Una dintre puținele localități din județul Cluj unde mai putem găsi o urma de tradiții și obiceiuri românești. Comuna Frata este recunoscută la nivel național prin cele 5 titluri de „Teazaure Umane Vii”- distincții oferite de Ministerul Culturii. Ei bine, în prag de sărbători, comunitatea din Frata a organizat o șezătoare de toată frumusețea.
„Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară.
În șezătorile ce aveau loc înaintea Crăciunului și a Anului Nou, se învățau și se repetau colindele și urăturile, se discuta în amănunt despre buna pregătire a acestor sărbători. Și noi, Romulus Bucur-reprezentant cultural comuna Frata, Ștefana Deac- Muzeul Satului din Soporu de Câmpie, Camelia Sălăgean-Muzeul Școlii Gimnaziale Frata, Centru Turistic Frata și doamnele noastre dragi din Frata, Soporu de Câmpie și Berchieșu sprijiniți de Primăria Comunei Frata și Școala Gimnazială Frata am readus în actualitate obiceiuri și datini străvechi. Fiind o perioadă de post am pregătit bucate de post; pancove cu silvoiță, prăjitură de post, cozonaci, colăcei, mere și nuci.
Participanți: Raveca și Samoilă Soporan-meșter popular din Frata, Traian Rusu din Oaș, Eleonora Galea din Oaș, Maria Cristea din Soporu de Câmpie, Livia Costantea din Soporu de Câmpie, Raveca Trifan din Soporu de Câmpie, Daniela Nicoară din Soporu de Câmpie, Bătinas Mimi din Soporu de Câmpie, Csalai Ana din Berchieșu, Tritean Mihaela din Berchieșu și Suciu Susana din Berchieșu. Tuturor vă mulțumim!”, a fost postarea pe pagina de facebook a Centrului de Informare Turistică.