<
Actualitate

Universul copilăriei. Interviu cu Duca Eliza

Copiii, pasiunile lor, punerea lor în practică, nu fac altceva decât să creeze un plus valoare pentru orice națiune.  Valorizarea trebuie să fie  o prioritate pentru orice părinte, instituție, societate. Acești minunați copii, care se implică  în activități educative, reprezină repere pentru ceilalți.  Teatrul, literatura, muzica sunt doar câteva dintre pasiunile care au prins viață la Câmpia Turzii și Turda. Cu ocazia zilei de 1 iunie,  săptămânalul Ziarul 21 promovează în spațiul media și nu numai,  trei copii talentați cu calități artistice deosebite. În acest număr al acestui ziar avem ca intervievați pe Ștefania Petric pasionată de muzică, pe Duca Eliza pasionată de literatură și teatru și pe Drăgan Antonia Georgeta pasionată pictură.

Duca Eliza

Rep.: Pentru început îți mulțumesc că ai acceptat să ne acorzi acest interviu. Pentru cititorii noștri te rog să ne spui câteva date biografice.

Duca Eliza Valentina, elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Câmpia Turzii: Mă numesc Duca Eliza Valentina m-am născut în data de 8 mai 2007 în Câmpia Turzii.

Rep.: La ce școală ești elevă?

Duca Eliza Valentina: Sunt elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din localitate și pot spune cu mândrie că sunt o elevă premiantă.

Rep.: Cum ai caracteriza  școala la care înveți?

Duca Eliza Valentina: Școala la care învăț în prezent este una remarcabilă. Profesorii sunt bine pregătiți, clădirea este corect administrată. În mare, este o școală ca oricare altele.

Rep.: Care sunt materiile școlare preferate?

Duca Eliza Valentina: Îmi plac foarte multe materii, nu am unele favorite. Mi-au plăcut mereu atât științele exacte, dar și literatura şi gramatica limbilor română și engleză. Pot spune că prefer și matematica,  fizica și chimia. Iubesc să mă documentez și trebuie să mărturisesc faptul că deseori am reușit la școală datorită culturii mele generale și a logicii.

Rep.: Cu siguranță, ca orice copil ai pasiuni, poți să ni le spui?

Duca Eliza Valentina: Pasiunile mele sunt multiple, iar printre acestea se numără literatura, lectura, actoria, astronomia și istoria. În general îmi place să învăț și să încerc lucruri noi, fiind o persoană curioasă. Totuși, ca orice adolescent, joc și eu jocuri video, pe calculator.

Rep.: Care au fost primii ,,pași” spre literatură și teatru?

Duca Eliza Valentina: Încă de la grădiniță am avut aptitudini de vorbire, de recitare, de interpretare pe care mi le-am dezvoltat de-a lungul timpului.

Rep.: Unde ai început să faci teatru și cu cine?

Duca Eliza Valentina: Am început să fac teatru la Clubul Copiilor Câmpia Turzii cu doamna profesoară Simona Șandor.

Rep.: Care a fost piesa de teatru preferată în care ai jucat?

Duca Eliza Valentina: Singura dată când am jucat într-o piesă de teatru a fost în decembrie 2019, în piesa „Coșmarul dinainte de Crăciun”. A venit pandemia și nu am mai putut juca, dar sper că vom relua repetițiile.

Rep.: Care sunt cărțile preferate?

Duca Eliza Valentina: Fiind pasionată de lectură am citit mai multe tipuri de cărți. Dintre acestea pot să spun ca mi-a plăcut seria „Harry Potter” cu care mi-am petrecut clasa a V-a. Totodată, de la începutul clasei a VIII-a am început să citesc unele cărți pe care le-am găsit cu un substrat metaforic, așa cum ar fi „Alchimistul” de Paulo Coelho sau „Un yankeu la curtea regelui Arthur” de Mark Twain. În același timp, am preferat cărțile de filosofie cum ar fi „Origini” de Dan Brown, „Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde.

Rep.: Ai vreun scriitor preferat?

 

Duca Eliza Valentina: Nu am un scriitor preferat, consider că fiecare dintre ei are puncte forte și puncte slabe. Îmi plac aceste tipuri de cărți deoarece îmi pun mintea la încercare, iar morala este de multe ori interpretabilă, nu e ușor de găsit.

Rep.: Care a fost primul tău concurs?

Duca Eliza Valentina: Primul concurs la care am participat a fost în școala primară, în clasa I, la concursul „Comper” la matematică și la limba română. De atunci am participat la concursuri și olimpiade în fiecare an. Am ales această cale pentru că am considerat necesar să-mi găsesc punctele slabe și să acționez cumva în legătură cu acestea. Din orice concurs la care am fost am învățat să-mi stăpânesc emoțiile și să fiu calmă ca să pot rezolva eficient cerințele date.

Rep.: Cine te-a îndrumat spre teatru?

Duca Eliza Valentina: Inițial, familia mea a fost cea care m-a îndrumat înspre literatură și teatru. M-au învățat să citesc de la o vârstă fragedă, m-au ajutat să-mi antrenez memoria, m-au susținut înspre a compune texte și poezii. Bineînțeles a fost nevoie și de voință din partea mea, ei nu m-au obligat să mă îndrept înspre literatură și teatru dacă nu am vrut. Totodată,  învățătoarea și profesorii mei de română au jucat un rol important deoarece au observat înclinația mea literară. Dintre aceștia, doamna Șandor, profesoara de teatru și de creație literară s-a afirmat cel mai proeminent, insistând asupra punctelor mele forte și corectându-le pe cele slabe.

Rep.: Cine sunt modelele tale, de la cine te-ai inspirat în educația ta?

Duca Eliza Valentina: Când eram mai mică, până să împlinesc zece ani, părinții și învățătoarea mi-au fost exemple. Încercam să-i imit în foarte multe aspecte. Dar, de când am început clasa a V-a lucrurile s-au schimbat. Am început să admir parțial unele persoane, apreciindu-le calitățile și imitându-le. În același timp, am observat defectele persoanelor, defecte de care m-am ținut pe cât se poate, departe. Încerc să-mi găsesc propria cale.

 

Rep.: Ce îți dorești în viitor?

Duca Eliza Valentina: Într-un viitor mai apropiat vreau să intru la liceul dorit, un liceu de elită din municipiul Cluj-Napoca. Pe plan mai îndepărtat, aspir la a deveni cercetător biochimist și la  a părăsi țara. Nu am un plan de viitor foarte bine conturat deoarece eu consider că nu ar trebui să am obiective pentru a nu fi constant dezamăgită. Sunt de părere că e suficient să am un drum și să știu pe unde aș vrea să merg, iar deciziile le voi lua când va veni momentul.

Rep.: Cine te susține pe plan artistic și literar?

Duca Eliza Valentina: Familia mea mă susține pe plan artistic, ca și până acum, dar și doamna Șandor care mă îndrumă spre literatură, cel puțin ca hobby.

Rep.: În finalul acestui interviu, cui dorești să  adresezi mulțumiri, pentru ceea ce ai obținut până în momentul de față?

Duca Eliza Valentina: Doresc să adresez mulțumiri tuturor persoanelor care au trecut prin viața mea, și cele care m-au îmbrățișat cu drag, dar și cele care mi-au lăsat vânătăi. M-am străduit să învăț ceva din toate experiențele trăite și de la toate persoanele pe care le-am întâlnit.

Simona Șandor, director și profesor al cercului de literatură și teatru Clubul Copiilor Câmpia Turzii: Ceea ce m-a atras la Eliza este dragostea ei pentru retorică, exprimarea atentă și îngrijită în argumentarea unor opinii proprii și, pornind de acestea, am inițiat-o în creația literară. Ea scrie proză scurtă de introspecție, devenind astfel un exponent al tinerei generații prin descrierea în creația literară a trăirilor emoționale tipice vârstei.  Eliza și-a demonstrat abilitățile artistice și în cadrul cercului de teatru, unde s-a remarcat nu doar prin talentul interpretativ, ci și prin creațiile lirice dramatice.  Eliza este pentru mine o lecție de relaționare plină de empatie, de disciplină și bun simț, de gândire logică argumentativă realistă, este dovada bunei creșteri părintești și pentru toate acestea o apreciez, o iubesc și mă pun în slujba ei ca profesor. Căci noi, cadrele didactice, trăim efectiv prin elevii noștri și percepem lumea prin trăirile lor senzoriale.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS