De 1 Martie exista anumite traditii, dar si superstitii in folclorul romanesc.
Martisorul este simbolul străvechi al primăverii, atunci cand vechiul se reinnoieste, iar natura revine din nou la viata. Asadar, iata care sunt cele mai cunoscute traditii si obiceiuri pentru aceasta sarbatoare.
Obiceiuri si traditii de 1 Martie!
Martisorul se prinde, in mod traditional, in piept sau la mana, inainte de rasaritul soarelui. Daca este purtat la incheietura mainii, snurul cu fire albe si rosii capata o semnificatie aparte. Albul semnifica masculinitatea, pe cand rosul este simbolul feminitatii, al senzualitatii si al iubirii.
Impletirea celor doua culori ale martisorului semnifica si innoirea ciclului vietii. Unii etnografi sunt de parere ca aceasta sarbatoare reprezinta de fapt revenirea la viata a naturii dupa Marele Potop, ce este mentionat in Biblie.
Traditii si superstitii de 1 Martie
Se mai spune ca persoana care poarta un martisor timp de mai multe zile consecutiv, va avea noroc pe tot parcursul anului. In unele zone, martisorul se poarta pe toata perioada lunii martie sau chiar pana de Florii. In alte zone, acesta se poarta pana de Sfantul Gheorghe. Se mai spune ca pentru acea persoana, restul anotimpurilor vor fi precum primavara, cu mult optimism, caldura, dar si speranta.
In credintele romanesti stravechi mai este mentionat ca martisorul vine cu anumite „puteri” deosebite. Asta deoarece este asemanat cu un talisman ce poarta noroc. Oamenii credeau ca poate preveni boala si il apara de deochi pe purtator. Totodata, se crede despre martisor ca tine departe si deochiul.
Daca snurul este prins la incheitura mainii, acesta trebuie incheiat intr-un nod, pentru ca se crede ca si acesta are proprietati protectoare. Nodul are puterea de a tine departe raul de cel care poarta martisorul. De asemenea, impletiturile ne feresc de ghinion si imprejurari neplacute.
In anumite zone din Moldova, se mai pastreaza si astazi un obicei foarte vechi. Femeile trebuie sa poarte la gat monede de aur sau de argint, prinse de un snur in rosu si alb. Aceasta moneda trebuia purtata timp de 12 zile, dupa care era folosita pentru a cumpara o felie de branza alba, dulce si frumoasa. Cea care a purtat acea moneda drept martisor avea sa fie dulce si frumoasa tot timpul anului. Si tenul sau ramanea luminos si neted pentru o perioada indelungata de timp.