În acest an, în data de 24 ianuarie, se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Acest eveniment esențial pentru istoria națională va fi sărbătorit la Turda prin manifestări artistice care se vor desfășura în Parcul Central, începând cu ora 16.00.
Vremea de afară a ajutat desfășurarea evenimentului, cele 2 grade ne-au amintit tuturor că iarna încă este cea care face legea în luna ianuarie. Încă de la orele 15:30 cetățenii municipiului Turda veneau către Parcul Central, locul de desfășurare a evenimentul. Odată cu ora 16:00 fix, a început și evenimentul dedicat celor 160 de ani de Unire a Principatelor. Ca la fiecare eveniment, prezența și mesajul edilului Cristian Octavian Matei, sunt nelipsite. De această data, din motive obiective, primarul nu a putut să fie alături de cetățeni, însă a lasat un mesaj pe care l-a transmis Ana Sevan, directoarea Casei de Cultură Turda. În jurul orei 16:30 s-a dat startul la fasole cu ciolan pentru toți cei prezenți. Organizatorii s-au gândit la cei care vin la spectacol și le-au oferit fasole cu cârnați și ceai fierbinte.
Cum tradiția, jocul popular și portul sunt specifice oricărui sărbători, ansamblurile folclorice „Țărina” și „Datina Turdeană” au facut un mare spectacol pe scena amplasată în Parcul Central Turda. Rând pe rand, au impresionat solistele Ioana Budae, Milena Bandits și Lorena Hideg, care de asemenea, au „agitat” lucrurile și au încălzit atmosfera pe acordurile „Ceterasilor de la Cluj”. Pr. Marius Ciprian Pop a fost cireașa de tort. Primit cu căldură, entuziasm și mult patos, în momentul când a început Pr. Marius Ciprian Pop să cânte, afară s-a încălzit. Oamenii se apropiau de scenă pentru a-i asculta cuvintele de învățătură, precum și cântecele deosebite. Românului îi place să petreacă, îi place să cânte și să se distreze, fără a ține cont de vreme, conjunctură și anturaj. Așa s-a întâmplat și acum, undeva pe la mijlocul programului, când oamenii au început să joace și să facă hore pe melodiile cântate cu atât de multă pasiune de Pr. Marius Ciprian Pop.
După terminarea programului artistic, actorii Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, au interpretat o scenetă ( imagine de epocă) reprezentând Mica Unire, iar publicul a savurat momentul pe deplin.
Un superb foc de artificii pe cerul Turzii, a încheiat acest eveniment dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor
Scurt istoric:
„24 ianuarie 1859 este data la care a avut loc Mica Unire, adică unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român, iar astăzi în toată ţara se sărbătoresc 160 de ani de această înfătuire.
Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.
Punând bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască în 1918, când a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.” Sursă: Wikipedia