Seria interviurilor cu actorii Teatrului Aureliu Manea din Turda, continuă.
Săptămâna aceasta l-am cunoscut pe Alexandru Ioan Savu, un actor turdean, originar, mereu cu zâmbetul pe buze. Alexandru, după cum am mai spus anterior este din Turda, acesta a terminat Facultatea de Actorie la Sibiu, pasiunea lui pentru teatru a apărut în clasa a 12-a, doamna Rodica Lăpuşte i-a fost mentor, ea l-a ajutat de pe la jumătatea clasei a 12-a să se pregătească pentru Facultatea de Actorie “şi de atunci am descoperit că pot să manifest foarte multe lucruri înăuntrul meu” a mai spus Ioan.
Acesta voia inițial să facă regie de film, dar a renunțat complet pentru că s-a îndrăgostit de tot de teatru. Alexandru a fost un adolescent, un copil foarte interiorizat, foarte tăcut şi întotdeauna a simțit nevoia de exprimare. Tot prin doamna Rodica Lăpuşte, Alexandru a descoperit că prin actorie poți să exprimi atât de multe lucruri, iar asta a fost scânteia pentru Alexandru. Inițial el a făcut regie, dar nu era foarte copt, iar în momentul în care a trecut la actorie de teatru a fost fascinat şi actor a rămas.
Pentru Ioan, fiecare rol aduce cu el noi provocări, indiferent de piesă, de regizor, rolul trebuie privit ca pe o provocare. Avantajul lui Alexandru a fost întodeuna că are multă energie, acesta are în el un izvor nesecat de energie, de acolo porneşte şi activitatea şi creația sa “pentru că am chef, am un impuls de a face, iar fiecare rol trebuie să îl pornesc de la zero, întotdeauna am zis, eu nu ştiu nimic despre treaba asta şi atunci trebuie să contruiesc de la zero şi am destulă energie pentru a o face” a mai spus Ioan.
Actorul nostru lucrează într-o echipă absolut minunată, de la conducere până la tehnic, de la croitoreasă la director, Alexandru se înțelege bine cu toți, drumul până s-au acomodat unul cu celălalt a fost puţin mai greu, deoarece provin toți din locuri diferite, au făcut şcoli diferite, dar în mare parte datorită domnului Cătălin Grigoraş. Dar mulţumită lui, toți actorii au reuşit să aibă acelaşi scop, scopul de a face şi de a juca şi de a privi aceste lucrui ca pe o provocare, ca pe o bucurie. Prin Grigoraş Cătalin, echipa a devenit o echipă omogenă şi unitară.
Din punctul de vedere al actorului Alexandru Savu la întrebarea “cum este să joci pe scena de acasă?” acesta a mărturisit că “nu aveți idee cât de plăcut surpins am fost că nu am iubit niciodată o scenă atât de mut decât pe cea de la Turda, nu cred că m-aş despărți niciodată de ea, asta nu înseamnă că voi juca toată viața aici, înseamnă că voi fi întodeaun îndrăgostit de locul acesta şi că voi iubi întodeauna locul acesta indiferent de ce ar fi”.
Alexandru a fost foarte sceptic, pentru că la inceput nu a vrut să se întoarcă acasă. Acesta, după opt ani a revenit înapoi pe scena de acasă şi a simțit o responsabilitate, pentru a da oamenilor şi comunității turdene ceva mai mult, ceva care să construiască şi să pună bazele unei înfloriri culturale şi artistice. În opinia lui Alexandru, la baza fiecărui oraş mare, de la Sibiu şi până la Turda, Bucureşti, Oradea, în centrul oraşului stă cultura şi arta, iar Turda are nevoie.
Ioan Savu, le muțumeşte tuturor oamenilor care vin la teatru, care vin la spectacole, iar pe Alexandru îl copleşesc emoțiile când aude aplauzele, când simte lumea că e mulțumita şi satisfăcută de ce se întâmplă pe scenă. În spatele fiecărui sepctacol e o muncă enormă şi asiduă, iar întraga echipă face lucruri de calitate, şi face lucru cu drag, iar calitativ din ce în ce mai bune, iar teatrul creşte, împreună cu echipa, umează nişte deplasări incredeibile înclusiv în Statele Unite ale Americii, Teatrul Aureliu Manea va creşte.
Alexandru Ioan Savu, invită pe toată lumea la teatru, “să vină cu inima deschisă şi cu mintea liberă la spectacolele teatrului Aureliu Manea, pentru că nu veți fi dezamăgiți, veți fi plăcut surprinşi de ceea ce se întâmplă pe scenă! Vă aşteptăm la teatru!” a mai spus actorul turdean.