<

Actualitate

Video. Portret de artist cu Cornel Vana

Seria interviurilor cu artiştii locali continuă la ”Ziarul 21”.
Săptămâna aceasta am avut plăcerea de al avea ca invitat pe cunoscutul artist turdean Cornel Vana. Cornel Vana este născut în Cacova Ierii, un sat la 40 de km de Turda, cu o pupulație îmbătrânită şi în declin, dar cu o frumusețe de care toată lumea este încântată când ajunge acolo.


Anul acestea lucrurile au mers într-o direcție frumoasă şi sănătoasă în ceea ce îl priveşte pe Cornel, în luna martie a avut o expoziție organizată de Primăria municipiului Cluj Napoca, ceea ce îl onorează şi dă un plus de valoare lucrurilor făcute de către Cornel.
Expoziția a fost organizată în cadrul Casinoului din Parcul Central din Cluj Napoca, iar expoziția a fost de o bogăția aparte, atât din partea celor care au vizitat expoziția cât şi din partea celor care s-au ocupat cu organizarea.


Activitatea sa a continuat cu o expoziție mai recentă la Sighişoara, intitulată “Şi Sighişoara”, printre temele preferate de Cornel este şi ”Burg medieval din Sighişoara”.
Expoziția a cuprins 32 de lucrări, a fost organizată în sala Sander, o sală nouă, în inima cetății medievale, acolo se află şi centrul de informare turistică iar expoziția a durat aproape o lună de zile. După închiderea expoziției, Cornel a fost invitat într-o tabără foarte specială şi frumos pregătită în Austria, mai precis în Malnitz, undeva la granița cu Italia, chiar la poalele Alpilor, organizată de o doamnă foarte specială care se ocupă cu artă şi cu galerii de artă, ea provenind din Huedin.

Tabăra a durat 10 zile, s-a muncit mult și frumos şi s-a încheiat cu o expoziție care va fi în Viena și alta care va avea loc la sfârşitul lunii August la Turnul Croitoriilor din Cluj Napoca.
Pasiunea lui Cornel pentru artă o are de mic copil, mai exact pasiunea pentru desen, deoarece în satul unde locuia Cornel, nu exista acest termen de “artă”, nici de liceul de arte plastice nu se stia.
Cornel a avut un diriginte, care în clasa a VIII-a l-a îndrumat să urmeze o școală în domeniul artelor plastice, într-o lume în care se ştia doar de meserii concrete, lăcătuş, mecanic auto, meserii de bază ale societății.


Lui Cornel întotdeauna i-a plăcut să deseneze, însă a trecut printr-un moment crucial, când Cornel a avut un accident la mâna dreaptă, la o freză, deoarece tot meseria de strungar o are.
Era în situația de a-şi pierde mâna, iar în momentele acelea de disperare Cornel simțea că dacă o sa îi taie mâna nu va mai putea picta. Şansa a fost de partea lui Cornel şi primul lucru care l-a făcut când a ieşit din spital a fost şi a vizitat o expoziție de pictură, până atunci nu vizitase nici măcar o expoziție. Fiind foarte impresionat de frumusețea tablourillor expuse, Cornel şi-a spus că aşa ceva ar putea să facă şi el, probabil era un mod de a se salva, daca nu ar mai fi putut să muncească, măcar să picteze.


Inspirația lui Cornel vine din absolut tot ce îl înconjoară, începând de la natura vie şi continuând cu natura statică, compozițiile cu pesonaje, peisajele, tot ce e la îndemâna unui pictor. Pe lângă pictură, Cornel sculptează, de sculptură se ocupă mai puțin, dar sunt momente în care îi face placere să sculpteze. De curând a revenit dintr-o tabăra organizată la Satu Mare, o tabără de artă plastică, unde se făcea şi sculptură. A avut la îndemână toate mijloacele, pentru că ceilalți artişti aveau dălți şi toate ustensilele necesare.


Când artistul merge la munte în general asta face, sculptează, dar ca definiție Cornel este pictor.
Îi place să lucreze cu lemnul tare, esența de stejar, în general , pentru Cornel nu contează esența îi face plăcere în orice să sculpteze, însă cele mai frumoase şi interesante lucrări sunt în stejar şi tei. Ca şi tehnică în pictură, Cornel a rămas fidel tehnicii în ulei şi acuarelă, cel mai mult pictează în ulei, in tehnica clasică Cornel se simte mai bine.
În opinia lui Cornel, printre turdeni există oameni care ştiu să aprecieze arta, Cornel crede că aproximativ 100 de lucrări în colecțiile turdenilor.
Cornel crede că a avut de-a lungul timpului peste 150 de expoziții personale, nemaivorbind de participări care sunt de ordinul sutelor. Expozițiile au fost mai puține în Turda, dar cele mai multe în Cluj Napoca, dar şi în Bucureşti. Anul trecut a avut 5 expoziții la capitală, dar şi la Satu Mare, la Sinaia. La Turda Cornel nu a avut o expoziție personală de 3 ani de zile. Prima expoziție personală a lui Cornel a fost în actuala Bibliotecă pentru Copii din Turda, unde înainte se afla Galeria de Artă din Turda, iar după acea expoziție a apărut un articol în Ziarul Făclia scris de Petre Suciu, în care a spus că pictura lui Cornel Vana este spectaculoasă şi în mod sigur vom mai auzi de el.


A fost un imbold pentru Cornel să picteze în continuare, Cornel avea pe atunci doar 22 de ani.
Cornel a absolvit Școala de Artă din Cluj, pe atunci se studia timp de 3 ani, a avut profesori destul de buni, iar mai apoi a continuat cu profesorul Valer Suciu, ”pentru că la Turda era o oază unde puteau să picteze, să comunice, să discute.” după cum a declarat însuși pictorul Cornel Vana, în timpul interviului acordat publicației noastre, ”Ziarul 21”.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS