Curățenie, disciplină și pasiune. De aceste aspecte ai nevoie pentru o viață liniștită. Într-o zonă din centrul muncipiului Câmpia Turzii, doi “bunici” muncesc cot la cot pentru a întreține o grădină, din fața blocului unde dânșii locuiesc. Noi le-am da premiu pentru cea mai frumoasă grădină din Câmpia Turzii, dar oamenii sunt modești și spun că premiile sunt cele spirituale și sufletești!
Mai jos aveți interviul cu Taica și Bello, doi bătrânei simpatici, cu chef de muncă.
1.A.S: Cine sunteți dumneavoastră?
T: Toată lumea mă știe sub numele de Taica. Am lucrat în combinat, am făcut școala de maiștri şi am lucrat ca șef de echipp. Am 84 de ani (nu arată).
B: Mă numesc Kiss Bello, de meserie sunt croitor. Am lucrat 14 ani la BCR Câmpia Turzii și încă 10 ani în cadrul primăriei municipiului Câmpia Turzii, la starea civilă
2.A.S: Ați terminat o facultate cu specific peisagistic?
T&B: Nu. Făcem lucrurile din plăcere. Cam tot ceea ce vedeți aici am făcut eu împreună cu Bella, din fonduri proprii, fără să ne ajute cineva. Ne ocupăm amândoi, însă eu stau cu timpul liber mai bine ca domnul Bella și stau mult mai mult timp printre flori.
3.A.S: Cine vă “obligă” să întrețineți curtea și grădina curată?
T&B: Nu ne obligă nimeni, o facem din plăcere. Din inițiativa noastră, ne place să fie frumos și curat mediul în care locuim! Și la fel, nu obligăm pe nimeni să ajute la tot ceea ce înseamnă curățenie dimprejurul blocului. Vecinii ne mai ajută la tăiatul ierbii, tăiatul trandafirilor.
4.A.S: De cât timp vă ocupați de amenajarea și întreținerea grădinii?
T&B: De aproximativ 5 ani ne ocupăm de această grădină și în fiecare an încercăm să îi dăm un alt aspect, să mai schimbăm câte ceva. Prima dată am pus gazonul, după care am adus flori și le-am plantat în locuri alese cu grijă pentru a păstra cât de cât ambianța. Acest suport eu l-am făcut, Taica l-a vopsit și împreună formăm o echipă.
5.A.S: Care a fost motivul pentru care ați început amenajarea acestei grădini?
T&B: Arăta foarte urât! Înainte să fie grădina cu gazon, flori și pomi, a fost o grădină cu roșii, castraveți, ardei și arăta foarte urât. Eu din apartament vedeam doar parii de la roșii și fasole și am vrut să schimbăm acest aspect și dacă ne-am înțeles așa de bine, am zis să ne apucam de treabă. Am fost plecat prin Austria, Germania, Ungaria și acolo am văzut niște grădini foarte frumoase și oarecum am preluat de acolo modelul.
6.A.S: Cum începe o zi de muncă?
T: Dimineața mă trezesc, îmi beau cafeluța și am aici sub această masă, apă lăsată peste zi, pentru că nu e bine să udăm cu apă rece florile și plantele. O dată la săptămână pun îngrășământ pentru înflorire, mătur prin grădină, mai tai iarba care a crescut peste săptămână, șterg praful de pe pervaze…
7.A.S: Cum îl priviți pe partenerul de muncă?
T&B: Ne purtăm respect reciproc și ne ajutăm unul pe celălalt și de câte ori i-am cerut ajutorul m-a ajutat fără niciun fel de problemă. Suntem diferiți ca oameni dar ne înțelegeam din priviri.
8.A.S: Care este motiv de arată așa de bine această grădină?
T&B: Daca nu îngrijești, nu ai. Toată viața am mers pe acest principiu. Trebuie să îngrijești ceea ce ai! Udăm gazonul la timp, îl tundem la timp, punem îngrășământul florilor la timp. Nu s-a întâmplat să ni se rupă vreo floare sau careva să sară gardul să distrugă, pentru că suntem respectați în zona asta.
9.A.S: Ați fost premiati de către administrația locală pentru un bun exemplu pe care îl dați, la o vârstă așa înaintată?
T&B: Nu și nici nu dorim să fim recompensați pentru ceva ce facem cu pasiune. Singurele premii pe care le primim sunt felicitările oamenilor care trec în fiecare zi pe lângă grădina amenajată de noi. Domeniul Public ne-a dat o bancă pe care o puteți vedea în colțul din stânga grădinii.
10.A.S: Care este îndemnul și sfatul dumneavoastră pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii?
T&B: Să își rupă fiecare câte 30 de minute din timpul lor prețios și să se apuce să facă curat în jurul lor. Și să facem din acest oraș un oraș curat și frumos. Eu aș apela la tineri să ia exemplu de la noi, cei care suntem în vârstă și să se implice în bunul mers al orașului.