Odată cu livrarea primelor două autobuze electrice, edilul municipiului Turda a declarat:
„Am primit o hârtie din partea firmei Anadou că astăzi vor veni primele două autobuze electrice din Planul de Mobilitate Urbană care se desfăşoară în acest moment în municipiul Turda.
După cum ştie toată lumea, Planul de Mobilitate Urbană este un complex de proiecte; unul dintre ele este achiziția de autobuze. A durat mai mult această achiziție de autobuze, simultan cu planul de mobilitate, datorită birocrației care există în accesarea fondurilor europene. La achiziția de autobuze era şi o condiție ca această achiziție de autobuze pe fonduri europene să fie neapărat notificată în jurnalul Uniunii Europene, lucru care s-a înfăptuit şi în acest moment.
În 2 decembrie va expira perioada de 1 an, aşa cum cere comunitatea europenă pentru aceasta lucrare. Până la 2 decembrie aceste autobuze vor veni săptămânal, începând de săptămâna aceasta, trebuia să vină un autobus săptămâna trecută, unul săptămâna aceasta, s-a întârzăiat livrarea la primul, şi au venit astăzi două autobuze. Până la 2 decembrie, când este termenul final de achiziție a acestora, mai sunt circa 18-20 de săptămâni, perioadă în care intuim că va veni câte un autobus pe săptămână, livrabil aici la Turda şi am conchis cu conducerea tehnică din primărie, să depozităm aceste autobuse la fosta Regie Autonomă de Transport Local, respectiv, locația unde îşi desfăşoară activitatea Compania de Transport Public din Alba Iulia.
Ca populația să înțeleagă foarte exact cum se derulează acest Plan de Mobilitate Urbană, pe lânga acest proiect subsecvent de achiziție de autobuze, mai avem un program subsecvent de asfaltări de străzi, respecitiv de acele artere de circulație, desigur noi acete lucruri le-am mai publicat, dar le repet ca să se înțeleagă. Acele artere de circulație care pe unde vor circula autobuzele electrice. Sunt tot felul de speculații în organismele online, care există, ba că aceste autobuze sunt doar pentru teste, ba că nu mai vin altele, ba că străzile sunt praf şi autobuzele vor fi şi ele praf după două trei luni.
Trebuie să vă spun că simultan cu acest program sucsecvent de achiziții de autobuze electrice, avem proiectul sucsecvent de asflatare de străzi, sigur că această asfaltare de străzi presupune din punct de vedere birocratic o suită de proceduri care nu putem să le evităm fiindcă sunt legifereate prin lege şi nu putem să facem abstracție prin a sări peste nişte etape. Este etapa de scriere a proiectului după care vine etapa de licitații, după care vine probabil etapa de contestații, după verificări, mai ales la drumuri, proiectare, execuție, deci după cum se ştie, avem 4 coridoare de moblilitate urbană. Desigur, unul este deja în etapa în care luni sau marți vom da ordin de începere a lucrărilor pe arterea 22 Decembrie, arteră care se face pe planul de mobilitate urmbană.
Sunt tot felul de speculații că se face prin PNDL, că PNDL-ul nu mai are bani, că nu se va mai face, că guvernul nu mai are bani, nu ştiu, sunt speculații gratuite. Eu rog populația să citească informațiile oneste şi clare pe care le comunicăm pe site-ul primăriei în primul rând şi în al doilea rând prin toate organismele de presă care funcționează în Turda. Armata Roşie sau 22 Decembrie nu se face pe PNDL, nu este vorba de banii guvernului, nu este vorba de altceva, este vorba de banii pe proiectul european, pe planul de mobilitate urbană durabilă. Ca să completez tabloul sucsecvent de artere de circulație a autobuselor, care vor fi asflatate pe bani europeni, repet, din cei 32 de milioane de euro care reprezintă suma primită până în acest moment de Primăria Turda, pentru Planul de Mobilitate Urbană, 11 milioane reprezintă aceste autobuze în număr de 20 şi care vor veni câte unul pe săptămână până în data de 2 decembrie. În data de 2 decembrie, practic, trebuie să fie toate aici în România, în Turda şi vom da drumul după data de 2 decembrie la operatorul unic de transport care a fost din punct de vedere juridic înfințat în anul 2017.
O să revenim cu aceste informații periodic pentru a reîmprospăta memoria cetățenilor şi ca să fim la curent cu ceea ce se întâmplă şi să vorbim realități să nu vorbim speculații sau tot felul de amintiri pe care le are unul sau altul. Pe lângă strada 22 Decembrie care face parte din coridorul industrial al Turzii, mai este coridorul de Est, coridorul de Vest şi coridorul Central.
Vreau să vă spun că coridorul de Est şi coridorul de Vest sunt în evaluări în acest moment şi vineri a fost ridicat pe SEAP şi coridorul Central urmează şi acolo să fie depuse oferte ca ulterior să se poată intra în evaluări în funcție de ofertanți care vin la licitație. Treburile sunt destul de avansate, vreau să vă spun că în câteva luni o să avem şi celelalte două coridoare dar asigur şi repet ca populaŕia să ştie, 22 Decembrie începe de săptămâna viitoare după ce noi dăm ordinul de începere a lucrărilor. Sigur că pe 22 Decembrie are de lucrat şi Compania de Apă, mai are de introdus o lungime destul de mare de canal, o lungime destul de mare de apă, acolo pe 22 Decembrie vor fi îngropate şi cablurile electrice, deci nu vom mai avea stâlpi de medie tensiune şi vom avea doar stâlpi ornamentali pentru iluminat stradal, restul va fi totul subteran.
Bineînțeles şi firmele de cablu nu vor mai avea nimic suprateran sau aerian şi vor avea îngropate în trotuare absolute toate pe care ei le au în municipiul Turda. Va fi cea mai modernă arteră a Turzii în momentul în care va fi finaliniazată, important este să înceapă.
Se va începe cu partea Companiei de Apă, a proiectului Companiei de Apă, adică apa şi canalul şi pe măsură ce se înaintează cu lucrările Companiei de Apă, în spate vine primăria şi face îngroparea cablurilor, a conductorilor electrici şi refacerea complet europeană a tramei stradale şi a trotuarelor. Aici mai avem o problemă, trebuie să lucrăm aşa cum se poate, vom aborda 22 Decembrie doar pe o parte lăsând posibiltiatea ca pe cealaltă parte să circule autovehiculele de mare tonaj, pentru că aşa cum ştiți s-a trecut şi la proiectarea podului de pe vairanta de Alba Iulia, se lucrează la proiectare, sigur, avem informații că ar dura 2-3 luni proiectarea, de regulă se întârzie, s-ar putea proiectareasă dureze ceva mai mult, să dureze până în toamnă şi vedem atunci dacă în funcție de starea vremii şi ceea ce se întâmplă în Turda şi cu toate şantierele care sunt deschise există posibilitatea ca podul să fie refăcut începând cu acest an.
Noi ne dorim acest lucru şi cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru dar în paralel trebuie să refacem neapărat şi artera principală industrială a Turzii, plus că este şi artera care vine din inelul de autostradă înspre centrul Turzii. Am avut nenumărate discuții, cu antreprenorii, cu poliția județeană, cu prefectura, cu foarte mulți factori implicați, am avut foarte multe întâlniri la Turda în care am dorit să discutăm, să vedem cum putem devia circulația încât să nu creem disconfort mare nici turdenilor, nici tranzitului, dar să realizăm şi obiectivele pe care ni le-am propus.
Nu putem acuma să ne pripim cu toate fiindcă ele s-au nimerit deodată, eu zic că ar trebui să ne bucurăm cu toții că banii sunt la porțile Turzii, banii există, finanțăriile sunt semnate, doar trebuie să ne apucăm de lucru, avem foarte multe de făcut, deci pe lângă aceste autobuze care deocamdată vor veni şi se vor pune într-un rând de aşteptare până în 2 decembrie , când toată Turda se va bucura de un transport civilizat modern şi european.” A fost declarația susținută de edilul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.