Sala mică a Palatului Cultural ”Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii găzduește în perioada 27 noiembrie, 3 decembrie 2021, un vernisaj de pictură și sculptură, ultima din acest an, intitulat ,,Zbor”. Acest eveniment este organizat de Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii. O expoziție așa cum era de așteptat, cu foarte multe lucrări, lucrări cu tematica aleasă, pictură pe pânză, goblen artă fotografică dar și sculptură. La această expoziție și-a făcut debutul d-na Hațegan Felicia, ea este din Luduș și a început pictura de aproximativ 10 ani. Au recitat poezii legate de tematica aleasă a acestui vernisaj, d-na Rad Elena, d-nul Trifan Mihai și d-na Pop Iuliana. În deschidere, d-na Chibacu Maria a făcut o prezentare a tematicii acestei expoziții, ,,zborul”.
Chibacu Maria, Asociația Artiștilor Plasici Câmpia Turzii:
-Bună seara dragi prieteni, mă bucur să vă văd. În primul rând vă felicit că în aceste momente și în aceste vremuri reușim să ne întâlnim. Tema a fost extrem de generoasă și după cum vedeți, fiecare dintre cei care participă la această expoziție și-au imaginat-o în fel și chip, aș fi vrut mai în fel și chip dar mi-e foarte bine că avem o abundență de aripi, pentru că aripile au fost primele elemente care au inspirat omul să zboare. De fapt din copilărie, nu cred că există cineva care să nu fi visat sau au avut un vis în care să zboare. Zborul, este ceva înălțător, eliberator, formidabil. Chiar astăzi am studiat câteva texte despre zbor și despre dorința de a zbura în diverse forme. Cele mai vechi prototipuri de zbor au fost descoperit undeva în țările arabe, nu se știe exact cine a fost autorul, este și foarte greu, era undeva prin secolul VIII-IX. Vreau să fac neapărat un istoric al mașinăriei de zbor și aici nu pot să nu-l pomenesc pe Leonardo da Vinci pe care cu toții îl știm și a cărei celebritate este unică. M-am uitat cu mult respect și admirație la aripile lui care se mișcă, la primele lui desene, care, a inspirat prototipul de elicopter și binențeles nu în cele din urmă dar foarte important povestea frumosului sacrificiu a lui Icar, care, a încercat să zboare cu aripile care i le-a făcut tatăl lui, din oase și pene de păsări lipite cu ceară și care a plătit cu greșeala de a se fi înălțat prea sus și să cadă datorită faptului că ceara s-a topit înfierbântat de la razele soarelui. E o poveste extraordinar de frumoasă care de fapt, într-un fel sau altul dovedește măreția unui vis. Să coborâm un pic pe pământ și să vedem printre cele mai frumoase idei de zbor care mie mi-au plăcut în pictură, este Șagal. Șagal care, peste stratul acela, idealizat simbolic ca lume, lume a lui proiectează personajele, întâmplările, vietățile, întregile colectivități dintr-un sat începând cu nunta iubirile, certurile.
Cred că ați văzut o mulțime de picturi ale lui Șagal, nu mă îndoiesc care v-au inspirat poate. Această expoziție dacă vă uitați bine la lucrări de pictură nu sunt uniforme simbolic ele într-un fel sunt mărturia faptului că în acest colectiv care se numește Asociația Artiștilor Plastici Câmpia Turzii avem foarte mulți oameni noi veniți, proaspăți intrați în acest domeniu care se străduie să se exprime, cu siguranță în toate se vede bucuria de creea ceva și de aceea observ chiar o copilărie a desenului până la lucrări mai complexe, cum ar fi lucrările lui Alida Nagy, care, sunt super lucrate și se vede deja un profesinalism. Ideea principală este zborul în sensul pur al cuvântului, nu există foarte multe simbolisme există și frumoase imagini de îngeri, care, sunt niște lucrări în goblen, iar în rest, lucrări divesre ale zborului de la o aripă simbolică a boticului. Prima lucrare a d-nei Felicia Hațegan, o fereastră discretă în a cărei lumină se vede umbra discretă a unei păsări. Ca de obicei d-na Bardi are niște lucrări originale, o bucurie imensă în care a dat drumul la toate păsările de suflet și o rochie de mireasă pe care au furat-o niște păsări, un altfel de zbor, zborul înseamnă viață care rimează în care toate visele și le-au pus în aceste mici păsărele, merg spre o lume nouă. Îmi place foarte mult frumosul înger a lui Mihai, felicitări. O altă lucrare deosebită, nu că nu ar fi și celelalte deosebite în felul lori, acest tablou, unde, florile sunt duse parcă de un stol de păsări în univers. Mă bucur încă o dată că ați venit și vă invit să le vedeți.
