În 2021, consilieri locali turdeni au aprobat un proiect privind demararea lucrărilor pentru restaurarea Cimitirului Eroilor din Turda.
Administrația locală prin proiectul de reabilitare și modernizare a Cimitirul Eroilor ;i-a propus următoarele ținte:
-Restaurarea elementelor componente deteriorate/distruse ale mormintelor și operelor comemorative de război- ziduri de sprijin din piatră naturală (75 metrii liniari)
– Înlocuirea părților componente dispărute- reparare/vopsire/restaurare cruci. În jur de 153 de cruci metalice și 56 de cruci din beton armat.
– Restaurarea împrejmuirilor, a brodurilor, a pavajelor, a zidurilor de sprijin cu materiale care să asigure o durată cât mai îndelungată
– Regazonarea și replantarea suprafețelor de teren în vederea realizării unei amenajări peisagistice cât mai adcvate.
De asemenea, prin acest proiect, peste 200 de cruci vor fi restaurate prin curățare, elementele deteriorate vor fi înlocuite, iar ulterior se vor vopsi și inscripționa.
În ultima ședință de consiliu local de la Turda din luna februarie, consilierii locali au aprobat amplasarea unui ansamblu compus din 3 plăci comemorative și un catarg port drapel în Parcela Eroilor Români.
Municipiul Turda are dreptul de administrare asupra parcelei Eroilor Români, iar prin lista de investiții s-a aprobat suma de 175.000 lei pentru anul 2022 în vederea continuării lucrărilor de restaurare a cimitirului eroilor.
Despre Cimitirul Eroilor, de la Turda
Moara războiului a măcinat vieți, a pulverizat destine. Câteva sute dintre ostașii căzuți în luptele din septembrie-octombrie 1944 pentru eliberarea Turzii așteaptă Judecata de Apoi în Cimitirul Eroilor din Turda. Cocoțat pe o margine a dealului ce veghează asupra centrului istoric al Turzii, cimitirul, are, aidoma unei așezări a oamenilor vii, câteva zone. Zona ”germană” a rămas aproape pustie. Acum câțiva ani, ostașii îngropați acolo au fost deshumați și transferați la Cimitirul ”Eternitatea” din Iași, unde au fost concentrați toți militarii germani căzuți în luptele purtate pe teritoriul României în timpul celui de-al doilea război mondial.
La sectoarele din cimitir rezervate mormintelor ostașilor sovietici și maghiari, tronează câte un monument. Numele eroilor Armatei Roșii și ai celei maghiare, căzuți în luptele de la Turda, înscrise pe plăci mari, de marmură, mărturisesc eternității despre oameni al căror fir al vieții s-a curmat violent, într-o țară străină, jertfiți pe altarul unor interese adesea străine lor.
În sectorul românesc al Cimitirului Eroilor de la Turda, ostașii români își dorm somnul de veci vegheați, la căpătâi, de cruci albe, discrete. Pe marea majoritate a acestora stau zugrăvite, cu vopsea neagră, două cuvinte: ”Erou necunoscut”.
Cimitirul Eroilor din cel De-al Doilea Război Mondial, construit în anul 1946 are o suprafață de 1.480 mp, iar aici sunt înhumați 384 eroi, din care 341 necunoscuți și 43 cunoscuți.