A fost aprobat devizul general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici, actualizați în urma elaborării proiectului tehnicde execuție al obiectivulu:
„Regenerarea zonei obelisc „Mihai Viteazu” prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda”
În septembrie 2017, au fost aprobate în Consiliul Local Turda toate documentațiile în vederea depunerii proiectului„Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unuinou parc public în municipiul Turda”, proiect cu finanțareeuropeană în valoare totală de 18.126.359,36 lei, echivalentula 4.016.565,70 EURO!
Conform art. 10, alin 4 din HG 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice. devizul general ”se actualizează prin grija beneficiarului investiției/investitorului, ori de câte ori este necesar”.
Având în vedere faptul că devizul general și indicatorii tehnico economici au suferit modificări față de faza DALI și ca urmare a elaborării PTE, în ultima ședință de Consiliu Local din luna iunie a fost supus spre aprobarea Consiliului Local al Municipiului Turda proiectul de hotarare privind aprobarea devizului general actualizat și a principalilor indicatori tehnico-economici, actualizați în urma elaborării proiectului tehnic de execuție al obiectivului: „Regenerarea zonei obelisc „Mihai Viteazu” prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda”.
Conform documentației tehnico-economice, principalelelucrări care se vor executa la obiectivul de investițieconstau în reabilitarea și modernizarea de străzi de accesla obiectiv, cu prevederea de piste pentru biciclete și spațiide parcare la Aleea Obeliscului, reconversia șirefuncționalizarea unei zone neutilizate, degradate șicrearea unui nou parc public în zona Obelisc MihaiViteazu, crearea de zone pietonale, amenajarea unuifoișor/turn cu platforme de observare, amenajarea de zone pentru activități culturale/de evenimente șiasigurarea de dotări și facilități.
Descriere sumară a investiției
Obiectivul general al proiectului este reamenajarea și dotarea domeniului public aflat în administrația Primăriei Municipiului Turda în vederea creșterii calității și a suprafețelor destinate vizitatorilor, precum și îmbunătățirii imaginii localității.
Scopul proiectului este de a realiza lucrări de amenajare peisagistică și de amenajare a Aleii Obeliscului pentru crearea unui spațiu de recreere în zona ansamblului format din obeliscul și mormântul lui Mihai Viteazul. Valorificarea acestei zone destinate locuitorilor, implicit comunității va avea ca rezultat final stimularea petrecerii timpului liber și desfășurării de activități sociale în aer liber.
Proiectul «Regenerarea zonei obelisc „Mihai Viteazu” prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda» are în vedere amenajarea unei zone verzi de tip parc public pe parcela unde se află obeliscul și mormântul lui Mihai Viteazul, precum și amenajarea căii de acces către acesta — Aleea Obeliscului.
Se propun următoarele lucrări:
- Reabilitarea și modernizarea străzii de acces la obiectiv, cu prevederea de piste pentru biciclete și spații de parcare la Aleea Obeliscului;
- Reconversia și refuncționalizarea unei zone neutilizate, degradate și crearea unui nou parc public în zona Obelisc Mihai Viteazu, prin amenajarea spațiului verde prin gazonare, plantarea de graminee decorative și de foioase veșnic-verzi (drept împrejmuire vegetală).
- Crearea de zone pietonale:
- platforme și alei neecologice de acces; alei ecologice secundare, perimetrale și de legătură; locuri de odihnă și contemplare, la toate categoriile de alei; o piațetă centrală; rotonde la intersecția anumitor alei.
- Amenajarea de zone pentru activități culturale/de evenimente:
- pavilion ceremonial cu zonă de locuri de ședere decorative pentru audiere – vizualizare a evenimentelor; o scenă pentru evenimente de recreere; conectarea funcțiunii de spectacol cu cea de observare (turnul cu platforme de observare); o configurarea peisajeră a aleilor ecologice; asigurarea unui iluminat echilibrat și gradual descendent ca focalizare, aferent aleilor, fântânilor, locurilor de odihnă, zonelor culturale și de recreere, pavilionului, scenei pentru evenimente, turnului de observare, accesului în parc etc.; asigurarea unui spațiu de regrupare a publicului la intrare cu o relație facilă cu zona de parcare.
- Asigurarea de dotări și facilități:
Rețea Wi-Fi, Iluminat inteligent; Dotarea cu coșuri de gunoi; Dotarea cu cișmele de apă pentru public; Dotarea cu unități automate de toalete ecologice, cu acces din parcare; Dotarea cu sistem de supraveghere video; Elemente de semnalizare si orientare; Panouri și grilaje informativ-decorative privind aspecte importante din municipiu; Împrejmuire cu gard metalic și gard viu; Parcare autovehicule, cu locuri prevăzute pentru persoane cu dizabilități motorii; Parcare autocare; Parcare biciclete.
- Pentru susținerea diferitelor activități, se propun patru obiecte de arhitectură: Turnul de observare cu scenă; Pavilionul ceremonial; Peretele de apă și un sistem de două fântâni de apă; Împrejmuirea.
e ) Surse de finanțare:
– fonduri de la bugetul local, de la bugetul de stat, prin Programe ale Uniunii Europene și/sau alte fonduri