<
Actualitate

 Video. A început montarea acoperișului la Palatul Cultural „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii  

 Video. A început montarea acoperișului la Palatul Cultural „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii  

A început montarea acoperișului la Palatul Cultural „Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii

În această perioadă se lucrează intens la reabilitarea Palatului Cultural „Ionel Floașiu” precum teatrului de vară și a parcului din centrul municipiului Câmpia Turzii.
Această investiție face parte din proiectul european „Regenerare urbană prin reabilitarea Palatului Cultural ”Ionel Floașiu”, a Teatrului de vară și a Parcului Central ”Ionel Floașiu”din Municipiul Câmpia Turzii”.
Aceste lucrări de reabilitare a Palatului Cultural ”Ionel Floașiu”  sunt cele mai mari din ultimii 70 de ani și conțin lucrări de arhitectură, lucrări de rezistență, lucrări de instalații sanitare, termice și electrice, dotări ale imobilului.

Scurt istoric

Potrivit  unui document de arhivă datat 1938, Palatul Cultural a fost conceput de arh. George Cristinel la cele mai ridicate cote.

Șansa construciei clădirii a fost directorul uzinei ,,Industria Sârmei” S:A.  de la Câmpia Turzii, inginerul Ionel Floașiu, care a decis finanțarea înălțării acestui edificiu.  În aceea fază, se preconiza ca lucrările să decurgă rapid în privința realizării construcției.

1939 – 1941: Răstimp în care, din nefericire, a existat o pauză. Explicația pricinii întârzierii materializării proiectului elaborate de arh. George Cristinel a fost contextual afectării profunde a fondurilor financiare necesare, Societatea ,,Industria Sârmei” S.A. fiind confruntată cu două realițăți dure ce i-au slăbit soliditatea: izbucnirea conflagrației europene (septembrie 1939), care s-a transformat în cel de-al Doilea Război Mondial, împreună cu o altă stavilă deosebită petrecută în calea împlinirii dezideratului: tragicele evenimente politice ale cedărilor din teritoriul țării (iunie și august 1940), când Societatea a pierdut fabrica ,,Prutul” din Cernăuți și sediul central de la Cluj.

​Ar trebui precizat că în anii 1939-1941 au fost totuși acumulate de către uzina de la Câmpia Turzii mijloacele materiale care să permită construirea mult doritului edificiu.

1942 – 1945: Trecerea de la cadrul de proiectiv la unul constructiv a devenit posibilă de abia în august 1942, când a început să se materializeze ceea ce s-a năzuit: ridicarea edificiului ,,Casa de Cultură” (cum se va numi official în decursul celor dintâi cinci ani ai existenței sau ,,Palatul Cultural” cum era denumit altfel în vorbirea populară).

​Din toamna 1944 și până în primăvara 1945, lucrările de construcție – în cea mai mare parte terminate – au fost stopate datorită refugiului și luptelor armate ce s-au abătut asupra Câmpiei Turzii, precum și urmărilor acestora. Mai trebuie adăugat imediat faptul că în timpul desfășurării luptelor, acoperișul de țiglă al clădiri a avut de suferit, fiind distrus parțial ca efect al exploziei unui obuz trimis de inamic de pe dealul de la Viișoara. Din întâmplare și fericire, restul a rămas neatins.

​Curând după încetarea luptelor armate din zonă, acoperișul a fost reparat, în vreme ce finisarea interioarelor s-a reluat prin luna martie 1945.

​Așa se face că lucrările de construcție s-au întins pe parcursul a trei ani, găsindu-și finalitatea la sfârșitul lunii mai 1945 (cu excepția terminării pardoselii în interior cu parchet în așa-zisa ,,Sală mare”, lucrare ce a continuat încă ceva timp).

​Până când, în cele din urmă, momentul inaugurării a ,,Casei  Culturale” a avut loc în după-amiaza zilei de 3 iunie a anului 1945, în ,,Sala de spectacole și cinematograf”, în prezența unui public numeros.

​De reținut adevărul crud: ing. Ionel Floașiu, omul cât se poate de vrednic de cinstire  de patron spiritual al mărețului așezământ, nu a putut să vadă cu proprii ochi inaugurarea, el aflându-se în ,,exilul” la care fusese obligat.

Revenind în zilele nozzstre, la 78 de ani diferență Palatul Cultural se bucură de o adevarată reabilitare a clădirii care a suferit diferite deteriorări datorate timpului. Proiectul european „Regenerare urbană prin reabilitarea Palatului Cultural ”Ionel Floașiu”, a Teatrului de vară și a Parcului Central ”Ionel Floașiu” este unul amplus iar lucrările sunt în plină desfășurare și are o valoare de 23.268.969,55 lei, respectiv 4.996.021,37 Euro și este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS