<
Actualitate

Video. Interviul cu Dorin Lojigan, edilul municipiului Câmpia Turzii, legat de stadiul lucrărilor pe proiectele europene care se vor implementa în municipiul Câmpia Turzii  

Ziarul 21 a vrut să afle care este stadiul lucrărilor pe proiectele europene care se vor implementa în municipiul Câmpia Turzii. Edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, ne-a acordat un scurt interviu legat de acest subiect.

Rep: Care este situația proiectelor europene în Câmpia Turzii?

Dorin Lojigan: Este o întrebare bună care clarifică situația proiectelor europene pe care primăria municipiului Câmpia Turzii le desfășoară în acest moment și o să îmi permit să ating punctual fiecare dintre aceste proiecte și care este stadiul lor de implementare.

1. Primul proiect pe care l-am semnat și care este în faza de proiectare și execuție este proiectul ce ține de Liceul Teoretic Pavel Dan, Reabilitare Energetică a Liceului Teoretic Pavel Dan, un proiect în valoare de aproximativ 500.000 euro. 27 iulie este termenul de finalizare a proiectului tehnic.

2. Reabilitarea Colegiului Tehnic Victor Ungureanu. Un proiect pe care îl consider un succes în valoare de aproximativ 3 milioane euro. Pe această instituție de învățământ nu se putea face nimic, niciodată investiții majore pentru că Colegiul Tehnic Victor Ungureanu nu era intabulat. În prima fază am reușit intabularea, am semnat contractul pentru reabilitarea nu doar a reabilitare tehnică ci și dotari în procesul de învățământ din acest liceu. Suntem în faza de licitație pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție. Estimăm ca în acest an să începem lucrările și la Colegiul Tehnic Victor Ungureanu.

3. Cel mai important proiect semnat vreodată de municipiul Câmpia Turzii, în valoare de aproape 10 milioane euro, se referă la planul de mobilitate urbană. Un proiect greu care a necesitat foarte multă muncă. În cadrul acestui avem de semnat contractul privind managementul proiectului și în curs de desfășurare avem și aici licitația pentru proiectare și execuție. Și la acest proiect, termenul de finalizare și de depunere a ofertelor este luna iulie, în data de 30. Sperăm că avem contractanți pentru că este o lucrare foarte mare care va afecta în intregime municipiul Câmpia Turzii.

4. Proiectul privind înființarea unei grădinițe în parcul municipiul, jos lângă sediul poliției. Un proiect de 1.3 mil euro la care anticipăm semnarea contractului de finanțare în luna septembrie 2019, așa cum am fost informați de Ministerul Dezvoltării.

5. În acest moment avem depuse la Ministerul Dezvoltării și trecute prin toate filtrele de evaluări, cele 2 proiecte mari privind reabilitare și regenerarea zonei de Agrement Trei Lacuri, un proiect care are o valoare de 7 milioane euro, a trecut de toate fazele de evaluare și sperăm cât de repede Ministerul Dezvoltării să semneze acest proiect pentru a putea semna și noi și să demarăm lucrările. Nu cred, sincer să fiu, la cum se mișcă lucrurile pe la Ministerul Dezvoltării, nu cred că vom putea începe lucrările acolo. Este un proiect frumos, așa cum îl denumea directorul ADR, „Perla Coroanei” pe regiunea Nord Vest pe exercițiul financiar actual al Uniunii Europene.

6. Tot la acest Minister al Dezvoltării, tot în aceași situație se află cel de-al doilea proiect privind Reabilitarea Palatului Cultural Ionel Floașiu din Câmpia Turzii, a parcului central și a teatrului de vară, un proiect în valoare de 5 milioane de euro. Sperăm ca anul această se semnează contractul de finanțare și de la anul să demarăm lucrările.

Lumea trebuie să înțeleagă două aspecte importante:

În primul rând cel care se referă la birocrația care este la nivel de primării, la nivel de minister. Lucrurile nu se mișcă atât de repede cum ne dorim noi, și proiecte atât de mari și de o asemena anvergură pe care vi le-am prezentat din pacate lucrurile se mișcă mai greu, dar e important că se mișcă.

Cel de-al doilea aspect pe care vreau să il scot în evidență și pe care cetățenii municipiului Câmpia Turzii trebuie să îl înțeleagă. Sunt tot felul de discuții în spațiul public. Gen… de ce investiți bani la Trei Lacuri și nu faceți locuințe sociale. De ce reabilitați Palatul Cultural Ionel Floașiu din Câmpia Turzii și nu asfaltați drumuri.

Pe fonduri europene, fiecare axă de finanțare este dedicată pe un anumit lucru.
Dacă axa este pentru regenerare urbană nu pot folosi banii pentru asfaltare drumuri sau pentru construirea de locuințe sociale.”

