<
Actualitate

Vernisaj – ,,Statice de toamnă”

Prin măreția și creația lui Dumnezeu, toamna, este un anotimp bogat al culorilor, cu o paletă largă de culori ce îți încântă privirea, de la o extremă la cealaltă.  Toamna, anotimpul feeric al culorilor, un moment prielnic pentru artiștii plastici să se inspire (nu că alt anotimp nu ar fi)  din creația lui Dumnezeu.

Respectâd riguros calendarul expozițiilor propuse, Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii a expus, sâmbătă 17 septembrie 2022 de la ora 18,00 vernisajul ,,Statice de toamnă”. În cadrul acestui vernisaj, membrii asociației au expus lucrări în pictură cu tematică de toamnă dar și sculptură și modelaj. În deschiderea acestui eveniment președintele Asociației Artiștilor Plastici  d-nul Baldogi Desideriu  a făcut o trecere în revistă a acestui eveniment, a prezentat-o pe Cristina Sârbu, noua membră al asociației. Câțiva membri ai asociației au susținut reflecții despre toamnă.

Cristina Sârbu, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: Îngaduiti-mi să vă citesc câteva reflecții despre toamnă. De-a lungul vremii oamenii și-au găsit seva creativă în acest anotimp. A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.( emoție de toamnă Nichita Stănescu).  Acesta este refrenul care îmi reverberează în gânduri de câte ori încerc să portretizez toamna. Toamna, un anotimp care prin anatomia lui invită la meditație, privim pe geam cum curge ploaia și depănăm memorii, ne plimbăm pe sub bolta copacilor ruginii, ne insuflă melancolie simțim natural să facem bilanțuri ce am semănat în sufletul și mintea noastră și ceea ce culegem din rodnicia sa.

Ne ascute simțurile iar capacitatea de a observa primește o nouă dimensiune, ne trezim din toropeala verii și privim cu claritate natura care îmbracă o altă haină după ce renunță la podoaba verii. Ne simțim mișcați de o frunză care cade, de stropii insistenți și cristalini, de un nou început pentru un pui de om, umbrela ne devine prietenă de nădejde, ne umplem spațiul cămării sufletului nostru cu ce e necesar pentru a-l hrăni. Toamna în artă este abundență de ocru aprins, ruginiu, vermilion, din verdele ce ușor se pierde  din flori din fructe din scene din viața câmpului, din bănci singuratice și podețe între anotimpuri între stări lăuntrice  de spirit și între oameni. Dar e frumos, se răcește vremea și căutăm apropiere, o mână care să ne încălzească pe care să o ținem strâns în plimbările noastre prin anotimp, pe aleile vieții. Mai facem câte un popas cum ați făcut dvs să vizităm câte o încăpere care adăpostește efemerul, fragilul și abundența creativității. Vă dorim o toamnă rodnică în vise împlinite și munci remunerate frumos!

Laura Kerekeș, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: Bună seara tuturor, mă numesc Kerekeș Laura, mă știți majoritatea, membră în asociație, asociație care mă ține în ,,priză”, care mă face să lucrez să nu lenevesc printre altele, știți foarte bine, lucrările de toamnă, servici, copii, nepoți și așa mai departe, dacă nu ar fi asociația poate că  aș lucra nici pe jumătate cât lucrez. Vă felicit că v-ați făcut timp pentru a veni astăzi aici să ne întâlnim, să vă încântați privirile cu aceste lucrări deosebite, felicit pe cei care au lucrat și și-au pus sufletul în aceste lucrări, una mai frumoasă decât cealaltă, eu zic foarte reușite. Deși se spune natură statică, natură moartă, mie îmi place mai mult natua statică pentru că zic, prin aceste picturi, aceste flori sau fructe intră în nemurire,  să zic așa, deci nu poți să zici că-i natură moartă pentru că sunt vi prin culoare, prin forme, prin nuanțe și eu zic că această expoziție este una foarte reușită și îi felicit pe toți. Eu fiind învățătoare am rugat colega mea să îmi dea un manual de clasa a VII să vedem ce scrie despre natura statică în manualul nostru de de desen.

Natura statică apare ca gen al artelor plasticie în renașterea flamandă în secolul al XVI-lea și se deprinde din picturile care înfățișau scene din viața de zi cu zi, unde se ținea ca detealiu, aranjamentele excelează în redarea compozițiilor cu obiecte specifice micului dejun, meselor îmbelșugate sau aranjamentelor florale. Obiecte de sticlă, de ceramică, de metal sau de lemn, pânzele de diferite culori și texturi, florile, fructele, legumele obișnuite sau exotice se organizează în compoziții copmlexe și foarte bine studiate. Măiestria pictorilor flamanzi este neîntrecută în redarea formelor și a texturilor obiectelor  din epoca de aur a picturii flamande. Natura statică e de obicei o compoziție închisă, compusă piramidal în care obiectele se comlectează uele pe alteleformând un întreg unitar. Eu zic că citind acestea sunt multe care se încadrează în acestă descriere, vă felicit încă odată  și vă dores o seară deosebită.

Ancuța Poruțiu, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: În prima fază mă gândeam să fac și eu un mic discurs, pe parcurs am renunțat și am găsit o poezie mai veche a mea și am zis ce bine e să v-o citesc. Poezia mea din 2014 se numește Muguri de toamnă.

   Muguri de toamnă

Copac al cărui frunze cad

Atunci când nu mai poți de griji

Oricât de falnic ești sau cât de brav

Un vânt ciudat le scutură și cad.

 

Și toate grijile ce le-ai purtat cu tine

Vântul le ia și le împarte-n lume

Rămâi încremenit și gol în așteotare

Să te învălui iar de muguri și de floare.

 

Te sperii când te vezi lipsit de importanță

Când din util ai devenit uiat

Când până și tu îți vorbești cu aroganță

Că ai luptat, te-ai strofocat și-ai eșuat.

Ana Comșa, 11 ani, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: Mă numesc Comșa Ana, am 11 ani și de ceva timp m-am înscris în asociație. Astăzi am să spun câteva lucruri despre natura statică. Natura statică sau natura moartă este reprezentarea în artele vizuale a unor obiecte neînsuflețite, din natură sau ordonate în mod voluntar. Prin definiție, natura moartă este un gen de reprezentare grafică sau picturală a unui grup de obiecte inanimate naturale, ca de exemplu glastră cu flori, fructe sau legume așezate pe o fructieră, vânat, o vază, sticlă, amforă, o narghilea, pahare, farfurii, piese la care sunt asortate uneori și cărți, un ziar împăturit și multe altele.

Iuliana Pop, artist plastic Asociația Artiștilor Plastici din Câmpia Turzii: Bună seara, mă bucur că suntem din nou împreună la o altă expoziție colectivă. Mă bucur că și de această dată avem lucrări valoroase, atât din domeniul artelor vizuale, avem și sculptură, avem și fotografie, un coleg de-al nostru care până acum  făcea grafică și pictură a încercat și fotografia și îl felicităm. Pictură în diferite tehnici și pe diferite suporturi, diferite materiale. Eu zic că este o expoziție care care chiar încununează atât natura statică cât și venirea toamnei. Deși se spune natură statică vreau să precizez că în lucrările noastre, în multe dintre ele se simte viață și se simte lumină, se simte acel ceva care o aduce mai aproape de sufletul nostrum. Spre exemplul un gutui, gutuile Alidei, gutuile Ancuței, eu am văzut răsăritul, e o parte din răsăritul soarelui, frunza aceea pe apă a Rodicăi m-a dus cu gândul la serile acelea de toamnă în care frunzele uscate bat în geam și ne aduc clipele acelea de liniște și melancolie Avem dovleacul și prunele ale Cristinei m-au dus cu gândul la casa bunicii în care întotdeauna se cocea acel dovleac și gustam din deliciosul magiun, care eu l-am pus în lucrarea mea acolo în oala aceea de lut acoperită cu hârtie.

Spectaculoase sunt și lucrările Mihaelei care are o altă abordare, are o altă tehnică. Mai este Laura care zic eu excelează în natura statică și aș încuraja-o să urmeze în contnuare să picteze. Eu consider că i se potrivește foarte bine. Natalia Bardi nici nu mai vorbim. Natalia Bardi, flori și peisaje și natură statică, floarea soarelui altfel de floarea soarelui diferită de-a lui Van Gogh dar cu aceleași vibrații, căldura solară. Liana Bucureasa care ne-a adus puțin dn sacrul și din clipele meditative și spiritual prin acea lucrare cu cartea care ar putea fi biblie sau o carte de rugăciune și lumânarea. Lucrările Andreei care îmi exprimă un soi de toamnă mai târzie și care îmi place foarte mult cum a modelat acel fundal și aceea față de masă. Este destul de greu să pictezi mai ales dacă ești la începutul unui rapaj. De asemeea e și Albert care ne încântă cu lucrări care ne surprind plăcut și binențeles sculpturile colegului nostru care tind spre perfecțiune, nu e ușor în lemn și mai ales în marmură și să aduci la suprafață asemenea frumuseți. Felicit toți colegii și mă bucur că ne-am mai întâlnit încă odată.

Au expus: Baldogi Desideriu, Bucureasa Liana, Ciortea Mihai, Comșa Andreea, Comșa Ana Maria. Bardi Natalia, Hogaș Beatrice, Ianoș Mihaela, Kerekeș Laura, Lupan Rodica, Mărie Hoffenpradli Renatta, Mezei Albert, Micu Valeria, Nagy Alida, Pop Iuliana, Poruțiu Adi Ancuța, Rad Elena, Rotar Marius, Sălăgean Alexandrina, Sârbu Cristina, Stoian Andrei, Trifan Mihai, Turdean Ioana și Vonaș Paula.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS