Un magnet pe nume România
Pesemne, pentru propria nație, România generează un efect centrifugal, potrivit regulii ce statuează că două corpuri cu proprietăți magnetice se resping dacă fluxurile de energie electrică emise au același semn. În cazul sarcinilor electrice de semn contrar două corpuri se atrag.
Poate și de aceea, în ciuda milioanelor de români care și-au părăsit țara pentru a se întâlni, pe meleaguri străine, cu bunăstarea pe care au căutat-o în van, acasă, unii străini s-au stabilit în România, țară unde s-au realizat din punct de vedere profesional.
În această situație se află și ecuadorianul Fidias Velasquez. Acesta a făcut cunoștință cu România la sfârșitul anului 2008, când a făcut parte din echipa ce a lucrat la restaurarea Cetății Alba Carolina, din Alba Iulia. În răstimpul petrecut în Capitala Unirii, ecuadorianul a absolvit studii de masterat în domeniul muzeografiei (restaurare de monumente). Pasionat de sculptură, după ce a revenit, pentru scurt timp în țara natală, Fidias Velasquez s-a reîntors în România, la Cluj-Napoca, unde a mai absovit un master, de această dată în sculptură, specialitatea căreia i s-a dedicat din postura de artist plastic. Apoi, Velasquez și-a continaut desăvârșirea profesională și a deevnit doctor în arte vizuale – sculptură, la Universitatea de Artă și Design, din Cluj-Napoca.
Una peste alta, Fidias Velasquez, care și-a deschis un atelier de sculptură la Cluj-Napoca, se află de 15 ani în România. Pe lângă artele plastice, Fidias Velasquez mai are o pasiune: muzica. În consecință, ecuadorianul a devenit profesor de dansuri sud-americane, care predă rtimurile muzicii latine clujenilor pasionați de acest gen de muzică.
Participant cu lucrări la expoziția ”Trecutul prezent” vernisată joi, 6 iulie, la Galeria de Artă Valer Suciu, din Turda, sculptorul ecuadorian Fidias Velasquez a explicat secretul atracției exercitate de țara noastră asupra sa: ”M-am îndrăgostit de România datorită oamenilor pe care i-am întâlnit aici și pentru cultura acestui popor!”