<
Actualitate

Vasile Dîncu: „UN OBIECTIV IMPORTANT PENTRU JUDEȚUL CLUJ, APROBAT ASTĂZI DE GUVERNUL ROMÂNIEI!”

În ședința Guvernului României de miercuri, am adoptat proiectul de hotărâre care va avea ca finalitate modernizarea căii ferate Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. Este un moment important pentru regiunea de Nord-Vest a țării, în special pentru județele Cluj, Sălaj și Bihor care vor beneficia în mod direct de investițiile care vor fi realizate și care vor permite creșterea vitezei de circulație pe acest tronson la 80 km/h pentru garniturile de marfă şi o viteză maximă de 160 km/h pentru cele de călători.

Dacă ținem cont că segmental Cluj-Oradea a fost construit în anii 1800 și dat în folosință în anul 1870, fără să beneficieze de-a lungul timpului de modernizări semnificative, actul normativ adoptat astăzi reprezintă un moment important pentru modernizarea infrastructurii de transport pe cale ferată din România.

După 150 de ani, Nord-Vestul țării va putea să beneficieze de transport feroviar la viteze decente și să iasă din primitivismul care a dominat ultimii 30 de ani deplasarea sau transportul de mărfuri pe calea ferată.

Acesta este al doilea cel mai mare proiect de infrastructură feroviară finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență; pe lângă fondurile externe, proiectul va fi finanțat și din bani din bugetul Ministerului Transporturilorși Infrastructurii, din veniturile prprii ale CFR SA și din alte surse.

Pe lângă importanța pentru infrastructura de transport internă, acest tronson este deosebit de important și din perspectivă internațională întrucât este traversat de trenuri – atât pentru transportul demărfuri, dar și cel de persoane – internaționale.

Pe lângă creșterea vitezei de circulație, proiectul prevede, printre altele:

Realizarea a 18 km de linie dublă nouă;

Sistematizarea stațiilor;

Înlocuirea/repararea podurilor, podețelor, pasajelor denivelate, consolidări, apărări, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea calității terasamentelor;

Desfiinţarea trecerilor la nivel care nu respectă reglementările şi realizarea pasajelor denivelate;

Realizarea de construcții aferente activității de întreținere, revizie și reparații a instalațiilor fixe de tracțiune electrică și a liniei de contact constând din două districte LC + EA + ELF în stațiile Ciucea și Oradea;

Realizarea de clădiri de mentenanță în stațiile Cluj-Napoca, Ciucea și Oradea;

Reabilitarea și modernizarea clădirilor de călători, districtelor, clădirilor de exploatare etc. și asigurarea facilităților călătorilor (inclusiv persoanelor cu mobilitate redusă) și personalului CFR;

Montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot.

Proiectul de electrificare şi reabilitare a liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor va avea ca și consecințe:

Generarea de noi locuri de muncă, pe perioada de implementare a proiectului;

Economii la nivelul costurilor de întreţinere a infrastructurii;

Economii la nivelul costurilor de operare a infrastructurii;

Economii la nivelul costurilor aferente trenurilor;

Economie de timp pentru călători;

Economie de timp pentru transportul de marfă;

Câștiguri în eficiență;

Economii la nivelul emisiilor de CO2;

Economii la nivelul costurilor aferente accidentelor;

Reducerea poluării.

Finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru anul 2026.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS