Seria interviurilor cu artiştii locali continuă la ”Ziarul 21”, săptămâna aceasta am avut plăcerea de al avea ca invitat pe doctorul Nicuşor Țigănilă. Pe lângă profesia pe care o are, cea de doctor, am avut privilegiul de a descoperi și partea lui mai sensibilă, partea artistică, Nicuşor fiind un fotograf desăvârşit şi un adevărat pasionat al fotografiei.
Mai mult de jumătate din Turda îi cunosc latura profesională, pe când cealaltă jumătate, latura artistică nu atat de mult. Nicuşor a început cu fotografia în jurul vârstei de 12 ani, în acea perioadă 90% din fotografii erau alb negru, în acest timp promotorul său fiind profesorul şi artistul Manole Ciui. Acesta din urmă, în anul 2005, a văzut pozele lui Nicuşor, care i-au plăcut foarte mult şi i-a propus lui Nicuşor să le expună. Artistul a prins drag de arta fotografiei de la tatăl său, acesta cumpărând un aparat foto, l-a oferit lui Nicuşor pentru a se juca. Fiind un copil curios din fire, a desfăcut aparatul în întregime dar nu a mai ştiut să îl monteze înapoi.
Astfel, a fost acaparat de aparatul de fotografiat şi de atunci a luat naştere pasiunea lui Nicuşor pentru fotografie. În acele vremuri, se lucra pe film, îi plăceau detaliile, îi plăcea partea de developare şi de cameră obscură. Prima sa expoziție a avut-o în anul 2005, de atunci a avut 7 expoziții personale dar și 36 de expoziții de grup.
Nicuşor având lucrări expuse atât în Turda, cât și în Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare și Tg. Mureş. Nicuşor nu a absolvit nici un curs în domeniul fotografiei, arta fotografică este pentru el doar un hobby, la fel cum e și muzica, de toate genurile dar și tenisul de câmp. Lui Nicuşor îi place fotografia de portret şi fotografia de natură, dar cel mai mult îi place cea macro, îi plac foarte mult detaliile, absolut tot ceea ce nu vede ochiul liber. Nicuşor preferă atât aparatele full frame cât şi cele crop, fiecare cu avantajele lui, ”pentru un câmp de profunzime bun, detalii bune conturate şi dinamică, un full frame este ideal, iar pentru partea de animație şi sport prefer cropul, iar factorul de crop te ajută la zoom” ne-a povestit cu mare interes Nicuşor.
El face poze macro florilor, insectelor, chiar şi la zăpadă. Fiind pasionat de fotografie, are toată gama de obiective, de la ultra whide până la super tele, de la 16mm la 810mm. Preferă lumina naturală, niciodată blițul, contrastele, jocul de lumini şi naturalul firesc. Nicuşor face poze dimineață şi seara, foloseşte aceste perioade ale zilei la maxim, pentru că atunci este lumina caldă, plăpândă şi uşor caldă, Următoarea expoziție la lui Nicuşor va fi la sfârşitul lunii August sau Septembrie, la Cluj, este de fapt o re-expoziție a ceea ce a fost anul trecut la Turda, despre Delta Dunăriii şi Croația, iar după expoziția de la Cluj, cel mai probabil, ne-a dezvăluit artistul, va fi o expoziție de portrete ale unor artiști, prietenii lui Nicuşor.
Această expoziție va avea loc abia anul viitor. În opinia lui Nicuşor, ”publicul turdean ar aprecia şi ar consuma mai bine arta, dacă s-ar face o promovare mai puternică, mulți dintre oameni nici nu ştiu când au loc manifestările, iar dacă evenimentele nu sunt mediatizate la scară mai largă, lumea rămâne în necunoştiință de cauză. Un artist ar putea să trăiască destul de greu din artă, ar putea doar dacă se impune la nivel internațional, la nivel național fiind destul de greu. Oamenii ar trebui să se bucure şi să se relaxeze psihic pentru că cel mai mult contează relaxarea sufletească, mult mai mult decât cea materială, omul nu trăieşte doar prin material ci şi sufleteşte!”