Sărbătoarea de Dragobete are rădacini adânci în cultura românească, legenda spunând că aceasta se întinde încă din era dacică. Aceeaşi legendă afirmă că Dragobete, tânăr voinic şi chipeş, fiul babei Dochia, a fost ales drept ocrotitorul iubirii autohtone.
Cea mai cunoscută expresie care însoteşte sărbătoarea iubirii la români este „Dragobetele sărută fetele”. Expresia provine de la cea mai cunoscută şi profundă tradiţie de Dragobete: imediat după prânz, în satele româneşti unde se celebra iubirea, tinerii se întorceau de la pădure, cu bucheţelele de flori de primăvară. În acel moment, în vatra satului, avea să debuteze ritualul de peţire: flăcăii alergau fecioarele pe care le plăceau, în încercarea de a le săruta şi de a le împărtăşi astfel, dragostea lor. Dacă fata se lăsa prinsă şi sărutată, acest lucru urma să ducă la logodna şi apoi căsătoria celor doi, eveniment marcat de spor şi noroc, întrucât s-a desfăşurat sub semnul zeului iubirii.
Iată că nici Comuna Mihai Viteazu nu a lăsat ca această sărbătoare să treacă neobservată.
În cadrul evenimentelor prilejuite cu această ocazie, domnul Alexandru Făgădar, directorul Casei de Cultură Mihai Viteazu, ne-a acordat un scurt interviu. Iată ce declară domnia sa: “Astăzi la Mihai Viteazu, am sărbătorit Dragobetele, ziua iubirii, românească! Pentru că noi avem sărbătoarea aceasta de mii de ani, am ţinut ca la Casa de Cultură Mihai Viteazu să o sărbătorim. De fapt, în fiecare an o sărbătorim pentru că e o sărbătoare care nu e comercială, e ceva ce e românesc.
Când vine primăvara, natura iese la lumină, feciorii culeg ghiocei, ii dau fetelor şi le fură un sărut, fetele se spală cu ultima zăpadă pe faţă, să rămână frumoase şi roşii la obraji tot anul.
Am sărbătorit prin cântec, joc şi voie bună, alături de Ansamblul Folcloric Fii Moţilor, care au prezentat dansuri specifice zonei noastre şi din alte zone folclorice, am avut invitaţi de la Apahida, un coleg de-al nostru, Alexandru Crişan, Centrul de Zi de la Turda, care au prezentat nişte scenete minunate legate şi de eveniment. Ne-am bucurat pebtru că a fost foarte multă lume pe care încet încet o obişnuim că sărbătoarea Dragobetelor este românească şi trebuie să o păstrăm vie şi să stie cum moşii şi strămoşii noştri furau un pupic de la fete, româneşte!”
Seara s-a încheiat cu discotecă, momente frumoase şi multă voie bună!
“La Mulţi Ani! De Dragobete” au urat la unison edilii dar şi locuitorii Comunei Mihai Viteazu, Cluj.