<
Actualitate

Tur literar ghidat și vizită la Casa Memorială Petofi Sandor din Turda

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda, Parohia Reformată Turda și Asociația Pensionarilor ”Dr. Ioan Rațiu” Turda organizează Joi, 29 Iulie 2021, de la ora 10.30 un Tur literar ghidat și vizită la Casa Memorială Petofi Sandor din Turda. Evenimentul marchează 172 de ani de la moartea poetului Petöfi Sándor și îi are ca invitați pe Pr. Paroh Albert Nagy, Prof. Anna Dumitriu și sculptorul turdean Prof. Laszlo Suba. Invităm pe toți iubitorii de cultură din municipiul Turda să ni se alăture. Intrarea este liberă.


Sándor Petőfi s-a nascut la 1 ianuarie 1823, Kiskőrös, comitatul Pest-Pilis-Solt-Kiskun și a murit probabil la 31 iulie 1849 in localitatea Albeşti, comitatul Târnava Mare. Asupra morţii există divergenţe de opinie. A fost un poet romantic maghiar, erou al revoluţiei de la 1848 din Ungaria şi Transilvania. S-a născut într-o familie de oameni simpli, tatăl sau Stefan Petrović fiind un meşter măcelar de origine sârbă, iar mama Maria Hrúz de origine slovacă. Când poetul a împlinit 15 ani, familia lui şi-a pierdut toată averea, ca urmare a inundaţiilor din 1838 şi a girării unei rude, astfel incat tanarul Sándor a trebuit să părăsească şcoala şi să incerce diverse meserii, cum ar aceea de învăţător la Ostffyasszonyfa, soldat în Sopron sau actor la Pesta. În 1846 face o călatorie în Ardeal, la Carei, unde îi cunoaște pe contele opoziționist Sándor Teleki și pe viitoarea sa soție, Júlia Szendrey. Dupa casatorie, tanara pereche Petőfi locuiește în localitatea Colțău între 8 septembrie 1847 și 20 octombrie 1847. În timpul acesta, poetul a scris cele mai frumoase dintre poeziile sale de dragoste. În 1848 participă activ la revoluţie. La 16 septembrie scrie o proclamaţia in care propovaduia idealurile de egalitate si libertate, dupa care se înrolează în armată. Soţia sa, Júlia, dă naştere fiului lor, Zoltán, la 15 decembrie. Cere să fie primit în armata comandata de generalul Bem, în Ardeal. La 19 ianuarie 1849 pleacă prin Mediaş, la Slimnic, unde participa prima oara la lupta. Este distins cu „Medalia pentru merite în război”.


În iulie 1849 vine în Turda, unde îţi lasă soţia şi fiul în grija unor prieteni turdeni, familia preotului reformat, ca, în caz că i se întâmplă ceva, să nu rămână ai nimănui. După ce a înnoptat în această casă şi a lăsat în grija preotului reformat pe soţia şi pe fiul său, în 27 iulie a plecat spre Sighişoara ca să alăture oştirii lui Bem. Casa aparţine şi azi Parohiei reformate şi constituie, impropriu spus, “Casa memorială Petofi Sandor” din Turda si se află pe strada Dr. Ioan Raţiu la nr. 44. La 30 iulie 1849, armata intervenționista ţarista incercuieste trupele maghiare revolutionare în bătălia de la Albeşti, iar poetul Sándor Petőfi este dat dispărut. Unii susţin că şi-a aflat moartea în timpul retragerii, alţii că a fost dus prizonier de război în Rusia

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda
Tel: 0264.31.38.37, E-mail: contact@bibliotecaturda.ro

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS