<
Actualitate

Vernisajul de pictură ,,Nocturne”

Palatul Cultural ”Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii, a găzduit în perioada 09 iulie -16 iulie 2021, un vernisaj de artă plastică, având ca temă ,,Nocturne”. Acest eveniment a fost organizat de Asociația Artiștilor Plastici din localitate.  În deschidere d-na Pop Iuliana, președintele aociației, s-a adresat membrilor dar și  publicului prezent la vernisaj.

Pop Iuliana, președinte Asociația Artiștilor Plasitici, Câmpia Turzii: Din cele mai vechi timpuri, nocturnul a fost un motiv de reflectare constantă, iar diferite culturi și religii i-au atribuit conotații simbolice. Pentru grecii antici noaptea era reprezentată ca o fiică a haosului și totodată mamă a morții și a somnului, în timp ce pentru civilizația maiașă făcea trimitere către interiorul pământului, iar celții au văzut-o ca un nou început sau ca o renaștere a zilei. În mitologia greco-latină, noaptea succede haosul și dă naștere Eterului, ei considerând noaptea ca pe o călăuză care dă sfatul cel bun. Gilbert Durand spunea că regimul nocturn este expresia unei metamorfoze constante și a unui eufemism. Arta nocturnă a fost percepută în mod constant ca o metodă alternativă de creație, deoarece atat ochiul pictorului cât și cel al privitorului sunt obligați să se adapteze la condițiile limitative ale percepției optice.

Deși Leonardo da Vinci și Albrecht Durer au formulat teorii ale umbrei, pictorii au fost foarte reținuți în folosirea acesteia până în perioada barocă. Artistul s-a folosit de efectul dramatic al umbrei atunci când nu s-a mai limitat doar la reprezentarea naturii. Scoaterea în evidență a volumelor prin intermediul umbrei și apoi a clarobscurului au creat efectul unei prezențe reale, simbolizând apropierea subiectului de spectator. Unul dintre artiștii occidentali care a folosit tehnica clarobscurului este Michelangelo Merissi da Caravaggio, clarobscurul lui având un efect diafan și transmitând emoții puternice. Noaptea impresionistă este reprezentată de un artist de  primă importanță: Vincent van Gogh, care a profitat de frumusețea nopții și a ales să lucreze la peisajele sale sub cerul liber.

A pictat ,,Terasa cafenelei din piața Forum” unde a excelat  în redarea sensibilă a culorilor nopții, spunând că aceasta are mai multe nuanțe decât ziua. În celebra lucrare ,,Noapte înstelată” Van Gogh a folosit o paletă variată de culori care se întrepătrund ca într-un vârtej care denotă furtuna interioară a artistului. Cu o abordare stilistică total diferită a nocturnului este pictorul german Daniel Richter, cu lucrări luminoase care creează un efect electrizant. În concluzie putem spune că arta nocturnă a fost, este și va fi un izvor nemărginit de inspirație care stimulează creativitatea și se raportează la opera de artă prin intermediul artistului.

În continuare Trifan Mihai, membru al asociației a recitat o poezie, creație proprie.

Valma Crinilor

Valma crinilor adoră pulberi leneșe.

Tu, râdeai, să le fie sol și poruncă

Cumpănind timidul izvor ași creea vedere

vedrelor jiluite, între popasuri sincere.

Asemenea chipului izbit de seceta-i,

îmbibat cu uleiuri rafinate, reci,

Plutind aidoma simplității vrejurilor răvnoase,

trădând des îmbrățișările neașteptate,

timpurile călăuze a dorințelor noastre,

mai vechi și… mai noi, plătesc zarea bucatelor

din seminția frumuseții.

Tăcerea alungă crud verzuiul sărut răpus,

în spaima cămăruie, timorat și asudați,

bob cu bob ca și o rouă cu nevoia-i,

moartea fii-se n-a brațelor ei ierbe

Și cum și de undesă-i aflii durerea,

negrăitu-i-ai amu se piere zbierând

încătușată lumină cu milă doldora.

Din a haitelor îndurare revărsă zămuri

Să-i ferece silueta jale ațipită-ntre mâni.

Nu blestem, dar îți ur părăsirea

nu purg și mă destăinui, întemnițat singurătății,

fără să-i calc buzele ei guri,

unde așezată-i sta nemuritea aflu.

Eu, sunt cel blestemat și caut iertare-i.    

La final publicul a vizionat și au admirat tablourile expuse de membrii Asociației Artiștilor Plastici Câmpia Turzii. Au expus:

Bardi Natalia (Îngerul nopții, Înserare pe malul Mureșului), Bodan Iuliana (Luminile orașului), Chibacu Maria (Spre Acropole), Circo Silvia (Insomnie,Vis de vară), Hogas Cornelia Beatrice (Mon Light), Ianoș Mihaela (Luceafărul, Războinica), Kerekeș Laura (Portofino noaptea), Lupan Rodica (Noapte venețiană), Lucaciu Vetyuria (Zbor nocturn), Mezei Albert (Noaptea pe drum), Mudure Cristina (Magia nopții), Nagy Alida (Lumina lunii, Luminiș),Păcuraru Robert (Navigând), Pop Iuliana (Nostalgii nocturne), Rad Elena (Marea și muzica ei), Rotar Marius (Vis pierdut, Vise de motănel), Rusan Anca (Meditație, Înțelepciune), Sălăgean Alexandrina (Shining), Sebenia Mihaela (Sonata lunii), Socaciu Renata Georgiana (Liniștea nopții), Trifan Mihai (One moment in time) și Vonas Paula (Magia Lunii).

Expoziția a rămas deschisă publicului până în data de 16 iulie 2021.

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS