Îndrăznește să visezi. Și Puky ( Lengyel Attila) a îndrăznit, și și-a transformat visul în afacere. Având la bază meseria de barista, a hotărât să ducă modul de prezentare și servire a cafelei la alt nivel. Tot ce e nou e bun și prinde, clienții sunt super încântați de idee și foarte surprinși de gustul cafelei. „La cafeaua asta nu trebuie zahăr” îmi spunea Puki în urmă cu 2 săptămâni. Și așa a și fost! „Dacă calitatea laptelui e superioară, și laptele este ușor încălzit, devine dulce și nu mai ai nevoie de zahăr” a completat. Omul e bun, are talent în arta cafelei și își dorește să afle cât mai multă lume despre acest nou mod de prezentare a cafelei.
Mai jos aveți o parte din gândurile lui.
A.S: Salut! Hai să facem cunoștiință!
L.A: Salut Adi. În primul rând mulțumesc că te-ai gândit și la mine. Urmăresc activitatea Ziarului 21 și am observat că promovați foarte mult lucrurile pozitive și oamenii valoroși. Îmi face o deosebită plăcere să acord un interviu pentru Ziarul 21. Mă numesc Lengyel Attila, am 30 de ani sunt din Viișoara, județul Cluj, Transilvania. Sunt pasionat de cafea și latte art și sunt fericit să detin un coffeeshop mobil pentru coffee catering.
A.S: De unde până unde pasiunea pentru cafea?
L.A: Pasiunea pentru cafea a început de câțiva ani buni. Am petrecut/muncit 5 ani în Italia, și când m-am reîntors am făcut un curs de barista în țară (Transylvanian Barista Academy) la Târgu Mureș în anul 2017. Am decis să îmi deschid propria mea afacere, astfel încât să îmi transform pasiunea într-un bussines.
A.S: Ce este un „barista”?
A.L: Un barista este un ‘artist al cafelei’ și al aparatului de cafea; care are cunoștințe vaste despre cafea, decoreaza și prepară băuturile clienților. Un barista este, de asemenea, un specialist și în “latte art”, creează modele pe cappuccino prin turnarea spumei de lapte în espresso.
Un barista trebuie să aibă cunoștințe depre tipurile de cafele, prăjirea cafelei, utilizarea și întreținerea aparatelor de cafea, spumarea laptelui și multe altele. Aceste cunostinte sunt învățate la cursurile de barista
A S: Un mod inedit pentru prezentarea serviciilor de cafea. Cine ți-a dat ideea?
A.L: Ideea mi-a venit din Italia. Acolo am văzut foarte multe tricicle piaggio. Având pasiunea pentru cafea, le-am pus împreună și așa s-a creat micul proiect.
A.S: Carui tip de eveniment te adresezi
A.L: Mă interesează evenimentele stradale (street food), festivale de tot felul și mi-ar plăcea să îi găsesc undeva un loc unde să funcționeze zilnic. De asemenea evenimente private și nunți organizate cu bun gust.
A.S: Ce tip de cafea folosești?
A.L: Folosesc cafea de specialitate (boabe atent alese, prăjite mai light), cafea prajită în Transylvania. Prăjitoria se numește Roasted în Transylvania și este din Târgu Mureș, locul unde lucrez eu momentan ca și barista.
A.S: Ce preparate din cafea faci?
A.L: Ca și preparate, mă duc pe un meniu de generația aceasta. Preparate pe baza de espresso și cu cremă de lapte: cappuccino, flat white, latte sunt preparatele care nu pot să lipsească dintr-un meniu de cafenea în zilele acestea.
A.S: Observ paharele de cafea diferite față de ce oferă piața. Din ce sunt făcute?
A.L: Este foarte important de menționat că este un proiect eco friendly, adică nu folosim plastic. Paharele și capacele sunt realizate din plante și amidon de porumb și sunt 100% biodegradabile de la Biodeck
A.S: Succes să ai în această afacere și să ne vedem la evenimentele fericite ale vieții
A.L: Mulțumesc! Vă mulțumesc încă odată că v-ați gândit și la mine. Sper să am șansa să prezint cât mai multor persoane preparatele pe care le fac. Succes și vouă!