<
Actualitate

Video. Portret de artist cu Dumitru Popa

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă la Ziarul 21, săptămâna aceasta am avut plăcerea de al avea ca invitat pe Dumitru Popa.
Dumitru este absolvent al institutului de Arte Plastice “Ion Andreiescu” din Cluj Napoca, promoția 1974, acesta fiind și absolventul Liceului de Arte Plastice tot din Cluj, iar mai apoi a făcut şi Şcoala Popoulară de Artă.


Activitatea lui Dumitru este destul de bogată, a început cu artă decorativă, a avut profesori deosebiți, la Liceul de Arte a avut un artist deosebit, profesorul Dinu Ilea Constantin, un cubist, iar în lucrările lui Dumitru şi-a pus amprenta foarte mult.Prin ceea ce a învățat şi experimentat la Liceul de Arte Plastice, Dumitru a avut bucuria ca în clasa a 10-a, să aibă o profesoară extraordinară, o doamnă deosebită, un designer, o textilistă, Ana Lupaş, atunci era perioada ”70, 80, 85, o mare personalitate pe plan european, foarte recunoscută, de la care Dumitru a învățat o serie de tehnici, secrete, căreia îi datorează foarte mult.


Dumitru este în Turda deoarece în urma căsătoriei sale de la Cluj, a avut nişte probleme şi a fost nevoit să divorțeze, dar a rămas membru în Filiala Artiştilor plastici de la Cluj.
Dumitru a început imediat după terminarea institutului, a avut expoziții de grup şi personale, la Slatina, unde a fost repartizat ca şi creator textilist, a avut în jur de 40 de modele de imprimeuri care a fost transpuse în material de pânză, fericirea ca intreprinderea textilă de la Slatina, a fost dotată foarte bine la acea vreme, existau maşini de imprimare olandeze, de 12 culori, iar culoarea se transmitea pe pânză prin migrare, o tehnică foarte bună. Acolo Dumitru a învățat cum să lucreze cu maşina de imprimare, acest fapt l-a ajutat foarte mult, pentru că nu poți să creezi un model de imprimeu dacă nu şti cum se manifestă maşina şi toate problemele care se întâmpină. În 1975 Dumitru a venit în Turda ca designer la Intreprinderea de materiale de construcții din Turda, aici a făcut desene de tapet, de covoare din policlorură de vinil, a fost o realizare deosebită. La un moment dat Dumitru a câștigat un premiu important, cu un desen pentru tapet, iar în 2010 a fost profesor la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, unde a avut o activitate în învățământ foarte bună, a lucrat cu copii mici, cu elevi de liceu, de şcoală generală, a realizat o serie de lucruri interesante.


În 1992 Dumitru a avut expoziție de pictură pe sticla în Bruxelles, Belgia mai apoi în Luxemburg. A participat la expoziții foarte multe, în 2013 a avut expoziție de caricaturi în cadrul Expo Flora, unde au fost nişte probleme, pentru că atunci a fost în vizită și Elena Udrea, iar una dintre caricaturile realizate de artist era cu însăși Elena Udrea. Dumitru şi-a imprimat un tricou cu aceste perosonaje colorate din politică, organizatorii s-au opus, motivând faptul că acele caricaturi nu fac obiectul expoziției, artistul trebuia să ia atitudine, atât artistică, culturală dar şi politică, l-au forțat să scoată caricaturile din expoziție. Însă, în ziua vernisajului, Dumitru a îmbrăcat tricoul imprimat cu toate personajele din politică de la aceea vreme, s-a creea o agitație incredibilă în jurul lui.


Dumitru are mereu premoniții despre lucurile care se întâmplă în jurul său, astfel că studiază de peste 40 de ani probleme paranormale, probleme de moarte clinică, probleme de trup, de suflet. Atunci la Expo Flora, Dumitru a simțit o atmosferă destul de tensionată, iar atunci a fost momentul perfect să spună nişte adevăruri. În momentul în care a ajuns Elena Udrea în fața standului său, Dumitru i-a pupat mâna, elegant,şi i-a spus “doamnă, aveți grijă să faceți o politică curată şi cinstită, ca să nu aveți probleme”. Ea a răspuns evaziv, că ”nu este nici o problemă”, iar după 6 luni a ajuns să fie cercetată penal.
Momentele cheie îi se pun în fața lui Dumitru, datorită stării sufleteşti şi sensibilitătii senzoariale, a fost întotdeauna atras de arta din Peru, îi plac Camero-indienii foarte mult. Dumitru are senzația şi crede în alte vieți, în reîncarnare, dar într-o cu totul altă formă față de cum este văzută.


În 2013 Dumitru a avut expoziție de caricatură, în 2014 avut expoziție personlă de pictură pe sticlă, în 2015, expoziție de pictură “Vibrația sufletului”. La un moment dat a început să adune rame de la ferestre, pe care le-a dus la rang de artă, pe care a montat capace de borcane, de sticle, combinat cu piele şi alte matereiale şi a început să facă lucrări de artă decorativă pe care a început să le expună. În 2015 la Salonul Anual de Artă la Cluj a expus una dintre aceste lucrări, în 2016, la acelasi salon, a expus altă lucrare cu o altă temă, dar tot referitor la astral, la univers, care sunt de o frumusețe şi o armonie extraordinară, Dumitru a simțit fascinația universului, a culorilor, a armoniei. O mare problemă a artiştilor este că nu ştiu să se aprecieze reciproc întodeuna în loc să se bucure că unul sau altul ridică țara la nivel înalt ei se invidiază unii pe alții şi îşi pun bețe în roate reciproc. Dumitru este cu inima înpăcată, pentru că face totul pentru oameni, pentru cei care vor să vadă o expoziție, să vadă artă, şi este fericit în momentul în care poate să facă fericit pe aproapele său, arta trebuie să aibă un anumit mesaj.
La Turda există Uniunea artiştilor plastici, condusă de profesorul Alexandru Picovici, cu aceştia Dumitru a colaborat, a expus cu ei, Dumitru a fost o perioadă şi în societatea culturală Filarmonia, a lucrat şi cu Sculptorul Stegarul, a avut nişte realizări deosebite. Lucruile însă s-au schimbat, acum în Filarmonia, Casa de Cultură a preluat galeria de artă, o manageriază ei pe plan artistic.
Dezamăgirea lui Dumitru este datorată faptului că există multe lucruri care ar trebui rezolvate, multe lacune, și nu se știe când se vor rezolva. Dumitru ar vrea ca expozițiile să fie de jumătate de lună, nu de 7-8-9 zile.


În încheierea interviului, domnul Dumitru a mulțumit pentru că ”Ziarul 21”, media din Cluj şi toată lumea ajută,astfel reuşesc să facă lucruri interesante, şi crede că fiecare dintre noi avem partea noastră care trebuie să o facem, artiştii cu partea lor, cei care scriu de toate activitățiile din Turda, ajută artiştii şi îi pun în evidență, este un ajutor reciproc şi ar trebui să dăm mâna.
”Totul este legat exact cum sunt cărămizile din zidul unei case, dacă nu ştim să ne valorizăm unii pe alții, dacă nu ştim să ne îmbărbătăm unii pe alții, nu am făcut nimic, acest lucru este valabil pentru toată lumea. ” a mai spus Dumitru.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS