Seria interviurilor cu artiştii locali din Turda şi Câmpia Turzii continuă, de data aceasta am avut plăcerea de a o cunoaşte pe Căluşer Vasilica Marina, originară din Câmpia Turzii.
Vasilica este un artist plastic, mai concret este pictor, a absolvit Şcoala Populară de Artă din Cluj Napoca la secția pictură. Universul artelor i-a fost deschis Marinei de către părinții săi, tatăl Marinei fiind inginer agronom, a cultivat grădina cu diverse flori, aducea tot timpul arbuşti şi flori noi în curte. Pe lângă această meserie, tatăl artistei desena şi foarte frumos și o ajuta pe soția sa, pe mama Vasilicăi, care era educatoare să facă planşele, pentru materialul didactic la grădinița unde lucra.
Vasilica, văzând că părinții ei desenează şi colaborează aşa de frumos în domeniul artei, încet, încet a început să facă lucruri pe care le vedea la părinții săi, din dorința de a se perfecționa din ce în ce mai mult. La un moment dat, aceasta a simțit că are nevoie şi de altceva, nu doar de ceea ce a învățat de la părinții săi şi atunci a hotărât să urmeze cursurile şcolii populare de artă.
Vasilica este de părere că tot ce intră în interacțiune cu noi, tot ceea ce am învățat, se contopesc în creierul nostru iar acest cumul de informații dau naştere la adevărata artă. Pe lângă pictură, a studiat si arta decorativă şi încearcă să îmbine arta decorativă cu pictura, să acopere mai multe tehnici pe care le simte în momentul respectiv.
Uneori ea simte că vrea să picteze în ulei, alteori simte că vrea să croșeteze, să modeleze şi să facă anumite lucruri, nu neapărat pictură. De-a lungul timpului, lucrând în domeniul artelor, pictură şi artă decorativă, prietenele Vasilicăi au fost foarte plăcut surprinse de ceea ce face artista şi au rugat-o să se ocupe de copilaşii lor, să îi introducă în lumea artelor, să îi învețe ce ştie ea şi să încerce să le deschidă drumul spre lumea artei, și în mod voluntar, desigur, a inițiat copii spre artă.
Astfel, începând de prin 2008 se ocupă de copilaşi, a ajuns cu ei la un nivel la care să poată organiza diverse expoziții. Au început cu expoziții la Casa de Cultură din Câmpia Turzii, unde au expus pentru prima dată, cu o “mână” de copilaşi, iar anul trecut au ajuns să aibă o expoziție mai importantă, la Gossner, având ca invitați pe lângă cei care au expus lucrările şi pe fete de la liceul de coregrafie ”Octavian Stroia” din Cluj Napoca.
Vasilicăi întotdeauna i-a plăcut să experimenteze diverse tehnici, în mod deosebit tehnica uleiului. A folosit si tehnici mixte pentru că dorea să vadă cum se îmbină, cum curg, ce rezultate şi efecte se obțin. Categoric pe primul loc, pentru ea este tehnica în ulei, dar foarte mult îi place şi să experimeteze cu anumite tipuri de culori.
Vasilica tot timpul experimentează, îi place să picteze natură statică, peisaje, dar foarte mult în tablorile artistei din Câmpia Turzii intră şi decorativul, încearcă să creeze anumite linii, pete, care să semene cu ceva, uşor uşor merge şi spre abstract, mai ales când trebuie să picteze fondul sau obiectele din depărtare.
Sursa de inspirație pentru Vasilica nu este o problemă, îi place foarte mult marea, obiectele marine, apa şi de cele mai multe ori pictează mediul marin, mediul acvatic. Prima expoziție personală a avut-o în 2008, când era în anul II la Şcoala Populară de Artă. În aceea perioadă, mama artistei s-a îmbolnăvit şi şi-a spus că trebuie să se grăbească cu prima expoziție personală, pentru a-și face mama mândră încă o dată, să vadă si ea cum este să expui într-un cadru în care vin mulți oameni să vadă ceea ce ai realizat.
Şi astfel a reuşit în 2008 să organizeze prima sa expoziție personală, la Casa de Cultură din Câmpia Turzii, a avut foarte muți invitați inclusiv colegi de-ai artistei de la Şcoala Populară de Artă.
Vasilica a expus cu colegii săi din Asociația Artiştilor Plastici Câmpia Turzii, din care face parte încă de la înființare, de 10 ani. În 2009 a expus împreună cu ei la Turda, Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Mediaş. Expoziții personale a avut la Bucureşti, a participat la un târg de creație în Franța, iar în străinătate are lucrări la colecționari particulari.
Vasilica poate fi găsită pe pagina de socializare Facebook, Vasilica Marina Căluşer, iar pagina de artist este Căluşer Vasilica Marina, iar de curând artista şi-a deschis un magazin în Câmpia Turzii, un magazin de artizanat şi flori, ”LicaArtDeco”.
De curând şi fiica ei, Antonia, a intrat în asociația artiştilor plastici, ea este momentan elevă la Liceul de Arte secția ” Arhitectura şi Design” şi se pare că, de mică văzând-o pe mama ei că pictează si desenază, a îmbrătişat şi ea această pasiune. Au chiar și lucrări făcute împreună , iar Antonia este foarte încântată că poate să îi demonstreze mamei sale ”că este mai bună ca ea”.