Este un lucru foarte importante. Poți accesa doar pe ceea ce se dă, iar dacă se dau bani, trebuie să îi iei. Cota de finanțare a muncipiului Câmpia Turzii pe acest gen de proiecte este de 2 %. Ori să ai o finanțarea de 98%, eu zic ca merită să vi cu un 2% de la bugetul local pentru a implementa astfel de proiecte.

Aceste două aspecte sunt foarte importante și lumea trebuie să înțeleagă. Bani puțini de la bugetul local și bani care se dau strict pe anumite axe.

Ideea e că Complexul de Agrement Trei Lacuri poate fi o sursă de atragere a turiștilor. Turda are Salina, acolo a pus-o Dumnezeu. Încercăm să întregim circuitul turistic și pe lângă Salina Turda, Cheile Turzii, turiștii să își treacă în itinerariu și Complexul de Agrement Trei Lacuri.

Mult contestatul Festival al Peștelui. Dacă anul trecut am avut 3500 de vizitatori cu ocazia Festivalului Peștelui, anul acesta am avut peste 10000, după estimările jandarmeriei, nu ale mele. Gândiți-vă că A3 a fost blocată până la Ciurila de mașinile care coborau sper Complexul de Agrement Trei Lacuri. Deja ne gândim să extindem zona de parcare. Festivalul a dobândit o alta dimensiune. Dacă ne axăm pe un anumit segment, îl putem crește. De ce Electric Castle la Bonțida? De ce nu ar fi un festival asemănător la Câmpia Turzii. Ce ar avea de pierdut agenții economici din Câmpia Turzii. În timpul Festivalului Peștelui toți cei care dețin hoteluri, au avut cazare full. Închipuți-vă să fie 20.000 sau 50.000 la un moment dat. Investim niște bani, dar acei bani se întorc înapoi în Câmpia Turzii. Priviți ce se intampla la Cluj, cu Untold. Tot se întoarce în oraș. Chiria pe un apartament la Cluj, în perioada Untold este de 1000 e. Și eu cred că Festivalul o sa crească în timp. Segmentul căruia ne adresăm este către Folk Roc, genul de festival care nu se ține niciunde în Transilvania și atunci de ce nu am putea fi noi, pentru că avem această locație generoasă.

Dacă nu ai o viziune pe termen mediu sau lung atunci mai bine stai acasă și nu mai candida, nu mai pierde timpul.

În 2016 in decembrie am promovat acel proiect de rezonare a municipiului Câmpia Turzii. Toată lumea zicea ca suntem nebuni că va intra orașul în faliment, pentru că nu vom mai încasa taxe și impozite la nivelul pe care îl încasam în anii trecuți. Dar care au fost beneficiile pe care le-am adus. Pe deoparte am scăzut impozitele pentru toată populația din Câmpia Turzii, cu excepția zonei centrale care s-a păstrat. Aceleași taxe se vor păstra și în anul 2020. Și cel mai important lucru, atragerea de investitori. Săptămâna trecută am fost în zona combinatului unde m-am întâlnit cu un investitor care a cumpărat 22 de ha din Combinat, din 84 de ha cat avea în total combinatul. La Câmpia Turzii vom avea un hotel de 5 stele cu toate anexele lui. Își dorește să facă echivalentul Berariei H din București. Eu l-am întrebat de ce a ales Câmpia Turzii și mi-a spus că motivul estw simplu: un plan de afaceri bine structurat, pentru că Câmpia Turzii este o zona cu potențial maxim de creștere economică, lucru care se și vede. (Somajul este sub 1%) și în Câmpia Turzii doar cine nu vrea, nu muncește și acest lucru nimeni nu îl poate contestaĺ. Uite că există dorința de a investi în Câmpia Turzii. Parcul este ocupat în totalitate și acum suntem în negocieri cu Mechel să luam 5 ha de teren în schimbul datoriei pe care o are către noi. Din acest punct de vedere o concurenței a firmelor este benefica pentru forța de muncă, pentru că salariile cresc.

Problema locurilor de muncă este rezolvată. Atunci când ai investiții mari în infrastructură pot să te gândești să faci investiții în cultură, sport, ș.a.m.d.
Banii europeni care intră în Câmpia Turzii se ridică la 80 milioane euro. Aproape 40 milioane de euro în proiectul în care suntem parteneri cu CAA.

Avem proiecte care „umblă la finețe”. Vrem să reabilităm Sala Sporturilor, vom ilumina trecerile de pieton Smart, pe strada principală.


Eu am avut o discuție cu CAA și le-am spus să înceapă lucrările pe străzile care nu sunt asfaltate, ( Cartierul Nou, George Enescu, Viitorul) pentru că din păcate nu prea mai găsești constructori și atunci lucrările durează mult mai mult decât ar trebui. Iar celelalte străzi mari, să le corelăm în așa manieră încât după ce termină ei, să intrăm noi cu asfaltările din proiectul de mobilitate urbană.

Aveam discuții pe rețelele de socializare și discuții cu oamenii prin oraș pe tema asfaltărilor, de ce nu asfaltăm în ritm intens. Pentru că nu poți asfalta o stradă pe care știi sigur că o vei sparge și după să o asfaltezi iarăși. Curtea de Conturi m-ar cauta și m-ar intreba de ce am asfaltat o stradă despre care am știut că o să fie spartă. (Exemplu: Strada Andrei Mureșanu.)
Lumea trebuie să înțeleagă că nu este rea voință, sunt bani, dar nu pot să asfaltez străzi despre care știu că o să fie sparte. Din totalul de 113 străzi, 71 o să fie sparte.

Care sunt problemele municipiului Câmpia Turzii?

Problemele pe care le-am identificat și de care ne-au spus și cei cu care m-am întâlnit: iarba dintre blocuri și curățenia pe la punctele gospodărești.

În ceea ce privește iarba dintre blocuri, aceasta trenuie curățat de către asociațiile de proprietari și pot fi amendate acele asociații dacă nu o fac. Niciodată nu am avut astfel de pretenții, nici eu ca primar și nici cei din înaintea mea. A fost un an mai greu din punct de vedere climatic, genul de climat care favorizează creșterea ierbii foarte tare. În acest moment, 95% din suprafața întregului oraș ( cartier Blocuri și Zona Centrală), iarba este în toatalitate tăiată. Am achiziționat la Domeniul Public un tractoraș de tuns iarba și este om care se ocupă de acest aspect.
Parcul Municipal este finalizat în proporție de 80%, încă se lucrează.


Cea de-a doua problemă pe care am identificat- o este problemă colectării gunoiului. Am schimbat toate pubele din punctele gospodărești. Le-am inscripționat mare, să se vadă, care este pentru hârtie, plastic, gunoi menajer ș.a.m.d.
Lumea trebuie să știe că amenzile sunt foarte mari, atât amenzile pe care noi le putem da, dar mai ales pe care UE le dă către noi, în masura în care această colectare selectivă este în trend. Noi ca și municipiu trebuie să ajungem la final de an la 90% colectare selectivă. Noi suntem la 35%

Activitatea Poliției Locale, prin acea acțiune de informare a cetățenilor, nu pot să nu o laud. Îmbrăcați În civil, polițiști locali, veneau, se prezentau și le spuneau oamenilor ce înseamnă colectarea selectivă.

Au apărut niște articole în presă legate de Compania de Salubritate, că au ales să rezilieze contractele cu comunele limitrofe.

Ori ne dorim să avem noi un municipiu curat ori hai să facem curățenie în zonele limitrofe. Am luat hotărârea împreună cu cei se la Compania de Salubritate, să reziliem contractele cu UAT din zona, pentru că fiecare primar trebuie să își rezolve problema la el acasa. Salubritate are doua autoutilitare de cărat gunoi. Una asigura satele iar cealaltă asigura Câmpia Turzii. Dar de ce nu pot fi amândouă pe Câmpia Turzii? Multă lumea mi-a spus că de ce nu mai cumpăram utilaje noi, însă lumea nu știe că, Câmpia Turzii ca toate UAT din județ sunt angrenate într-un proiect comun Adi Eco Metropolitan sistemul de management al deșeurilor și la momentul când acest sistem este integrat și va intra în funcțiune, Compania de Salubritate nu se va mai apuca de colectarea gunoiului, se va ocupa un operator unic pe întreg județul Cluj. Să cumpărăm acum un utilaj care costa peste 200.000 euro, ca să plătești un leasing de 5 ani, când tu știi că peste jumătate de an, un an, intră operator unic, vine Curtea de Conturi și mă întreabă de ce am plătit acești bani când tu ai știut că intră operatorul unic. Deci nu se poate. Avem două utilaje în acest moment, le folosim pe cele două pe Câmpia Turzii. Ce se va întâmpla cu zonele limitrofe, sincer nu este problema mea. Pentru mine este importantă Câmpia Turzii și toți ne dorim un oraș mai curat, mai frumos.
Compania de Salubritate are două obiecte de activitate: colectarea gunoiului și curățenia, maturarea orașului manual, mecanizat, etc. Unde am știut că obiectul acesta de activitate va rămane în continuare, am cumpărat o autoutilitare de 150.000 euro.

Am încredere că cetățenii municipiului Câmpia Turzii au înțeles mesajul pe care l-am transmis. Ies mult între oameni și din discuțiile cu ei observ că ei înțeleg și acceptă faptul că lucrurile se mișcă. Îi rog să aibă în continuare încredere, și cred că tot ceea ce am promis este sigur indeplinit sau în curs de îndeplinire, ba mai mult, după ce a intrat în echipă domnul Viceprimar Sabin Ghemeș, un inginer tehnic și se simte o forță dată de un inginer. Cred ca împreună facem o echipă care poate să rezolve problemele municipiului Câmpia Turzii.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS