Seria interviurilor cu artiştii locali din Turda şi Câmpia Turzii continuă la Ziarul 21. Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a o avea ca invitată pe Mihaela Ianoş din Câmpia Turzii. Mihaela face parte din “Asociația Artiştilor Plastici” din Câmpia Turzii din 1 martie 2014, în urmă cu 5 ani, în această perioadă a avut cinci expoziții personale, trei dintre ele în Câmpia Turzii şi două la Cluj, a expus împreună cu colegii atât la Câmpia Turzii cât şi în ale oraşe. Mihaela practică pictura, a început ca şi colecționar, încă din tinerețe cumpăra tablouri, şi i s-a părut logic ca din colecționar să ajungă creatoare de artă, a început sa picteze pe pânză şi pe carton pânzat, în acril, în ulei, la început picta mandale, i s-au părut foarte interesante, mandalele sunt nişte tablouri care se încadrează obligatoriu într-un cerc, denumirea lor e în Sanscrită, în interiorul acelui cerc, există un medalion care are o anumită simbolistică, în toate culturile stăvechi, antice, au existat picturi de mandale, se bazează pe figuri geometrice, între acel medalion şi acel cerc exterior, se pictează figuri geometrice prin care poți să faci diferența dintre culturi în funcție de figurile geometrice folosite.
Când Mihaela a avut a doua expoziție la Câmpia Turzii, a vrut să aibă lucrări pe toate tipurile de materiale, a pictat şi pe lemn şi pe hârtie, şi pe pânză, placaj, piatră, sticlă, cea mai deosebită i s-a părut pictura pe sticlă şi pe piatră, artista spune că îți oferă o senzație deosebită momentul în care ți piatra în mână şi o pictezi. Mihaela a rămas fidelă picturii pe sticlă, în ultimii doi ani, s-a specializat pe pictura pe sticlă, îi place foarte mult, a fost o provocare pentru ea. Toată lumea asociază pictura pe sticlă cu icoana şi a vrut să demostreze ca orice tip de pictură se poate aplica şi pe sticlă, se poate picta exact ca şi pe pânză, în stilul icoanelor, poți să pictezi grafică, exact ca şi cărbunele, ceea ce a descoperit artista este pasta de relief, cea de culoarea cuprului cu care poți să faci modele deosebite pe sticlă, să lucrezi absolut orice în diferite stiluri.
Sursa de inspirație pentru Mihaela nu este o problemă, se inspiră din orice, mai pictează şi mandale din când în când, dar într-un alt stil, pictează orice pe sticlă, ceea ce a descoperit pe sticlă sunt vitraliile, cu pasta de relief, a încercat cu această pastă de relief să lucreze şi pe pânză, sunt lucrări reuşite.
Pasiunea pentru pictură a venit de la sine, de la dorința de a picta, a început ca şi colecționar şi a ajuns să picteze, o prietenă care a venit în vizită i-a făcut cadou primele ustensile pentru a putea picta, era toamna iar până în Crăciun a făcut foarte multe lucrări, ulterior artista a dat unele lucrări cadou, iar câteva le-a şi vândut, veneau cunoscuți la ea în vizită şi o întrebau dacă sunt de vânzare, era o plăcere, era la început. Mihaela nu îşi aprecia lucrările, a început ca o joacă, ca o metodă de relaxare, iar în primăvara următoare, venise în vizită, Tudor Cioca, un coleg din “Asociația Aritştilor Plastici”, pe vremea aceea el era vicepreşedinte în asociație, şi i-a făcut invitația de a intra în asociație, nu a fost un vis, a venit pur şi simplu de la sine, între timp a făcut şi ”Şcoala Populară de Arte”, pe care absolvit-o în această vară. Şi-a dat seama că ar putea îmbina cu mare succes meseria sa de psiholog, cu pictura, iar în planul de viitor o să introducă o psihoterapie prin artă, care s-a dovedit ştiințific că ajută foarte mult, pentru reglarea emoțională pentru exprimarea emoțiilor, sunt multe persoane care nu ştiu să îşi exprime emoțiile.
Când a început Mihaela să picteze folosea culori primare, foarte tari, culori naturale, la pictura pe sticlă foloseşte vopsele pentru vitralii dar are lucrări pe sticlă în care a folosit și ulei şi acril, materiale cu care poți să lucrezi în culori mai estomapte. Artista ne mărturisește că atunci când pictezează starea ei este extraodinară, în psihologie se zice că atunci când faci ceea ce îți place nu există timp şi spațiu şi în acest fel apare reglarea emoțională asta face şi ea când pictează.
La un moment dat a lucrat cu un grup de copii cu disabilități, iar apoi au vândut lucrările pentru o strângere de fonduri şi a observat aceea stare în care nu există timp şi spațiu, acea reglare emoțională, starea de bucurie de a-ti transpune emoțiile şi culorile pe pânză, a fost o experientă deosebită.