Ministrul Agriculturii, domnul Adrian Oros, a efectuat o vizită de lucru la Câmpia Turzii pentru a se întâlni cu fermierii din zona noastră.
„În această perioadă mai dificilă când pandemia cu restricțiile ei se suprapune cu seceta, dacă nu ar fi fost aceste mari probleme, noi trebuia să definitivăm politica agricolă comună pentru 2021-2027. Sunteți activi în agricultură sau în industria alimentară, știți ce importantă este această politică agricolă comună. Practic, discutăm acum despre modul în care va fi finanțată agricultura și industria alimentară în următorii 7 ani. Cu alte cuvinte, cum se vor cheltui în România cei 20.5 miliarde de euro, bani europeni, încă vreo 10 miliarde bani de la bugetul național și încă câteva miliarde bune investite de cei care activează în agricultură. Sunt multe probleme și multe nevoi care nu au fost rezolvate de-a lungul timpului. Dacă mergem într-o zonă din Sud discutam despre anumite probleme, gen seceta. Dacă vorbim de o zonă de munte, discutăm despre alte nevoi. Fiecare zona are un anumit specific. De la Ministerul Agriculturii încercăm să împărțim cat mai rațional, echitabil și responsabil resursele pentru toate domenile de activitate din agricultură și pentru toate zonele țării. Fiecare zonă având un anumit specific, este important sprijinul venit de la nivel local sau județean pentru a dubla sprijinul care vine de la nivelul național.
Sunt câteva priorități pe care, unii dintre d-voastră le știți, câteva priorități care trebuie acoperite în următorul exercițiu financiar 2021-2027 și anume partea de depozitare și de procesare care este deficitară și vom finanța aceste capacități de procesare și depozitare a cooperativelor, în primul rând. Aici o să dăm punctaj mai mare, capacitatea de sprijin o să fie mai mare pentru că una din marile nevoi ale producătorilor este aceea că nu reușesc să vândă toată producția la prețuri competitive și nu reușesc tot timpul să cumpere imputuri la prețuri avantajoase. O altă prioritate este cea a gestionării apei. Sistemele de irigații, sistemele de drenaj, de desecare, lucrările de combatere a eroziunii solului în ultimii 30 de ani s-au făcut mai puțin, nu s-au alocat bani suficienți. Aici trebuie să investim mult și repede în programul de reabilitare a infrastructurii de gestionare a apei. Mai sunt priorități legate de pregătire profesională și calificare a celor care lucrează în agricultură. Unul din factorii limitativi, cei mai importanți este lipsa forței de muncă calificate și responsabile. Legat de subvenții, se va păstra subvenția pe suprafață care va crește ușor față de cuantumul subvenției de anul trecut dar convergența sau ajungerea la media europeană a subvenției va fi abea în 2026 pentru că așa s-a negociat când s-a întrat în UE, acestea au fost condițiile care au fost acceptate atunci de autorități.” Au fost câteva dintre ideile transpuse de ministrul Agriculturii, Adrian Oros care a răspuns și întrebărilor celor aflați la eveniment.