În data de 26 noiembrie, cu începere de la orele 10:00, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Cluj pentru Situaţii de Urgenţă, au organizat la nivelul municipiului Câmpia Turzii un exerciţiu practic de alarmare publică.
Evenimentul a început printr-un simpozion unde s-a prezentat concepția propunerile și hotărîrilor și imediat după, delegația s-a deplasat la Liceul Teoretic „Pavel Dan” unde s-a putut urmări acțiunile de evacuare a elevilor de la Liceul Teoretic „Pavel Dan” și acțiunile desfășurate de forțele de intervenție pentru limitarea și lichidarea urmărilor atacului aerian.
Tema exerciţiului: Modul de acţiune în cazul producerii unei situaţii de urgenţă civilă, apărută în urma unui atac aerian.
” Nu am vazut un eveniment atât de bine organizat. Sistemul de alarmare este etalon pentru întreaga țară, unul foarte modern” a declarat printre altele Vancea Bogdan ofițer specialist transmisiuni înștiințare alarme
În replică, edilul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan a mulțumit pentru colaborare și pentru faptul că ori de cate ori a apleat la ISU Cluj, a fost ajutat. De asemenea, a spus că investițiile în sistemul de alarmare a cetățenilor va continua la Câmpia Turzii, tocmai în cartierul Șarât unde se va achiziționa o stație de alarmare și se va face un upgrade la sistem.
Forţe participante:
– Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă;
– Centrul Operativ cu Activitate Temporara;
– ISUJ “Avram Iancu” Cluj;
– S.V.S.U. – 1 autospecială, cu echipaj;
– Detaşamentul Turda – 1 autospecială, cu echipaj;
– SC Electrica – 1 grupă operativă;
– SC Domeniul Public SA – 1 grupă operativă;
– Compania de Salubritate. – 1 grupă operativă.
Scopul exerciţiului:
– Însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor necesare în vederea prevenirii şi reducerii efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, apărute pe teritoriul municipiului;
– Verificarea modului în care sunt puse în aplicare planurile de protecţie şi intervenţie, în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă;
– Verificarea sistemului centralizat de alarmare a municipiului;
– Verificarea mijloacelor de alertare ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă şi ale altor forţe chemate în sprijin;
– Verificarea capacităţii de răspuns, şi a modului în care se realizează colaborarea între forţele care intervin, pentru înlăturarea situaţiei de urgenţă publică apărute.