Emil Gornic, este un cetățean din Viişoara, județul Cluj cu care viața a fost nedreaptă. Emil Este nevăzător, dar în ciuda impedimentelor pe care viața i le-a dat, el a devenit multiplu campion național la diferite concursuri create special pentru nevăzători.
Emil socializează prin mai multe metode: table, şah şi cultură generală, de-a lungul timpului a adunat un număr impresionant de medalii, cupe şi diplome de la diferitele concursuri la care a participat, poate este unul cu cele mai multe medalii din țară, adunate de la concursurile speciale pentru nevăzători. Emil este nevăzător de mai bine de 16 ani, a fost operat pe retină şi are un rest de vedere de 3%, el vede, dar nu distinge, negrul îl vede ca pe nişte uşoare umbre de alb, dar nu distinge nici la o jumătate de metru. El totuşi se descurcă cu bastonul şi cu ajutoul soției care îi este alături peste tot.
Pasiunea lui Emil pentru şah şi table o are de mic copil, de când încă vedea, pe nevăzători îi ajută ştiința şi tehnologia, să poate juca tabe şi şah de la acelaşi nivel ca un om normal, de la egal la egal. Teblele şi şahul sunt special concepute pentru personalele cu dizabilități de vedere, la table diferența față de cele normale este că cele albe au o gaură iar careurile sunt delimitate de nişte ghidaje, iar citirea zarurilor se face de către o altă persoană, iar la şah, pioni de o culoare au anumite repere pe care nevăzătorii le simt, iar tabla de şah are anumite găuri unde pionii intră perfect.
Emil are nu mai puțin de 24-25 de medalii, iar în următoarea perioadă Emil va merge la Hunedoara la un nou concurs pentru nevăzători, aceste concursuri sunt şi la simplu şi la echipe. Cele mai importante premii sunt câştigate la concursurile naționale, locul 1, 2 , 3.
Argintul îl are de vreo doua, trei ori, bronzul la fel de vreo două, trei ori, Emil a fost la toate concursurile organizate, Bistrița, Botoşani, Bacău, Tg Mureş, Timişoara, Rm. Vâlcea, iar la Cluj Emil este campion, el reprezintă județul Cluj la competițiile naționale dar şi la cele interjudețene nu doar la competițile oficiale ci şi la cele amicale, mai mult pentru socializare. El preferă mai mult tablele în detrimentul şahului, deorece el consideră că este mai bun la table, deşi la şah, anul acesta este primul an în care s-a calificat la etapa națională, a mai luat diferite premii cu echipa, locul doi pe țară.
Localitatea Viişoara se mândreşte cu Emil, primarul localității îl felicită tot timpul şi cu orice ocazie nu ezită să îl premieze pe Emil. Asociația nevăzătorilor din Cluj este asociața din care Emil face parte şi în cadrul acestei asociații se organizaeză concursurile. La fiecare concurs nu sunt mai mult de 30-40 de jucători, unde din fiecare județ vin reprezentanți. Totuşi Emil ascultă radio şi citeşte ziare în fiecare zi cu ajutorul unui program de calculator, special pentru nevăzători . Aceste ziare şi cărți sunt în format audio.
Îi urăm success lui Emil la toate concursurile la care va participa pe viitor și v-a reprezenta cu mândrie localitatea Viişoara.