Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporți în societate. Acesta cuprinde și aspecte legate de ieșitul la restaurant, influențate desigur de obiceiurile fiecărei comunități, dar și de vremuri.
Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuție și criticat sau lăudat, însă conduita oaspeților este deseori trecută cu vederea. Bookingham și-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).
Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.
Transilvania e cea mai manierată regiune din țară. Dobrogea se află la polul opus
Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporți cu personalul.
Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.
Citește întreaga știre AICI