<
Actualitate

Un urs a atacat o gospodărie din Stejeriș

O gospodărie din satul Stejeriș, comuna Moldovenești, a fost atacată, joi noaptea, de un urs care a rupt gardul și a distrus stupii de albine din grădina gospodăriei.

Localnicii sunt speriați de prezența ursului. Ei au declarat pentru Ziarul 21 că toată noaptea câinii au lătrat. Ursul pare a fi de talie mare după urmele găsite în gospodărie.

Autoritățile din Moldovenesti au fost inștiințate de prezența ursului in Stejăris, iar in cursul zilei de azi se va întruni un comitet de urgență pentru a cauta soluții pentru ca acest incident să nu se mai repete și bineînțeles pentru evitarea unei tragedii.

„Nu suntem străini de aceste reclamații, chiar am înaintat documente, cereri, reclamații ale cetățenilor către Prefectura Cluj. Din informațiile pe care le avem și pe care mi le-au comunicat cei de la Asociația de Vânători, pe zona noastră ar fi undeva la 20 de ursi. Săptămâna trecută un urs a omorât o oaie și un miel, a desfăcut cotețe cu iepuri, a omorât în jur de 8 iepuri. Stupii de albine sunt de asemenea distruși de urși. Suntem într-o situație destul de gravă, este perioada când oamenii merg în pădure pentru a culege bureți, ciuperci, pericolul e la câțiva pași de ei. Am fost informați de la jandarmerie ca în cazul în care vedem ursul să sunăm la 112. Lumea e speriată, e panicată. Fără aprobare nici un vânător nu poate să tragă cu arma. Poate există varianta ca urșii să se reloce. Trebuie găsită o soluție, așteptăm propunerile de la Prefectură”, a declarat Ioan Mărginean, primarul comunei Moldovenești.

În urmă cu un an, un urs și-a făcut prezența pe străzile din Câmpia Turzii.

Dacă ne aducem aminte, după cazul apariției ursului în Câmpia Turzii, Irina Munteanu, subprefect al județului Cluj, ne spunea că nu este atât de simplu cu aceste cazuri. Dimpotrivă, este chiar complicat. În interviul pe care l-a acordat Ziarului 21, în 15 iulie 2020, dna Irina Munteanu ne spunea următoarele aspecte: „Povestea asta mi-a fost în totalitate străină, m-am apucat de citit pentru a știi ce trebuie făcut în continuare. Împreună cu instituțiile care sunt abilitate în aceste cazuri am intervenit pentru proceduri. La inițiațiva IJJ Cluj am început o procedură care cuprinde toate instituțiile abilitate în gestionarea animalelor sălbatice cu timpi de intervenție. Această procedură a fost desemnată la nivelul întregului județ astfel încât fiecare știe ce să facă”.

Vânătorii au oferit mai multe sfaturi de folos în situațiile în care dăm nas în nas cu ursul.
„Comportamentul ursului de autoapărare se manifestă în două feluri: agresivitate și fugă. Lumea trebuie să înțeleagă că dacă surprinde un urs nu există un tipar, de genul dacă văd ursul fuge sau mă mănâncă. Ursul, dacă te întâlnești cu el, și în mintea lui consideră că dacă fuge scapă, fuge. Dacă consideră că nu are șanse prin fugă, se apără atacând. Ursul, dacă vede un om la un kilometru distanță nu fuge să îl mănânce fiindcă îi e foame. Ursul atacă omul dacă este vorba de o femelă cu pui și simte că puii sunt amenințați. Recomandarea  este ca atunci când vedem o femelă cu pui, să luăm distanță, fără să ne agităm, ne vedem de treabă, dar tot timpul să o avem în vedere”

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS