Cel mai mare și mai modern centru pentru deșeuri din România este pregătit pentru a fi dat în folosință. După opt ani de muncă, cea mai mare investiție din istoria județului și unul dintre cele mai grele dosare de mediu pot fi considerate a fi încheiate cu succes.
Consiliul Județean Cluj a anunțat finalizarea Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor, o investitiție de 70 de milioane de euro. CMID Cluj a devenit astfel cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri.
”Operatorul rampei temporare de deșeuri a RADP a notificat Agenția de Mediu în legătură cu atingerea pragului limită de 75% pentru depozitarea deșeurilor. În contextul deciziilor pe domeniul mediu ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și ținându-se cont de faptul că celula CMID este operațională, a fost asigurat fluxul deșeurilor sortate și ecologizate.
Pentru realizarea Celulei de depozitare au fost realizate lucrări de terasamente ce au presupus:
1. dislocarea unor cantități de pâmânt și realizarea unor lucrări de umplutură de peste 750.000 de mc, echivalentul a aprox 42.000 de autobasculante de 18 mc;
2. soluții complexe de stabilizare și drenare a apelor subterane interceptate în versantul pe care a fost realizată prima celulă ce au presupus forarea a peste 300 de piloti de beton armat cu diametrul de 900 de mm cu lungimi de pâna la 27 de m și a peste 430 de m de piloți secanți cu lungimi până la 24 de m, respectiv forarea unei lungimi cumulate de peste 15 km;
Sistemul de drenare a apelor subterane de sub celulă și sistemul de drenare a levigatului au presupus utilizarea unei cantități de peste 40.000 de mc de sorturi, echivalentul a peste 2.200 de autobasculante de 18 mc.
Stația de osmoză de osmoză inversă pentru tratarea levigatului are o capacitate de operare de 106 metri cubi pe zi.”, se arată într-o informare a CJ Cluj.
Acest nou Centru de Management Integrat va rezolva problema depozitării deșeurilor din întregul județ pentru următorii 20 de ani.
Prezent la Turda într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat faptul că a fost finalizat procedura și licitația pentru viitorul operator care va gestiona deșeurile în zona Turda, Câmpia Turzii și comunele limitrofe în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: Vreau să vă informez că în aceste zile am finalizat procedura și licitația pentru viitorul operator care va gestiona deșeurile în zona dumneavoastră în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor î n acest proiect amplu. În calitate de cetățeni ai Turzii o să aveți obligația de a încheia contracte cu noul operator de salubritate pentru a vă ridica gunoaiele pentru următorii 10-20 de ani. Este vorba de . Este vorba de finalizarea licitației pentru cele două loturi respectiv Turda și Câmpia Turzii plus comunele arondate. Preșul care s-a licitat este de 4 lei/persoană în mediul rural și 6 lei/persoană în mediul urban. Practic este vorba de prețul pe care noi l-am plafonat și l-am impus operatorilor care au venit la licitație. În următorii ani problema gunoiului se va gestiona în această formulă.
.