<
Actualitate

Tun de milioane de euro cu deșeurile radioactive cu mercur de la Turda

La începutul anului, CNAIR a organizat o licitație pentru eliminarea definitivă a deșeurilor cu mercur din zona Fața Dealului, comuna Moldovenești, jud Cluj, scrie gazeta de cluj

Valoarea estimată a contractului este de peste 160 milioane lei, fără TVA, iar licitația a fost câștigată de firma Oil Depol din Constanța. Patronii firmei, care fac parte din cercul de prieteni de-al lui Radu Mazăre, sunt specializați în afacerile cu cântec din mediu.

Oferta cu care au câștiga a fost scandalos de mică: 80 de milioane, dar are o explicație. Chiar dacă CNAIR a cerut o eliminare specială a deșeurilor, potrivit contestațiilor din dosarul licitației, firma care a câștigat licitația nu are capacitatea necesară pentru a face acest lucru. Și cu toate acestea, a câștigat!

La începutul anului, CNAIR a organizat licitația ”Tratarea și eliminarea deșeurilor constituite din solul contaminat cu hexaclorciclohexan (HCH) și mercur (Hg), rezultat din eliberarea amplasamentului Autostrăzii Braşov-Cluj-Borş, sector 2B, km10+500 şi depozitat în depozitul temporar de deșeuri periculoase de la Fața Dealului, comuna Moldoveneşti, Județul Cluj”, care a avut o valoare maximă de 157.385.936 lei, fără TVA.

Este vorba despre deșeurile care stăteau sub traseul Autostrăzii Transilvania și, în 2009, Compania de drumuri a plătit peste 16 milioane de euro pentru scoaterea lor din subsol și mutarea într-un depozit temporar din comuna clujeană Moldovenești.

Contractul pentru tratarea și eliminarea deșeurilor respective a fost atribuită unei asocieri conduse de firma Oil Depol din Constanța, care a câștigat licitația pentru jumătate din prețul maxim!

Mai mult, în cadrul procedurii, OIL DEPOL SERVICE SRL din Constanța a formulat o contestație pe motiv că cerințele impuse prin caietul de sarcini sunt restrictive și limitează accesul ofertanților la procedură.

Problema constă în faptul că deșeurile respective au o concentrație ridicată de mercur, iar neutralizarea lor nu se poate face prin ardere, ci prin intermediul unei instalații speciale.

În caietul de sarcini al licitației, printre utilajele pe care trebuie să dețină firma câștigătoare se numără o ”instalație de absorbție termică adaptabilă – minim 7 buc.” care este folosită la decontaminarea deșeurilor de mercur.

În 2013, EPMC Consulting, una dintre firmele care câștigă pe bandă rulantă licitații pentru diferite studii, în special cele de fezabilitate, a elaborat un document în virtutea căruia a fost făcut caietul de sarcini al acestei licitații.

”Specialiștii care au elaborat studiul de fezabilitate nu exclud incinerarea/coincinerarea ca metodă de eliminare/valorificare a pământului contaminat cu HCH, nu exclud nici tratarea prin stabilizare/solidificare sau alte metode, în vederea eliminării prin depozitare finală. De exemplu, metoda incinerării a fost luată în considerate ca fiind aplicabilă pentru eliminarea contaminanților din solurile depozitate temporar în instalația de depozitare din Fața Dealului, comuna Moldovenești, Jud. Cluj, fiind preluată și în Caietul de sarcini, ca o etapa finală după desorbție/spălare.

Totodată, după cum rezultă din Caietul de sarcini, în scenariul prezentat de Autoritatea contractantă, procesul de eliminare a contaminanților prin desorbție termică nu este suficient și nici îndeajuns de eficient, fiind imperativă continuarea metodei de tratare, prin aplicarea incinerării/ co-incinerării pământului contaminat cu concentrație foarte mare (care nu a putut fi decontaminat prin spălare sau desorbție termică). Însă nu înțelegem motivul pentru care Autoritatea Contractantă: – a exclus din oficiu, eliminarea contaminanților din sol prin combinarea proceselor de sortare, spălare și de incinerare/co-incinerare a solurilor contaminate și – a impus aplicarea scenariului care impune combinarea metodelor de sortare, spălare, desorbție termică, iar incinerarea numai pentru pământul foarte contaminat, care nu poate fi curățat prin desorbție termică sau spălare.

Impunerea, de către Autoritatea Contractantă, a unei anumite metode de execuție, creează dezavantaje majore pentru operatorii economici care dețin deja instalațiile de incinerare, pe de o parte și oferă avantaje majore pentru operatorii economici care dețin instalații de desorbție termică, ceea ce poate înseamnă un tratament subiectiv și discriminatoriu din partea Autorității contractante față de potențialii ofertanți”, arată reprezentanții Oil Depol.

Practic, ei reclamă faptul că nu dețin instalații termice pentru decontaminare și cer Companiei de Drumuri să elimine această condiție! CNSC a respins contestația.

Dănuț Florescu: Contestatarii sunt rău intenționați!

Însă, în pofida nemulțumirilor, cei de la Oil Depol au câștigat licitația în asociere cu Ecomed Eastern Europe și Ecomaster Servicii Ecologice.

ssursa: gazeta de cluj

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS