Joi, 17 Octombrie, de la ora 12 în sala de sport a şcolii gimnaziale “Avram Iancu” din Turda a avut loc competiția finală Bee- Boot.
Asociația “Clubul STEAM” organizează evenimentul Intergenerational Bee-bot competition https://meet-and-code.org/ro/ro/event-show/1987 de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acesta se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani și se desfășoară în perioada 9 septembrie- 18 octombrie, în laboratoarele de informatică ale Clubului Copiilor și ale Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Turda.
Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/ susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.
Evenimentul are ca scop promovarea programării în rândul copiilor și adulților. Copii, părinți și bunici vor învăța programare împreună și vor conduce roboți Bee-Bot pe un traseu stabilit. Echipele mixte formate vor participa la o competiție în care-și vor prezenta abilitățile de programare și conducere a roboților dobândite. Evenimentul aduce împreună 30 de elevi, cu vârstele între 8 și 12 ani, din medii sociale diverse, însoțiți de părinți și bunici. Procentul fete/băieți va fi de 50-50%. Activitățile de programare se vor desfășura în laboratoarele de informatică ale Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu”, la Clubul Copiilor din Turda sau online sub îndrumarea specialiștilor din aceste instituții (profesori și învățători). Noutatea acestui eveniment constă în implicarea a șase școli din mediul rural și urban, din Turda și regiunile limitrofe, dar și a unei școli din Vrancea. Aceste școli participante sunt: Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, Școala Gimnazială ”Horea, Cloșca și Crișan”, Școala Gimnazială ”Ioan Opriș” din Turda, Școala Gimnazială ”Mihai -Vodă” din comuna Mihai Viteazul, Școala Gimnazială ”Simion Balint” din satul Copăceni și Școala Gimnazială ”Angela Gheorghiu” din Adjud”Deja a devenit o tradiție participarea la Europe Code Week. Această inițiativă europeană este pentru noi un bun prilej de a dezvolta pasiunea copiilor pentru programare și de a le oferi o șansă celor pentru care accesul la tehnologie este îngreunat de diferiți factori. În acest an ne concentrăm pe eliminarea barierelor de tip urban- rural sau regional și pe promovarea unității în diversitate” afirmă organizatorii.
Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.
La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.
În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici – https://www.asociatiatechsoup.ro/blog/evenimentele-meet-and-code-2019.
Membrii Asociației ”Clubul STEAM” au participat și anul trecut la inițiativa Meet and Code și s-au numărat printre beneficiarii de fonduri oferite pentru organizarea de evenimente în cadrul Europe Code Week, organizând evenimente pentru elevii din clasele III-V. Totodată au fost câștigătorii premiului I la ediția Meet and Code 2018, la categoria Kick and Code.
Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.
Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.
Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
prof. înv. primar dr. Gabriela Ileana Crișan
președinte Asociația ”Clubul STEAM”
prof. Bukos Istvan
prof. Șipoș Arpad