator,[..]tu ai dezvăluit câteva din aceste secrete deci această ucenicie a lucrului care anunță terminarea lucrării și nu începutul ei și care este specifică pentru Renaștere și pentru Baroc într-o pictură care durează 3-4 ani să o faci, și dincolo de aceasta iarăși să mi se dezvăluie, să mi se deslușească una din convergențele ei către fapta pe care o face, a studiat chimia, este esențial. Materiile prime se aduc de departe și destul de greu, este fantastic fiindcă înseamnă și acea măiestrie a meșteșugului nu doar măiestria artistică care este pusă în valoare, un lucru destul de rar, recunosc că și eu sunt pictor al gestului, […] am rămas absolut uimit și încântat de articolul critic italian despre domnia sa defapt fiind o mărturisire în care n-aș mai intra fiindcă aș prefera să vorbim despre senzația și emoția întâlniriicu operele domniei sae, s-a întâmplat acum 1 an sau doi, nu mai țin minte exact, într-o galerie privată la un demisol cu lumină specială, lumină care se cere pentru aceste lucrări și acolo am rămas uimit fiindcă nu mai văzusem așa ceva, recunosc că am terminat și design,iubesc foarte mult și zona de volum și chiar am probleme cu pictorii, pictorii mei dragi prieteni pot sa le zic că pictura nu e pictură ci cultură fiindcă se lucrează cu foarte multe materiale, paste la suprafață sau interior, aici asistăm la acea pictură-sculpură sau sculptură-pictură care defapt o numim ca să ne orientăm, altfel suntem orientați sau captivați de unicitatea gestului și faptei doamnei Carmen care nu se rezumă decât la bucurie, talent, hărnicie și îndrăznesc să spun chiar la geniu pentru expresivitate, compoziție și cea mai importantă pentru misterium. Fiindcă aceste termen preluat din latină este defapt o inversiune despre încercările către o frumoasă deslușire, […] fiindcă „misterium” este o stare care este in legătura cu existența încă de la începuturile noastre și pe care e păcat să le risipim arătându-le sau privindu-ne cu ele în oglindă ci trebuie să le purtăm ca o aură, ca stare, ca spirit ca duh spre ceea ce se cheamă fantasmă. […] suntem privilegiați și noi ca public, și maestrul Florin Gherasim spunea ca este și o perioadă privilegiată pentru a expune aceste tablouri.

[…] uitați-vă la cea care este exclusă pe soclu la orizontală, oricând as vrea să văd o expoziție cu lucrările ei puse așa, ca sa le privim de sus din înaltul sau din apropiatul sfințirii noastre, nu ne rămâne decât sa îi mulțumim și să îi dea Dumnezeu toate tainele acrilice, să meargă mai departe[…].

Felicia Răcean, membru al Societății Culturale Filarmonia Turda, profesor Școala Populară de Arte  „Tudor Jarda” Cluj – secția externă Turda și Câmpia Turzii, pictură, grafică și artă decorativă: „Expoziția de astăzi, cred, ca și dvs. că este un eveniment artistic de cea mai înaltă clasă. Ceea ce vedem pe simeze, poate să stea cu cinste pe simezele absolut oricărui muzeu de pe globul nostru pământesc. Spun asta fiindcă fiecare lucrare este unicat, fiecare lucrare reprezintă o invitație în drumul misterului, al căutării. Din fericire am fost martora evoluției sale,de la începuturile căutării sale în a găsi acea expresie tehnică pe care să o folosească pentru a putea da din sufletul său și a putea invita privitorul în misterul pe care îl creează. Sute de zile și nopți, pot sa spun, a luptat cu sine, a luptat cu toate materialele îmbinând, într-adevăr într-o fantastică alchimie și creând. Multe, foarte multe încercări dar, care, în cele din urmă au dus la realizarea a ceea ce și-a propus, să-și poată exprima sufletul său, zbuciumul, chinul, durerile, bucuriile absolut totul, este de mirare că are atâta dărnicie în suflet încât să își pună sufletul pe pânză și să ni-l ofere nouă, este o dovadă fantastică de încredere în consumatorul de artă care uite astăzi suntem aici și suntem atrași de absolut fiecare lucrare de a sa.

Într-adevăr are 100 și ceva de expoziții, mai multe în străinătate, de multe ori, întâi trebuie să se afirme „înafară” ca mai apoi să prețuim aici la noi, dar noi suntem aici pentru că o prețuim pe Cecilia Rusu. Aceste lucrări sunt o invitație, o invitație la meditație, fiecare este un labirint de gânduri, de încercări, de bucurii și cel mai important lucru este speranța pe care o dă fiecare lucrare, chiar dacă tonurile sunt închise, există un licăr în fiecare, dacă cu o lumină potrivită putem găsi acel licăr înseamnă ca i-am găsit scânteia, pentru că fiecare lucrare are o scânteie, așa… trebuie să o înțelegem, trebuie să o pătrundem cu sufletul pentru a putea recepționa și a spune „Da, îmi place!” pentru că ceea ce creează Cecilia nu este o lucrare, o pictură anostă, dreaptă, explicită peste care să treci rapid cu vederea, nu,ea te oprește și te îndeamnă la meditație. Este marea valoare a unei opere care cheamă privitorul, consumatorul de artă să gândească, să participe, să intre în universul pe care îl creează artistul. […] Prima lucrare, din dreapta de la intrare, și nu e mare, cât credeți ca are? 35 de kg! Câtă muncă, oare câte straturi, câte nopți și cât chin a depus acolo, dar dintr-un chin mare se naște o floare dragă. Felicitări din suflet!”

Vă prezentăm o mică parte din expozițiile sale și premiile câștigate:

Expoziție de grup (selecție):

2016 – Viaggio Nell’Arte Galleria Merlino Art Expertise, Florența, Italia: Arte e Collezionismo -Galleria D’Arte Mentana, Florența, Italia; Arte in Roma- Galleria Rossocinabro, Roma, Italia;

2017 – Arte in Milano-Galleria Spazio Libero 8, Milano, Italia; Italian Art in London -Crypt

Gallery, Londra, Anglia; Biennale Internazionale D’Arte Contemporanea della Versilia- Villa

Gori Stiova della Versilia Massarosa, Italia; On Tour I & II- Galleria Merlino Art Expertise,

Florența, Italia; L’Artistes du Monde Cannes – Cannes Croisette, Franţa: Premio Brianza

Monastera di Santa Maria del Lavello- Lecco, Italia;

2018- Main Arts & La camera dele Meraviglie -Galleria D’Arte Mentana, Florența, Italia; On Tour Milano -Galleria Spazio Libero 8, Milano, Italia: On Tour London – The Royal Opera Arcade Gallery, Londra, Anglia; On Tour Venezia -Galleria Loreta Larkina, Veneția, Italia; Art a la Cluj, conacul Manuc Bey, Hânceşti, Republica Moldova, Art Shopping Paris- Carrousel du Louvre, Paris, Franța; Le Gene Imaginaire- La Galerie D’Art chez moi-chez toi”, Nimes, Franța; Art Innsbruk-Messe Innsbruk, Austria;

2019- Fratelli nell’arte -Biblioteca Națională a României, București; Segnalati Lisbon Meeting Art Gallery, Lisabona, Portugalia; Art Innsbruk -Messe Innsbruk, Austria; Le Vie dell Arte -Galleria D’Arte Mentana, Florența, Italia: The Way After Postmodernism – Galeria de Artă Umelka, Slovacia; Art and us today second edition – Art Gallery Dobrick, Bulgaria; Art & Craft – Galleria Merlino Art Expertise, Florența, Italia; Cross Border Visual Connections – Art Gallery Silistra, Bulgaria, On Tour Cannes -Gallerie d’art Cecchin, Cannes, Franţa: Art Shopping Paris Carrousel du Louvre, Paris, Franja; International Biennale of Contemporany Art – Gonzaga Museum Mantova, Italia; Il tempo delle nostre illusion -Pallazo della Cultura Pasquino Crupi”,

Reggio Calabria, Italia: Art Screen TV- La Galerie du Marche Prestige, Montreux, Elveţia; 2020- Splendore della Vita Serenita”- Pallazo del Bargello, Gubbio, Italia; Apa & Mitologie-Biblioteca Jean Bart, Sulina, România; International Women’s Day „Each for Equal”

Art connects women 2020- 4 edition, Dubai, UAE; I Segnalati Venice- Scuola di San Teodore, Veneția, Italia; I Biennale dei Normanni – Museo d’Arte e Contemporanea G.Sciortino-Villa Vittorio Veneto, Monreale, Sicilia,

2021-Exhibixone Winter 2021 & Diversia Women & Diversia Life, Ontario, Canada; Artisti pe simeze internationale 3- Mestre-D’E.M. Venice Art Gallery, Veneția, Italia; Romanian Colors”-Artişti pe simeze internationale 4-Nikola Petrov Gallery, Vidin, Bulgaria: Salonul de iarnă al artiştilor plastici-Cluj Art, Cluj-Napoca, Romania; Artist and She Vision -Paks Gallery In The Castle Hubertendorf, Austria; Modern Art Exolution Paks Gallery. Viena, Austia; Creator’s handwriting- Paks Gallery, Muchen Germania; Contemporary Art Fair- Carrousel du Louvre, Paris, Franta; International Biennial of Art in World- Effecto Arte Gallery in Palermo, Palermo, Sicilia

Premii:

2019 – International Prize Diego Velazquez-Mam Museum Barcelona;

International Prize Giotto-Dom Pedro Hotels & Golf Collection Lisabona, Michelangelo International Prize-Brancaccio Palace Roma; International Prize Artist of the year 2019″ -Mantua Social Theater

 

2020 – International Prize Leonardo da Vinci- Borghese Palace Florența

International Prize Frida Kahlo- Filodrammatici Theater Milano

International Prize Artist of the year 2020 Sciortino Museum Monreale

 

2021 – International Prize Raffaello & Canova-Scuola Grande di San Teodoro Veneţia

International Prize David Michelangelo-Roma

International Prize Dante Alighieri – Florenta International Prize Ambassador of Art”. Palermo

2022 – International Prize CARAVAGGIO – Great Master of Art. April 20th, 2022, inside the Sala del Cenacolo of the National Museum of Science and Technology „Leonardo Da Vinci” – Milano

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS