<
Actualitate

Trei noi cetățeni de onoare la Turda (video)

Titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Turda reprezintă cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată în semn de recunoștință și apreciere acelor persoane care prin activitatea lor au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea și bunul renume al comunității locale. Acordarea acestui înalt titlu nu este în nici un fel condiționată de cetățenie, naționalitate, vârstă, domiciliu, sex, religie sau apartenență politică; ci se acordă și este valabil pe durata existenței persoanei care l-a dobândit.

Titlul se poate acorda in timpul vietii sau post-mortem.

 

Consilierii locali turdeni au votat în unanimitate de voturi pentru numirea a trei cetățeni de onoare ai municipiului. Este vorba de BURGLER MARIUS, KUNDIG HERBERT PAUL și DANIELA CONSTANTINESCU. Proiectul a fost inițiat de edilul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.

Consilierul local Moldovan Emil a ținut să spună câteva cuvinte referitoare la noii cetățeni de onoare ai Turzii : “Cred că a fost o inițiativă foarte bună, pe cele trei persoane le cunosc şi ştiu că în comunitatea noastră s-au implicat foarte mult pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Ultima lor realizare, mai exact al doamnei Daniela Constantinescu, este acel proiect pe care noi l-am votat, este vorba de proiectul “Turda Incluzivă”, care este un proiect de mare valoare, mare finețe, care a adus nu numai bani mulți în Turda, dar a dat posibilitatea multor copii, multor vârstnici să îşi rezolve anumite probleme. La mine la şcoală (“Horea Cloşca şi Crişan”) sunt în jur de 250 de copii implicați în acest proiect, care şi-au găsit un loc unde să învețe, un loc unde să primească o hrană şi din acest punct de vedere vreau să îi felicit pe toți trei pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră şi nu numai, pentru că sunt foarte multe proiecte dincolo de localitatea Turda, mulțumesc pentru că s-au implicat la noi în comunitate şi îi felicit pe toți trei”, a declarat Moldovan Emil în cadrul ședinței.

 

Cine sunt cei trei noi cetățeni de onoare ai Turzii

 

BURGLER MARKUS – CETĂȚEAN ELVEȚIAN, s-a implicat încă de la început, odată cu prima venire în România, în problemele sociale și comunitare ale țării noastre în general, și ale municipiului Turda în special.

Prezența constantă a d-lui BORGLER MARKUS a creat premisele dezvoltarii de programe comunitare împreună cu alți parteneri elvețieni și români, precum și de consolidare organizațională a capacității municipiului Turda.

Din anul 2015 până în prezent, dl. BORGLER MARKUS, s-a implicat în susținerea activităților în domeniul comunitar, respectiv de dezvoltare instituțională prin creșterea capacității operaționale și derularea unor programe de dezvoltare profesională pentru specialiștii din asistență socială și administrativă cu sprijinul experților elvețieni în scopul deprinderii unor competențe și abilități necesare îmbunătățirii calității și eficienței serviciilor publice furnizate comunități.i

Un rol important al d-lui BORGLER MARKUS a fost implicarea în mobilitatea de voluntari transnaționali dispuși să activeze în Romania și care au adus un plus valoare intervențiilor în comunitate prin realizarea unui dialog intercultural cu voluntari români, și care au contribuit și la formarea competențelor lingvistice și a abilităților sociale la copii și adulți prin modelele lingvistice și culturale oferite.

 

Alături de Fundatia Caritabilă Sfântul Daniel Turda a colaborat cu cadrele de poliție cu reprezentanții institutilor școlare si de protecție a copilului, cu părintii și copiii romi, cu sistemul educațional și de protecție socială, etc.

Astfel s-a deprins oportunitatea ca cei prezenți în tabloul activ al comunității care au tangență cu procesul educațional să devină unitari prin promovarea colaborării și cooperării și să împărtășească succesul parteneriatului prin beneficii care se răsfrâng atât asupra instituțiilor, cât și a specialiștilor și beneficiarilor acestora.

CONSTANTINESCU DANIELA – fondator al Fundației Caritabile Sfântul Daniel cu sediul în Turda, str. Calea Victoriei nr. 13 , județul Cluj, este implicată atât personal cât și în cadrul fundației, în dezvoltarea comunitară a municipiului Turda, județul Cluj prin elaborarea, dezvoltarea și susținerea de proiecte în domeniul protectiei sociale care să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor vulnerabile . Această implicare s-a datorat membrilor fondatori și a partenerilor activi prezenți în tabloul activităților fundației.

În cei 22 ani de funcționare ai Fundației Caritabile Sfântul Daniel, doamna CONSTANTINESCU DANIELA, a fost implicată în permanența în activitatea de susținere a proiectelor social-umanitare a organizatiei, prin elaborarea, dezvoltarea și susținerea de proiecte în domeniul protecției sociale care să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viată a persoanelor vulnerabile, stimularea parteneriatelor și practicilor participative între actorii locali din comunitate în vederea dezvoltării de proiecte sociale durabile peste 39 proiecte transnaționale, realizarea de alternative la instituționalizarea clasică, prin construirea și deschiderea unui centru rezidențial de tip familial de îngrijire și asistență pentru vârstnici și a unei case de tip familial de îngrijire și asistență pentru copii, și acordarea de consultanță organizațională și materială ONG-urilor ce derulează activități în domeniul social.

Plecând de la faptul ca dialogul intercultural joacă un rol crucial în construirea relațiilor, între instituții, organizații și oameni,

Doamna CONSTANTINESCU DANIELA, prin acțiunile sale a conturat perspectiva unor colaborări triangulare în care actorii implicați sunt atât instituții cât și beneficiarii (specialiști în asistența socială- administrația publică – cadre de politie specialiști educaționali – copii — părinți —romi- voluntari), iar liantul dintre ei este parteneriatul.

Prezenta constantă a doamnei CONSTANTINESCU DANIELA a creat premisele dezvoltarii de programe comunitare împreună cu alți parteneri elvețieni și români, precum și de consolidare organizatională a capacității municipiului Turda.

Din anul 2014 până în prezent, d-na Constantinescu Daniela prin proiectul ”Cooperare româno-elvețiană — un parteneriat de dezvoltare instituțională prin creșterea capacitătii operationale”, în calitate de promotor de proiect, s-a implicat în dezvoltarea infrastructurii, a dotării logistice și tehnice a structurilor de poliție din județul Cluj, a instituțiilor din cadrul Directiei Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Cluj, a 3 UAT-uri din zona rurală (Comuna Moldovenești, judetul Cluj, Comuna Rodna și Comuna Sant din județul Bistrița-Năsăud) și una urbana —municipiul Turda. Astfel s-au realizat prin intermediul unor investiții și donații din Elveția susținerea activităților în domeniul comunitar, respectiv de dezvoltare instituțională prin creșterea capacității operaționale și derularea unor programe de dezvoltare profesională pentru polițiști și specialiștii din asistență socială cu sprijinul experților elvețieni în scopul deprinderii unor competențe și abilități necesare îmbunătățirii calității și eficienței serviciilor publice furnizate comunității.

Din anul 2014 se implică activ în realizarea de proiecte europene ce au dus și vor duce la dezvoltarea socială a întregii comunități turdene, fiind promotor și manager Proiect . POSDRU/173/6.1/S/147880 cu titlul „SES-SANSA EGALA SIGURA pentru incluziunea ta socială, unde s-a facilitat accesul pe piața muncii a grupurilor vulnerabile și promovarea unei societăți inclusive (2015-2016) prin dezvoltarea de structuri ale economiei sociale pentru valorificarea forței de muncă locale, în scopul integrării durabile pe piața muncii a persoanelor aparținând gupurilor vulnerabile, supuse riscurilor de excluziune și dezvoltarea competențelor și capacității de ocupare ale persoanelor din grupurile vulnerabile și prin crearea de locuri de muncă în zonele rurale și urbane din regiunea Nord Vest si Centru, POCU/140/4.2/113953 „Turda — Dezvoltare comunitară prin  incluziunii sociale active” 2018-2021. unde asigură managementul proiectului și realizarea obiectivelor și rezultatelor proiectului; coordonează echipa; este responsabil de planificare, monitorizare, raportare și evaluare internă, asigură implementarea unui sistem de management eficient și perfomant tehnic și financiar în intervențiile concentrate și complementare pentru cele 580 de persoane aparținând gupului țintă inclus în proiect unde se oferă o gama amplă de servicii de ocupare (consiliere profesională și orientare vocațională, medierea muncii, formare profesională, ucenicie), servicii sociale și socio-medicale (pentru copii, persoane vârstnice, familii aflate în dificultate și cu un număr mare de copii, etc.), măsuri de antreprenoriat prin susținerea educațională a antreprenoriatului înca din școală, precum și prin sprijnirea sustenabilă a procesului de înființare a unei afaceri încă de la idee până la punerea în aplicare prin subvenționarea celor mai sustenabile 20 de afaceri identificate pe perioada implementării proiectului, servicii educative (școala după scoală, ateliere de parenting, programe alternative la educația fomala, servicii de consiliere școlară, vacante estivale, excursii și tabere, etc.), precum și alte activitati care să asigure o locuire decenta (reabilitare, consolidare) și un acces la drepturi sociale adecvat, și POCU/449/4/16/127307 „Afaceri sociale într-o societate solidară” (20192022), – incluziunea socială și combaterea sărăciei prin consolidarea capacitaților întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o maniera autosustenabilă

Ca urmare a parteneriatelor create în cadrul proiectelor demarate cu partenerii comunitari (instituții de stat și ale autorităților locale, ONG-uri) d-na Constantinescu Daniela s-a putut implica activ în consolidarea capacitații comunității turdene pentru sprijinul social, susținerea creșterii economice și revitalizarea vecinătății, mobilizarea grupurilor dezavantajate.

Experiența și expertiza d-nei Constantinescu Daniela, precum și parteneriatele în care a fost implicată aceasta, care functionează de 22 ani printr-o susținere peramenentă și directă tehnico-financiară, conlucrarea dintre organizații, respectiv instituții cu capacitați dovedite de lucru în proiecte și acțiuni în domeniu, în experiențe de lucru în medii diferite, dar cu numitor comun, comunități marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune sociala; coerența etapelor propuse în planul de lucru cu obiectivul general al proiectelor: identificarea metodelor adecvate etapelor propuse și rezultatelor preconizate, identificarea corectă și exactă a metodelor de lucru și sintetizarea în indicatori de rezultat, identificarea potențialului de transfer de cunoștințe și bune practici, propunere de metode și tehnici de cercetare cu caracter novator/original, expertiza resursei umane și a infrastructurii de implementare pe care le-a pus le-a furnizat, constituie ”Puncte tari” care i-au conferit rolul de lider comunitar , care a permis implicarea în dezvoltarea municipiului Turda, atât din punct de vedere social cît și comunitar.

KONDIG PAUL HERBERT – CETĂȚEAN ELVEȚIAN, s-a implicat încă de la început, odată cu prima venire în Romania, în problemele sociale și comunitare ale tării noastre în general, și ale municipiului Turda în special.

Prezența constantă a d-lui KONDIG PAUL HERBERT a creat premisele dezvoltării de programe comunitare împreuna cu alți parteneri elvetieni și români, precum și de consolidare organizațională a capacității municipiului Turda.

În cei 16 ani de implicare în activitatea de susținere a proiectelor social-umanitare în România, a fost implicat în dezvoltarea comunitară prin susținerea de proiecte în domeniul protecției sociale care să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viată a persoanelor vulnerabile, stimularea parteneriatelor și practicilor participative între actorii locali din comunitate în vederea dezvoltării de proiecte sociale: construirea unui centru rezidențial de tip familial de îngrijire și asistență pentru vârstnici 2005 și a unei case de tip familial de îngrijire și asistență pentru copii 2010, și acordarea de consultanță organizațională și materială ONG-urilor/instituțiilor ce derulează activități în domeniul social.

 

Alături de Fundația Caritabilă Sfântul Daniel Turda a colaborat cu cadrele de poliție cu reprezentanții institutilor școlare și de protectie a copilului, cu părintii și copiii romi, cu sistemul educațional și de protecție socială, etc.

Astfel s-a deprins oportunitatea ca cei prezenti în tabloul activ al comunității care au tangență cu procesul educațional să devină unitari prin promovarea colaborării și cooperării și să împărtășească succesul parteneriatului prin beneficii care se răsfrâng atât asupra instituțiilor, cât și a specialiștilor și beneficiarilor acestora.

Ca urmare a parteneriatelor create in cadrul proiectelor derulate cu partenerii comunitari (instituții de stat și ale autorităților locale, ONG-uri) d-l BORGLER MARKUS împreună cu partenerii elvetieni s-a putut implica activ în consolidarea capacitații comunității pentru sprijinul social, susținerea creșterii economice și revitalizarea vecinătății, mobilizarea grupurilor dezavantajate.

 

 

 

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS