<
Actualitate

Video. Ce ar însemna un război pentru România. Ne-a răspuns Maiorul în rezervă George Moldovan (expert în strategie militară)

Joi, 24 februarie a început oficial războiul la doi pași de România.

Ucraina este bombardată de armata Rusiei. Sunt constatate pierderi omenești, militari și civili. Ucrainieii au început să fugă din calea războiului. O lume întreagă privește cu groază spre EST, în special România care are granițele teritoariale vecine cu Ucraina.

România a aderat în 2004 la N.A.T.O. și de atunci și până în prezent, armata română alături de alte state au participat la numeroase misiuni în Teatrele de Operații pentru menținerea păcii și a stabilității în regiune. Militarii români prezenți în numeroasele misiuni internaționale au demonstrat probitatea și profesionalismul pe câmpul de luptă, uneori până la sacrificiul suprem.

Am stat de  vorbă cu un om care are o experiență vastă în teatrele de operațiuni ale NATO, un expert în strategie militară, maiorul în rezervă, George Moldovan.

În 1996, a absolvit Școala de Maiștri Militari de Aviație ”Traian Vuia” de la Mediaș, unde a primit repartiția pe funcția de Comandant Pluton Instrucție Pază Obiective Speciale și Instructor. După 3 ani a fost avansat la gradul de Locotenent și numit Comandant Companie Pază Aprovizionare și Transport la o unitate militară din Mediaș, iar în anul 2001 a fost repartizat la Baza 71 Aeriană de la Luna de lângă Câmpia Turzii. În anul 2003 a început cursurile de Master în Comunicare Managerială și Resurse Umane la SNSPA pe care l-a absolvit în 2005.

Tot în 2005 a plecat în Statele Unite ale Americii pentru a urma cursurile Școlii Speciale de Poliție Militară din Fort Leonard Wood, Missouri, de unde a venit în septembrie cu rezultate excepționale. În anul 2006 a urmat cursurile de perfecționare în acțiuni antiteroriste și lupta contrateroristă organizat la Brigada de Intervenție Rapidă a MApN.

La Baza 71 Aeriană am avut oportunitatea de a participa la diverse exerciții atât cu caracter național cât și internațional. De aici a fost selecționat pentru a participa la un curs de control al securității granițelor la Școala de Contraspionaj de la Ankara, Turcia, în anul 2005.

Au urmat mai apoi misiuni în teatrele de operațiuni ale NATO și aici amintim: în Bagdat, în Afganistan, în Kandahar,  în inima negrei Africi, în Mali iar lista poate continua.

Rep.: Bună ziua, domnule maior. Vă mulțumim că ne-ați primit astăzi, pentru un interviu. Vrem să intrăm direct în subiect. Cât de mare este pericolul care vine din Est?

Maior George Moldovan: Pericolul este mare, pentru că așa cum ați spus și dumneavoastră, în strategia militară întotdeauna există informații care încă nu sunt dezvăluite.

Rep.: Ce ar însemna ”un război modern”, să îi spunem așa?

Maior George Moldovan: Avem deja experiența unui război în Siria, avem experiența unei ocupații în Crimeea, sunt exemple de război asimetric, de război modern, hibrid, cu ”omuleți verzi”, dacă vreți să ii numim așa, militari care nu aparțin oficial vreunei țări, dar care primesc directive și au ordine clare venite dintr-o anumită direcție.

Rep.: Cu alte cuvinte, nu am ști care este dușmanul.

Maior George Moldovan: În războiul asimetric poți să ghicești care este inamicul sau adversarul, ideal este să ai flerul și să identifici acest adversar, și să îl contracarezi.

Rep.: În această conjunctură internațională, este în pericol România?

Maior George Moldovan: Mulțumesc pentru întrebare. Așa cum am auzit și am văzut deja, în spațiul public, că vine NATO să ne apere…este o greșeală de exprimare. NATO nu vine să ne apere, NOI suntem NATO. Noi suntem o rețea. NATO este cea mai puternică și mai stabilă organizație de apărare, noi nu avem caracter ofensiv, ci defensiv. Fiecare țară, conform tratatelor la care am aderat, vine cu ce poate și cu ce știe mai bine: are proceduri comune cu celelalte țări, dar vine cu tehnica și cu oamenii din țară. Ceea ce este important este faptul că dacă o țară este atacată, toți membrii din NATO sar și toți membrii NATO ajută țara respectivă. Este exclus ca una din țările NATO să fie atacată direct pentru că, așa cum v-am mai spus, repet, NATO este o organizație exterm de puternică și de stabilă.  Avem capacitatea să ne apărăm cu toate forțele.

 

1 comentariu

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS