<
Actualitate

Video. Portret de artist cu Iosif Stegaru

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă la Ziarul 21.
Săptămâna aceasta am avut plăcerea de al avea ca invitat pe Iosif Stegaru. Iosif este de profesie inginer, absolvent al Facultății de Electrotehnică din Timişoara, el este un turdean adevărat. Școala elementară a făcut-o în Turda, la şcoala nr. 3, liceul tot în Turda, la nr.2. Din perioada şcolii, Iosif nu ține minte să fii avut înclinații artistice, poate şi din cauza că nu au fost stimulați de profesorii de arte plastice. Iosif îşi aminteşte că venea în vacanțe din studenție la Turda, nu exista nici măcar o galerie de artă, nu existau expoziții.

Iosif îşi aduce aminte că în anul I de facultate, fiind la Timişoara, a văzut prima expoziție de artă plastică, expoziție ce l-a impresionat enorm de mult, luând mai apoi decizia de a frecventa aceea galeria. Întâmplător sau nu, locația era în apropierea facultății, drumurile zilnice treceau pe lângă acea galerie și Iosif intra în galerie să vadă ce mai este nou. Artistul îşi aduce minte şi acum, de o expoziție cu lucrări în acuarelă, a unui medic, care l-a impresionat în mod deosebit, mai apoi a început să vadă lucrările grupului de la Timişoara “unu plus unu plus unu”. După plecarea unuia dintre membrii grupului, grupul s-a desfințat şi s-a transformat în grupul “Sigma”, iar aceştiai au început să facă diverse construcții, participând la bienala de la Nurenberg, Germania, unde spre surpinderea tuturor au ocupat locul 2 în Europa.

Acolo Iosif a văzut primele construcții din pexiglass, turnul informațional pe care l-au montat la Casa de Cultură a studenților din Timişoara, care avea o înălțime de 15 metri, fiind amplasat între etaje pe casa scării. Acesta era impresionant, acestă lucrare a fost vizitată şi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care, văzând ce activitate desfăşoară Liceul de Arte din Timişoara, unde artiştii autori ai turnului erau cadre didactice, i-a ajutat cu foarte multe materiale.


După ce Iosif a terminat facultatea, a venit la Cluj, unde şi-a desfăşurat activitatea timp de 37 de ani, a avut bucuria să găsească nişte colegi de serviciu, dintre care unii dintre ei se îndreptau spre artă, spre muzică, o colegă l-a influențat foarte mult. Soțul dânsei, fiind ziarist, scria articole despre artiştii clujeni, articole despre arta plastică şi lumea muzicală clujeană, fapt care i-a stârnit curiozitatea şi aşa a început şi Iosif să participe la diverse evenimente, la vernisaje, să ia contact cu arta clujeană, a avut ocazia astfel să afle mai multe lucruri despre artiștii plastici clujeni.


Sub influența artiştilor clujeni şi a colegilor care erau amatori de artă, Iosif a fost împins de la spate să facă şcoala populară de artă, având înclinații în acest domeniu. În anul 1977 a absolvit Școala Populară de Artă, la clasa sculptorului Ilarion Voinea. Mai apoi la serviciu a întâlnit un colectiv de băieți tineri, care erau receptivi la un fenomen artistic, îi preocupau obiectele realizate manual, alături de care s-au influențat reciproc. În acea perioadă Iosif era preocupat de metalo plastice, lucra în tabla de cupru.
În anul 1983, Iosif a participat la prima expoziție la Cluj, aceasta a fost organizată la un institut unde Iosif a fost invitat datorită lucrărilor pe care le realiza talentatul artist.


Ziarul “Făclia” a scris despre acea expoziție iar o colegă de servici, care cumpăra frecvent ziarul, a descoperit articolul în care era menționat și Iosif, l-a citit şi astfel s-a aflat cu ce se ocupa Iosif în timpul liber.
După aceea, a început să adune din jurul Clujului, diverse lemne şi rădăcini pe care le prelucra şi realiza diverse figurine din ele, fiind primele opere de arta ale lui Iosif.


Lui Iosif îi plăcea şi zona malului Arieşului până spre Buru, îi plăcea să adune diverse rădăcini şi lemne pe care le aducea apa. După ce le usca şi le prelucra încerca să obțină diverse obiecte artistice.
Dacă Iosif se poate lăuda cu ceva, este cu faptul că are 3 albume mai mici cu lucrările sale pe care le-a scos în timp, primul “Limbajul lemnului” cu o expoziție organizată la Casa Rațiu din Turda, “Zidiri în lemn” este a doua expoziție, organizată tot la Casa Rațiu, “Lemnul.ro65” a treia expoziție, care a fost la Galeria de artă din Turda.
Iosif se mândreşte prin faptul că este printe puținii plasticieni turdeni care au realizat o expoziție personală în cadrul muzeului de artă din Cluj
În anul 2008 Iosif a avut bucuria de a-şi vedea lucrările la Muzeul de Arte din Cluj, ocazie cu care pritenii săi poeți din Cluj şi-ai spus punctul de vedere despre lucrările lui Iosif.


Bucuria lui Iosif a fost ca la aproierea vârstei de pensionare să reuşească cu un grup de plasticieni inimoşi să întemeieze o societate culturală, “Societatea Culturală Filarmonia Turda”, cu care au reuşit să organizeze foarte multe expoziții, foarte multe acțiuni culturale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS