Valea sângelui, o pagină din cartea de istorie a românilor, ruptă de vremuri, pierdută în timp, dar găsită și lipită la locul ei, de câțiva patrioți, iubitori de neam și tradiție.
Povestea mea începe de la invitația primită în 2014 de la Daniel Rusu ( Asociația De La Lume Adunate ) de a participa la reconstituirea tradiției “Jocul de la Târgul Berchieșului”. Târgul Berchieșului care se ține anual în 29 Iunie de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Am acceptat cu bucurie invitația lui, mai ales că Berchieșu este satul copilăriei mele. Știam un singur lucru… că pe vremuri, în această zi, se adunau oameni din toate satele învecinate Berchieșului și întindeau jocul, plănuiau nunți pentru anul următor și “arvuneau” muzicanții pentru ele. Având în vedere că acest târg, în ultimii ani ajunsese să fie unul “stins“ în care doar câțiva comercianți expuneau pe tarabele lor de la haine, jucării până la vestiții mici și nelipsita bere, în perioada precedentă zilei de 29 Iunie 2014 am început demersurile în organizarea și reconstituirea vechiului “JOC de Târgul Berchieșului “.
Gândul nostru era să strângem cât mai multă informație de la locuitorii mai în vârstă despre aceasta zi, să pregătim și să mobilizăm muzicanți ai locului, grupuri de oameni din Berchieșu și din satele învecinate, Frata, Soporu de Câmpie, Aruncuta, Vișinel (Cistelec), iar în ziua Târgului să ne adunăm cu toții în mijlocul satului și să întindem acel joc, așa cum era odată la Berchieșu de târg. Acest lucru s-a și întâmplat. Această tradiție s-a reconstituit cu succes, spre bucuria noastră a tuturor celor din organizare, a autorităților locale care s-au implicat și au sprijinit realizarea acestui proiect cultural, cât și a celor peste 3000 de oameni prezenți la eveniment. Revenind la pregătiri și la momentul în care căutam informația necesară, am ajuns pe un deal, la granița dintre Mureș și Cluj, între Vișinel, Berchieșu și Frata, la casa domnului Vamoș Tinu (decedat în prezent ). O casă mică, singura din zonă, simplă și extrem de primitoare, plină de obiecte și țesături vechi, o gospodărie frumoasă cu o curte plină de iarbă prin care se împiedicau câteva găini iar pe vârful unui coteț cânta un cocoș, care, după poziția pe care o aborda, părea că el este paznicul satelor din jur.
Aici am găsit doi bătrâni, „cecea” Tinu și mătușa Susană. Femeia neliniștită de gândul că suntem înfometați de la drumul parcurs până la ei, ne “îmbia” într-una cu una cu alta, cu o bucată de pâine și o țâră de slănină, voia să se asigure că musafirii ei sunt bine “ominiți”. „Cecea” Tinu… dornic să ne povestească tot ce știa, tot ce a trăit, parcă îi părea rău că nu o să ne poată povesti tot până la plecarea noastră, și ne ținea captivi printre cuvintele rostite greoi din cauza bătrâneții sale. Prin poveștile lui despre Târgul Berchieșului, „cecea” Tinu ne-a spus că atunci când era copil, de sărbătoarea sfinților Apostoli Petru și Pavel, sătenii din Vișinel treceau dealul la “Berceș”( Berchieșu) iar împreună cu preotul satului, în drumul lor se opreau “în deal la cruce” și făceau o slujba de pomenire. După care coborau încet în “Târgul Berceșului” la joc.
Atunci Daniel, a ținut neapărat să rămână la acest subiect și întrebându-l pe „cecea” Tinu despre cruce (care cruce? unde? și cui îi era adresată acea slujbă de pomenire?), aflam că, acolo, în vecinătatea casei lui era pe vremuri acea “cruce”, care mai apoi a fost “mâncată de vremuri“ (distrusă) și care fusese ridicată în cinstea celor 40 de români uciși în acel loc în 1848-1849 (nu se știe cu exactitate data ). După, mai aflăm de la „cecea” Tinu, că acolo i se spunea “Valea Sângelui”. Numele locului dat fiind de către cei care au auzit gemetele celor răniți și au văzut șiroaiele de sânge curgând pe deal în jos. De aici, o provocare pentru Daniel Rusu, care este un împătimit în a descoperi tradiții din folclorul și istoria românească .
Am plecat în acea zi de la “Vamoș din deal” cum îl știu localnicii pe „cecea” Tinu, continuând acțiunile pe care le aveam în agendă, pentru organizarea reconstituirii Jocului de Targu Berchieșului.
Așa cum îl știu pe Daniel, un om ambițios, a săpat adânc în această poveste aflată de curând, și ajutat fiind de câțiva cunoscuți ai dânsului printre care domnul Vamoș Traian, cu origini în satul Vișinel, a intrat în posesia unor documente aflate la Arhiva Națională care dovedeau cele spuse de către „cecea” Tinu. Unul dintre acele documente era o scrisoare ce datează din 5 Noiembrie 1849 (tradusă mai apoi din limba chirilică) trimisă autorităților din acea vreme, de către Pr. Elisei Moga, prin care cerea ajutor pentru văduvele și copiii rămași în urma acelui episod în care au fost uciși 40 de români din Frata, Berchieșu, Vișinel și alte sate învecinate. Patruzeci (40) de patrioți uciși pentru că nu au vrut să-și schimbe religia, portul și graiul românesc.
Mergând mai departe, în apropierea sărbătorii anuale din următorul an 2015, am decis să introducem în agenda desfășurării programului de Târgul Berchieșului și acea slujbă de pomenire din “Valea Sângelui “ fapt ce s-a realizat cu ajutorul preoților din Frata, Berchieșiu și Vișinel.
La eveniment au luat parte și autoritățile locale din comuna Frata, Mociu și Sărmașu, împreună cu care s-a discutat pentru prima data despre construirea unui monument acolo în Valea Sângelui.
Fapt ce s-a și întâmplat în următorul an. În 29 Iunie 2015 a fost posibilă ridicarea și sfințirea unei cruci de lemn, în memoria eroilor, în prezența multor oameni de cultură, poeți, scriitori, artiști și interpreți de cântec popular din Cluj, Mureș și Bistrița împreună cu care am susținut un scurt recital de cântece patriotice . La scurt timp Primăria Frata, a ridicat un monument, o construcție solidă care să nu mai fie “mâncată de vreme” așa cum ne povestea “Vamoș Tinu din deal” despre vechea cruce pe care o știa el din copilărie.
De atunci, bucuroși ne întoarcem an de an în Valea Sângelui la monument. A devenit parte din tradiția de Târgul Berchieșului. De fiecare data în 29 Iunie urcăm să fim părtași la slujba de pomenire a eroilor, și mare mi-a fost bucuria anul acesta când am văzut că au fost prezenți și au slujit nu mai puțin de 7 preoți, de la aproape toate parohiile invecinate: Pr. Florin Negru-Berchieșu, Pr. Cătălin Bucevschi-Frata, pr. Sorin Moldovan- Crișeni, Pr. Andrei Sârb-Aruncuta, Pr. Bogdan Zubașcu-Năoiu, Pr. Petru Mocean Aeroportul Internațional Cluj-Napoca și în satul Crișeni și Pr. Viorel Gotea- Vișinel .
Am scris aceste rânduri pentru că mă simțeam obligat să o fac și odată cu asta să încerc să transmit cât de departe posibil povestea despre “Valea Sângelui” . Și să ajungă la cât mai multă lume că “Valea Sângelui “ este de fapt un DEAL, între localitățile Frata, Berchieșu, Vișinel și Crișeni. Un deal de pe care, într-o zi neagră, curgea sânge de român, asemenea unei ape curgătoare într-o vale ….
30 Iunie 2020
O rubrică semnată de Cosmin Mocean