Kerekeș Laura, Asociația Artiștilor Plasici Câmpia Turzii:
-Ieri, când m-am uitat peste aceste lucrări, mi-a venit o serie de idei și m-am bucurat că atâtea feluri de tehnici și atâtea feluri de impresii transmise prin aceste lucrări, că nu am putut să zic două cuvinte. Mi-am pus întrebarea, de fapt, ce este zborul? Un cuvânt foarte scurt, foarte simplu, care de fapt înseamnă foarte mult. Și luând rând pe rând aceste lucrări, mi-am pus întrebarea, când spui zbor prima dată te gândești la păsări? Ce înseamnă pentru o pasăre zborul? Putința de a ajunge la mâncare, putința de a ajuge la perechea lui, poate să însemne și eliberare, viață până la urmă pentru că o pasăre care nu zboară într-un final moare. Ce poate să însemne zborul pentru oameni ? Și foarte mult m-a inspirat aceea lucrare a Elenei, într-adevăr după ce ne naștem, timpul nostru începe să zboare.
Pop Iuliana, președinte Asociația Artiștilor Plasici Câmpia Turzii:
-Mă bucur pentru colegii care au vorbit înaintea mea, pentru că au adus lucrări atât de frumoase și de expresive pe această temă, a zborului. Iată că ne-am pregătit și momente plăcute, momente care consider că sunt necesare sufletului nostru pentru că un artist fie el care lucrează cu penelul, cu dalta, cu acul sau cu aparatul de fotografiat, sufletul lui simte nevoia și a cuvântului. Așa că m-am bucurat tare mult căci colegii mei au prezentat atât lucrările cât și frumoase cuvinte despre zbor. În final vrea să vă dau citire artiștii care au expspus astăzi aici. De asemenea avem o nouă membră pe care o să o invit la final lângă mine să se prezinte și să ne spună câteva cuvinte.
• Adi Maria
• Baldogi Dezideriu
• Bardi Natali
• Bogdan Iuliana
• Bucureasa Liana
• Chibacu Maria
• Crișan Maria
• Hațegan Maria
• Hogaș Cornelia
• Istrate Dan
• Kerekeș Laura
• Lucaciu Venturia
• Mudure Cristina
• Nagy Alida
• Păcurariu Robert
• Poruțiu Ancuța
• Rad Elena
• Rotar Marius
• Rusan Anca
• Stoian Andrei
• Trifan Mihai
• Vonaș Paula
E de menționat faptul că municipiul Câmpia Turzii se poate mândri cu niște oameni deosebiți care prin lucrările lor, prin expozițiile lor, dau un plus de valoare acestei comunități și nu numai. Cu bunăvoința Asociației Artiștilor Plastici am spicuit din activitățiile pe care această asociație le-a avut în 2021.
05 martie- MINIATURI FLORALE, expoziţie colectivă, dimensiune maximă a lucrării 20 x 20 cm, hotel LIADOR, municipiul Câmpia Turzii;
• 15 aprilie- SACRU, Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, municipiul Câmpia Turzii, expoziţie colectivă;
• 7 mai- COPACI, expoziţie colectivă, galeriile Cluj Art, municipiul Cluj-Napoca, expoziție deschisă în perioada 7-28 mai;
• 19 mai- Ziua pictorilor, Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, municipiul Câmpia Turzii, expoziţie colectivă, tematică liberă;
• 9 iulie- NOCTURNE, Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, municipiul Câmpia Turzii, expoziţie colectivă;
• 2 septembrie- expoziție personală, Desideriu Gheorghe Baldogi, galeriile Cluj Art, municipiul Cluj-Napoca;
• 30 septembrie- ALBASTRU, expoziţie colectivă, Galeria de Artă ,,Valer Suciu” municipiul Turda;
• 29 octombrie- TRANSPARENȚE, Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, municipiul Câmpia Turzii, expoziţie colectivă;
• 27 noiembrie- ZBOR, Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu”, municipiul Câmpia Turzii.