<
Actualitate

Video. Maestrul Gheorghe Roșca a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Câmpia Turzii

Titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Câmpia Turzii reprezintă cea mai înaltă distincție, ce recompensează serviciile și performanțele deosebite aduse municipiului.

După o activitate de peste 61 de ani în folosul sportului din Câmpia Turzii în ramura sportivă a boxului, Gheorghe Roșca a îndeplinit toate criteriile pentru acest titlu, titlul de Cetățean de Onoare a fost acordat dlui Gheorghe Roșca marți, 22 noiembrie în cadrul Ședinței Ordinare de Consiliu Local.

Un moment emoționant a fost când Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii a scos în evidență un lucru mai puțin cunoscut și anume faptul că maestrul Gheorghe Roșca a primit în anul 1965 o ofertă de a antrena în Austria dar acesta a refuzat-o din dragoste pentru Câmpia Turzii.

„Nu regret nici o secundă decizia pe care am luat-o atunci”, a declarat maestrul Gheorghe Roșca într-un interviu pentru Ziarul 21.

Placheta de cetățean de onoare a fost înmânată soției maestrului Gheorghe Roșca, acesta din cauza stării de sănătate nu a putut fi prezent.

Magdalena Roșca, soția maestrului Gheorghe Roșca la primirea plachetei de Cetățean de Onoare al municipiului Câmpia Turzii, cu lacrimi în ochi și cuprinsă de emoție a găsit totuși puterea de a transmite un mesaj: Vă mulțumesc din suflet pentru că este o onoare pentru noi din familie pentru că după 60 de ani sport ca sportiv și antrenor a primit această distincție. Mi-ar fi plăcut ca și el să fie prezent să se bucure de acest titlu dar din păcate sănătatea nu-i permite acest lucru.

Despre începuturile maestrului Roşca

Născut pe 5 iunie 1942 la Câmpia Turzii‚ Gheorghe Roşca a intrat pentru prima dată în contact cu nobila artă a pugilatului în toamna anului 1957.

După ce a practicat fotbal şi dansuri populare‚ Gheorghe Roşca s-a îndrăgostit la 15 ani nu de vreo domnişoară, ci de box. A ştiut din primul moment că i se potriveşte şi că asta are de făcut toată viaṭa.

Gheorghe Roşca a adus primul titlu naṭional la Câmpia Turzii

După doar trei ani de la debut‚ tânărul Gheorghe Roşca participa la o competiṭie de mare anvergură. O competiṭie care aduna cei mai valoroşi sportivi din ṭară‚ de la cluburi cu pretenṭii. Dar ceea ce avea maestrul sădit în el‚ o dorinṭă‚ un vis‚ o chemare‚ a fost mult peste tot ceea ce aveau ceilalṭi:

″Anul 1960 a fost anul în care am devenit campion naṭional‚ i-am bătut pe toṭi. Competiṭia s-a desfăşurat la Bucureşti‚ în Sala Polivalentă. Eu am boxat la categoria 48 kg‚ juniori‚ iar în finală l-am întâlnit pe Antonio Vasile de la Dinamo. Am avut o revanşă cu el şi s-a întâmplat să ne întâlnim în finală. Mulṭi au fost cei care vorbeau pe la spate‚ cum e posibil ca cineva din Câmpia Turzii să bată un sportiv de la Dinamo?, cu atât mai mult cu cât era vorba de o asociaṭie sportivă nou înfiinṭată. S-a tot vorbit o vreme după ce am devenit campion naṭional.  Am fost selecṭionat şi în lotul naṭional de juniori după acest moment şi am avut deplasări importante în Polonia şi Austria.

Apoi‚ în anul 1961 am obṭinut medalia de bronz la seniori‚ am pierdut în faṭa lui Calistrat Cuṭov‚ care a devenit ulterior campion european″, declara Gheroghe Roșca într-un interviu în Ziarul 21.

Despre oferte şi renunṭări

Aşa cum era de aşteptat‚ după ce a devenit campion naṭional‚ Gheorghe Roşca a primit numeroase oferte. Una dintre cele mai importante a venit tocmai din Capitală‚ dar pentru toate acestea sportivul Gheorghe Roşca a avut un singur răspuns: îmi iubesc familia.

″După 1960 a venit o ofertă de la CCA‚  adică de la Steaua‚ dar ştiam că acolo azi eşti boxer, iar mâine eşti nimic. Te eliminau cu prea multă uşurinṭă‚ ei nu ṭineau cont de sportiv‚ aveau interes strict pentru rezultate nu şi pentru om. N-am vrut să mai rămân. Apoi‚ în perioada 1964-1965‚ când am fost cu echipa ISCT  în Austria‚ mi-au propus să rămân acolo‚ aveau nevoie de un antrenor‚ mi-au oferit totul‚ dar eu nu puteam să mă despart de oraşul meu‚ de familia mea. N-am avut tăria asta‚ nu m-a tentat. Aici e bucuria mea‚ aici e familia‚ aici sunt prietenii mei‚ oamenii pe care-i iubesc şi care ṭin la mine. Nu regret nici o secundă decizia pe care am luat-o atunci. Uneori chiar râd şi spun că n-am avut tăria să fac un pas spre mai bine!″, declarație din Ziarul 21.

După câştigarea titlului de campion naṭional‚ maestrul Gheorghe Roşca a continuat să rămână unul dintre cei mai valoroşi pugilişti ai echipei ISCT. În plus‚ victoria din 1960 i-a dat şi mai multă încredere şi i-a confirmat că acesta e drumul pe care trebuie să meargă.

În 1961-1962 a participat la campionatul pe echipe‚ sportivii erau împărṭiṭi în mai multe zone‚ se făcea o grupă din 5-6 judeṭe‚ şi de aici rodajul pentru campionatul individual.

A participat la competiṭiile zonale‚ organizate de diferite cluburi‚ dar mai ales la cele de la Brăila‚ Galaṭi şi Târgovişte pentru că acolo erau ca nişte finale pe ṭară‚ iar Gheorghe Roșca era tot timpul medaliat şi tot timpul pe podium.

Un sfârşit a însemnat un nou început

Anul 1973 este anul în care pugilistul Gheorghe Roşca a decis că e timpul să-şi încheie misiunea. Misiunea de sportiv‚ pentru că odată cu încheierea acestei misiuni o alta avea să prindă contur: cea de antrenor.

O gală care-i poartă numele

În semn de respect şi apreciere pentru tot ceea ce a făcut şi face pentru boxul local‚ la Câmpia Turzii a organizat anual‚ de zilele oraşului‚ gala de box: ″Trofeul Gheorghe Roşca″.

Un om al cărui nume este sinomim cu boxul din Câmpia Turzii, un om care a crescut generații întregi de sportivi, care a clădit caractere puternice și a adus performanțe uriașe pentru Câmpia Turzii merită pe deplin acest titlu.

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS