„Camionul de Crăciun” a ajuns pentru prima dată, sâmbătă, 28 decembrie 2019, la copiii de etnie rromă din Parohia misionară Turda-Fabrici. Acestora le-au fost împărțite 400 de pachete, constând în produse de igienă, dulciuri, alimente, jucării și rechizite. Duminică, 29 decembrie, pentru al nouălea an consecutiv, vor primi cadouri și cei aproximativ 1000 de copii din Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” de la Pata Rât, Cluj-Napoca.
În așteptarea cadourilor, copiii s-au rugat și au colindat în Biserica Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Turda. Apoi, în jurul orei 9:00, a poposit „Camionul de Crăciun”, spre bucuria tuturor.
Cadourile au venit din partea organizației germane „Die Johanniter” care, în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, derulează, încă din anul 2001, Campania „Camionul de Crăciun”. Prin aceast proiect, din partea unor familii din Germania sunt aduse cadouri pentru copiii cu situație defavorizată din Romania.
„Camionul de Crăciun” a ajuns pentru prima dată la Turda, prin implicarea sectorului misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, prezent cu această ocazie în mijlocul comunităților rrome.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe cei prezenți și a mulțumit organizației germane „Die Johanniter” și Asociației Tășuleasa Social pentru că aduc bucurie copiilor din diferite zone ale României, printre care și copiilor de etnie rromă din Turda și Pata Rât.
La împărțirea pachetelor au fost prezenți, din partea Arhiepiscopiei Clujului: consilierul misionar-social, Liciuniu Câmpean, președintele Asociației ortodoxe social-misionar-culturale pentru rromi „Sfântul Moise Arapul”, Crăciun Ioan Lăcătuș, precum și preotul comunității din Parohia Turda-Fabrici, Roz Marin Trandafir, de etnie rromă.
Părintele Roz Marin Trandafir a declarat pentru Ziarul 21 următoarele: „De un an sunt preot aici pe Armata Roșie și sunt foarte mulțumit de deschiderea enoriașilor din zonă. În parohie la noi se fac activități social filantropice. Vrem pe această cale să îi integrăm în societatea de astazi, oferim sprijin moral, financiar și spiritual. Mă bucur ca lumea vine duminică de duminică la Biserică și că se implică activ în activitățile bisericii. Ca idee, eu fac benevol serviciile religioase gratis, fara costuri.” Alături de părintele Roz Marin Trandafir a participat și protopopul de Turda, Pr. Rus Alexandru.
Duminică, 29 decembrie, după oficierea Sfintei Liturghii, „Camionul de Crăciun” va ajunge și în Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul”, la cei aproximativ 1000 de copii din cele patru comunități de rromi din zona Pata Rât.
Pentru copiii de la Pata Rât „Camionul de Crăciun” a venit pentru prima dată, în Arhiepiscopia Clujului, în anul 2011, prin directa implicare a Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și este o lecţie despre implicare, solidaritate şi bucuria de a dărui.
În acest an au venit în țară 20 de camioane, pentru al 18-lea an consecutiv.
„Anul acesta împlinim 18 ani de «Camionul de Crăciun». Sunt aproape 26.000 de cadouri adunate de copiii din Germania, iar astăzi vom ajunge la circa 22.000 de copii, ceea ce înseamnă că este o acțiune extraordinar de complexă. Pentru că derulăm și Via Transilvanica, mergem de la un capăt la celălalt al ei, adică avem și un camion pentru Putna, unul pentru Mehedinți și alte zone. Sunt 20 de camioane care se îndreaptă spre 22.000 de copii”, a declarat pentru publicația timponline.ro, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Uşeriu.
Povestea Camionului de Crăciun
Povestea „Camionul de Crăciun” a început în 1993, la iniţiativa postului german de radio Antenne Bayern şi a organizaţiei germane „Die Johanniter Unfall-Hilfe”, a doua cea mai mare organizaţie din Europa.
În fiecare an, copiii din Germania împachetează cadouri pentru copiii din Estul Europei. Începând cu anul 2001, o parte dintre aceste pachete ajung, prin voluntarii Tăşuleasa Social, la copiii din județele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi în alte judeţe din ţară.
Foto credit: Darius Echim
Sursa: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului