<
Actualitate

Video. Noul Cod Rutier, explicat

Joi de la ora 14.00, a avut loc la restaurantul Caribic din Turda, prezentarea noului Cod Rutier. Se ştie că legile se schimbă de la o zi la alta, mai ales la noi în țară, ei bine şi reglementăriile rutiere.
La inițiativa Social Medical Club, manageriat de doctorul turdean Vasile Grumaz, a avut loc acest eveniment frumos unde au luat parte toți cei care au vrut sa afle noutățile din noul Cod Rutier. De la problemele întâlnite de domnul Grumaz la cabinetul său, a sesizat că sunt o serie de reglementări pentru autorizarea şi reautorizarea permiselor de conducere.
Ei bine, invitat de seamă la acest eveniment a fost Laurențiu Maier, inspector de poliție, coordonator al Biroului Rutier în cadrul Poliției Municipiului Turda.

Acesta ne-a prezentat pe îndelete toate modificările apărute în ultima vreme. Codul rutier, ca de altfel orice alt act normativ, cunoaşte modificări în funcţie de necesitate şi evoluție.
În domeniul medical dar şi în domeniul rutier au intervenit modificări, la începutul anului s-au modificat anumite articole în codul rutier, cu privire la calitatea de conducător, respectiv, orice persoană care este diagnosticată cu anumite afecțiuni medicale care pun în pericol circulația atât a pacientului cât a şi celorlalți participanți la trafic, acelei persoane ii poate fi supendat dreptul de a conduce, dacă medicul trimite la poliția din teritoriu un act prin care se cere acest lucru. Totuşi există lacune, adică pacientul nu este obligat să declare medicului dacă are sau nu permis de conducere auto.
Până la începutul anului, aceste modificări țineau doar de medicul de familie, însă din 2019, orice medic poate semnala orice modificare a stării de sănătate a pacientului, stare care face imposibilă exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.
În momenul în care ne gândim la poliția rutieră, ne gândim automat la amenzi, ei bine de la sfârşitul anului 2018, aceste amenzi pot fi plătite în termen de 15 zile calendaristice la 50% din valorea lor şi nu în termen de 48 de ore cum era înainte.
De asemnea un alt lucru schimbat, menit să modernizeze sistemul, este acela că la suspendarea permisului, se poate face o cerere să se anuleze dovada de 15 zile, iar zilele fără permis să înceapă imediat, respeciv 30, 60 sau 90 de zile, fără acea perioadă de grație de 15 zile, cât timp era valabilă dovada.

 

Autovehiculele prinse fără ITP vor fi imobilizate pe loc, prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare, astfel fiind nevoie de o platformă, iar amenda pentru acest lucru începe de la 9 puncte de penalizare, de la 1300 de lei în sus. Iar ITP-ul mașinilor mai vechi de 12 ani se face la un an, nu la 2 ani cum era până acum. Iar persoanele fără poliță de asigurare valabilă, vor fi sancţionate cu amendă dar şi cu reținerea certificatului de înmatriculare.

În mediul online şi nu numai, şoferii se plâng de maşinile neinscripționate ale poliției rutiere, însă legea spune clar, “polițiştii din cadrului biroului rutier şi nu numai, pot folosi atât autospeciale semnalizate şi marcate corespunzător cât şi autoturisme neinscripționate”. Acest lucru este pentru siguranța tuturor.
Scopul poliției este să prevină, abia apoi să amendeze.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS