<
Actualitate

Video. „Portret de artist” cu Flaviu Bugnariu

„Portret de artist” este un nou proiect marca Ziarul 21, proiect prin care încercăm să aducem în fața dumneavoastră poveștile artiştilor, si anume poveștile acelor oameni care creează frumosul, acelor oameni care s-au dedicat frumosului, acelor oameni care merită mai multā atenție din partea noastră, a tuturor.
După proiectul „Portret de actor”, în care v-am prezentat poveştile actorilor Teatrului Aureliu Manea din Turda, Ziarul 21 continuā cu „Portret de artist”, un proiect prin care sperăm să reuşim să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să dăm mai multă recunoștință artiştilor din Turda şi din Câmpia Turzii, să aducem în fața dumnevoastră poveştile de viațã a celor pe care noi îi cunoaştem a fi „autorii” tablourilor sau „scriitorii” poeziilor sau a prozelor.
Astăzi, l-am ales pe Flaviu Pavel Bugnariu, un artist care face parte din Asociația Culturală Filarmonia din Turda. Flaviu este un pictor şi un sculptor foarte talentat.


Pasiunea lui Flaviu pentru artă a apărut încă de mic, în jurul vârstei de 3-4 ani, când a început să apară pasiunea pentru frumos, plăcerea de a desena, de a colora, primele lucrări ale sale au fost pe un hol al unei case, după o uşă, realizate cu un mănunchi de creioane colorate pe care le primise, a făcut un desen “frumos”, adică a murdărit un perete, aceea a fost prima lucrare a lui Flaviu ca artist.
Părerile părinților lui Flaviu nu au fost foarte bune la isprava micului artist, dar pe parcurs şi-au dat seama că în familia lor au un adevărat talent.
Flaviu a avut o perioadă în care a încercat să trăiască numai din pictură şi sculptură, însă în țara noastră este foarte foarte greu, având în vedere situația financiară a românilor, este destul de dificil să îți rupi de la gură, de la nevoile zilnice, să îți cumperi un obiect de artă. Doar oamenii cu bani îşi permit astfel de gesturi, dar şi cei care iubesc cu adevărat arta îşi sacrifică multe pentru a deține un obiect cu adevărat de artă.

Flaviu a absolvit liceul de arhitectură şi Școala Populară de Artă, dar totuşi la vârsta la care avea doar talentul, mai exact la vârsta de 9 ani, a avut prima expoziție. Pe atunci făcea parte din cercul de pictură a şcolii nr. 3 din Turda, avându-l ca îndrumător pe profesorul Mare, prima sa expoziție de grup, iar cea mai recentă expoziție a lui Flaviu a fost anul trecut în toamnă, la galeria de artă din Turda, aceea fiind personală, restul care au mai fost anul acesta, câteva expuneri de grup, care au avut loc tot la galeria de artă din Turda.
Flaviu se inspiră din orice, în general frumosul şi urâtul îl inspiră, dar mai ales hazliul, hazliul faptelor în sine, mai ales în sculptură. Tânărul artist vede o întâmplare, pe care mai apoi o transpune în sculptură.

Flaviu iubeşte în egală măsură atât pictura cât şi sculptura. “Cu sculptura este un pic mai greu, deorece ai nevoie de un anumit spațiu, modelajul în sine este mai uşor, tehnologia de după este un pic mai dificilă prin uscarea lucrărilor, arderea acestora, pictura este cea mai uşoră dintre toate, un şevalet, nişte pensule şi culoare şi mai ales un subiect bun care te atrage. În sculptură alegerea lemnului este foarte importantă.” a declarat artistul în cadrul interviului acordat publicaţiei noastre.
Flaviu a lucrat în mai multe tipuri de lemn, de la brad, la stejar, măr, prun, lemnul de prun şi de măr sunt nişte esențe interesante, un lemn colorat. Diferența între lemnul de esență tare şi cel de esență moale, sunt cu avantaje şi dezavantaje fiindcă, este lemn care se aşchiază foarte uşor, într-un fel este mai greu de lucrat cu lemnul moale. În general lemul care îl ai îți spune ce să faci cu el, pentru Falviu se creează o legătură strânsă şi astfel duce la capăt opera.
La partea de pictură, lui Flaviu îi place pictura în ulei, acuarela, pastelul, dar cel mai mult lucrează în ulei, creionul, mai ales creioanele colorate combinate cu acuarela.

Flaviu este un artist inedit, mai foloseşte o tehnică, lucrănd cu acuarela iar mai apoi cu creioane colorate. Aceasta este o tehnică care s-a folosit foarte mult în design, Flaviu pregătindu-se ani de zile să intre la Institutul de Design, dar din păcate nu a reuşit, iar această experienţă şi-a lăsat amprenta asupra sa.
În modelaj, Flaviu foloseşte mai multe tipuri de lut, turdenii folosesc foarte mult lutul de la “Groapa spânzuraților”, la fel de bun pentru modelaj este şi lutul ce se găseşte în comerț, dar şi lutul folosit la fabricarea izolatorilor de ceramică, deoarece acela este mai pur, iar cu cât este mai pur cu atât mai puțin există riscul de a puşca în curpor la ardere.


Ca proiecte de viitor, sunt multe de spus, mai întâi Flaviu şi le imaginează iar mai apoi le concretizează în ceva palpabil, depinde foarte mult de mediu, de stare.
În Turda a fost o mişcare artistică foarte puternică, au fost profesori foarte buni la şcolile generale care au inspirat dar şi datorită Clubului Copiilor care are cercurile de sculptură, de pictură de foto şi de electronică. În această mişcare au fost implicați profesorul Mare dar şi Valeriu Suciu, iar Galeria de Artă Turda îi poartă numele, iar pe zona picturii, Flaviu a lucrat foarte mult pe desen şi grafica cu Prof.Dr. Cheptea, iar pe zona sculturii si Prof. Şuba, care a fost un instructor foarte bun în sculptură, la Clubul Copiilor, la cercul de sculptură, de la care Flaviu a învățat foarte multe.
Clubul Copiilor poate fi o pepinieră pentru viitorii artişti, fiindcă de acolo vine “sămânța”, sunt oameni şi copii pasionați în zona noastră.Flaviu a participat la multe concursuri şi activități în afara țării, a fost invitat în Portugalia, Slovenia, Ungaria. Deasemnea, Flaviu are o lucrare la cel mai mare Muzeu de ceramică din lume care este la Alcobasa în Portugalia, a fost şi în Italia la diferite vernisaje.
Flaviu are şi două lucrări în Salina din Turda, la altar o Maică şi un Crist, sunt făcute în sare în combinație cu lemn, ceramică şi sticlă.

Flaviu îşi doreşte ca pe viitor să facă mai multă pictură, mai multă sculptură în funcție de cum este timp şi cum vine atracția.
Arta este ceva frumos, iar Flaviu invită turdenii şi nu numai să participe la expozitiile de artă, atât cele personale cât şi cele de grup.”Este un lucru frumos, care bucură inima şi sufletul şi ochiul, aşadar vă aşteptăm cu mare drag la toate expozițiile de artă ce au loc la Galeria de Artă, să vină către artişti, iar aceştia vă vor da un pic din sufletul lor.” a încheiat Flaviu Bucnariu primul interviu din cadrul noului proiect marca Ziarul 21 “Portret de artist”!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS