Dragostea pentru natură, pentru tot ceea ce ne înconjoară este un dar pe care Creatorul l-a lăsat pentru fiecare dintre noi. Iubirea de aproape este, fie că e vorba de om, sau de orice ființă necuvântătoare, un dar Dumnezeiesc. Omului i-a fost dat să trăiască în armonie cu foarte multe dintre animale, să-i fie folositor nevoilor sale și să-l sprijine la greu. Fie că este întâlnit în imagini biblice, în foarte multe picturi, încorporat în structuri arhitecturale, porumbelul este un simbol acceptat și recunoscut în întreaga lume. Porumbelul este un simbol al loialității, fidelității, iubirii, fiind utilizat deseori la ceremoniile de căsătorie. Cu dragoste pentru porumbei unii oameni se nasc, alții o dobândesc pe parcurs, iar cine nu are această pasiune nu poate simți ceea ce simte un sportiv columbofil. Pentru a înțelege mai bine această lume a columbofiliei, vom sta de vorbă cu un om plin de pasiune, o persoană foarte implicată în dezvoltarea acestui domeniu, domnul Călin Tothăzan.
Rep.: În numele cititorilor Ziarului 21 vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat să ne acordați un scurt interviu despre noul club columbofil din Câmpia Turzii. Pentru început, vă rog, să îmi spuneți câteva date biografice.
Călin Tothăzan:
-Mă numesc Călin Tothăzan, am 39 de ani, sunt căsătorit și am doi copii. M-am născut în Câmpia Turzii, am fost plecat o perioadă scurtă în străinătate, ca majoritatea tinerilor din generația noastră, însă, împreună cu soția mea, am decis să ne întorcem și să ne stabilim în orașul natal, locul unde ne simțim cu adevărat acasă.
Rep.: De unde această pasiune? Cum s-a născut ea?
Călin Tothăzan:
-În copilărie am locuit la bloc și creșteam porumbei împreună cu tata, așa a debutat pasiunea. Tatăl meu, Grigore Tothăzan, îndrăgește atât de mult porumbeii încât, de-a lungul timpului, de o viață întreagă, a crescut și crește foarte multe specii. Acum, la vârsta de 76 de ani, deși nu îi este ușor din cauza problemelor de sănătate, crește rasa ,,Uriaș Maghiar”. Acest hobby îi oferă o liniște aparte, un zâmbet cald în fiecare dimineață, îi încălzește sufletul și reprezintă o motivație pentru ziua următoare.
În 2012, când m-am mutat la casă, cu mult entuziasm, mi-am construit prima volieră și am cumpărat primii porumbei. Din acea perioadă și până în prezent am cules diverse informații despre aceste păsări, mă documentez permanent din diferite surse, de la crescători din țară și străinătate în ceea ce privește modul de alimentație (diverse rețete/diete în funcție de tipul de zbor), procesul de împerechere, durata și performanța zborului.
Rep.: Ce rase de porumbei ați crescut pe parcursul timpului? Descrieți-le, pe scurt.
Călin Tothăzan:
-Am crescut majoritatea raselor de porumbei: voiajori (se întorc la voliera lor de la mari distanțe), ,,jucători de Galați” (o rasă veche, creată în orașul Galați, care joacă în timpul zborului), ,,kingi” (au dimensiune mare, coada scurtă, proporțională cu corpul scurt), ,,pavași” (recunoscuți după coada asemănătoare cu a păunului), ,,încălțați” (au un penaj deosebit pe membre), ,,uriași maghiari” (au corp uriaș, piept lat, picioare încălțate), însă ceea ce îmi atrage atenția într-un mod deosebit este o rasă mai puțin populată la noi în țară, elegantă, nobilă.
În anul 2013, în Iași, am observat un porumbel care făcea tumbe, rostogoliri repetate peste cap în timpul zborului. Am fost atât de impresionat încât am identificat foarte repede proprietarul și l-am convins să mi-l vândă. Porumbel rasa ,,Birmingham Roller”. În prezent dețin aproximativ 100 de păsări, doar rasa menționată. Acesta este numărul ideal pentru a le oferi atenția și îngrijirea necesară; pentru un număr mai mare consider că nu s-ar putea ține sub control în vederea efectuării unui antrenament special pentru zbor și obținerea unui grad ridicat de performanță.
Rep.: Clubul ,,Birmingham Roller Club” Transilvania, cine sunteți?
Călin Tothăzan: Suntem primul club înființat în România pentru rasa ,,Birmingham Roller”, o rasă specială și rară de porumbei, care se caracterizează prin capacitatea de a face spectacol în aer prin zbor, joc și disciplină, rostogoliri pe spate cu o mare rapiditate, aterizarea făcându-se mereu de unde au decolat. La noi în țară sunt deocamdată puțini crescători de acest gen. După o perioadă de patru ani în care am fost asociați ai Clubului Roller Club România, în luna decembrie a anul 2021 am reușit să înființăm Clubul Birmingham Roller Club Transilvania. Acest club a fost constituit prin implicarea deosebită a unor oameni pasionați de sportul columbofil, cărora doresc să le mulțumesc pe această cale: Ioan Aldea, Mihai Aldea, Petru Trif, Paul Vasalie, Zoltan Szabo, Sergiu Druhora, Sergiu Veresejan, Mihai Calo. Deși din exterior poate părea simplu, în spatele unei astfel de asociații este o muncă intensă, multe documente și mai ales oameni care urmează foarte clar obiectivele propuse, ducându-le la îndeplinire cu multă perseverență.
Rep.: Cum ați caracteriza în câteva cuvinte această pasiune a columbofiliei?
Călin Tothăzan:
-Este un sport care leagă prietenii strânse, ai ocazia să cunoști oameni din întreaga lume. Comunicăm mult prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, avem uneori chiar discuții contradictorii, dar ne înțelegem bine și ne sprijinim reciproc. Ne cunoaștem fiecare familiile, suntem oameni calzi și primitori, ne întâlnim de câte ori avem ocazia și ne bucurăm de momentele petrecute împreună.
Colaborăm și achiziționăm porumbei de la persoane foarte cunoscute pentru premiile importante obținute în întreaga lume. Amintesc aici următorii: Laszlo Farkas (Ungaria), Heine Bijker (Olanda), Aurel Stan (Anglia), Vukasin Pejcic (Serbia), Eric Laidler (Danemarca); oameni în adevăratul sens al cuvântului, de la care am învățat multe lucruri valoroase, secrete din acest domeniu care ne-au fost împărtășite cu răbdare și drag. Îi respectăm și le muțumim pentru îndrumare și susținere!
Dacă aș descrie în doar două cuvinte ceea ce reprezintă pentru mine acest hobby, ele sunt: relaxare totală. Prin perspectiva job-ului am ocazia să călătoresc mult, să interacționez cu un număr mare de persoane, ca majoritatea oamenilor, am o viață activă. Seara, când mă întorc acasă, și privesc porumbeii, care zboară cu atâta eleganță, făcând un adevărat spectacol în aer, uit de toată agitația de peste zi și îmi încarc bateriile pentru ziua următoare.
Rep.: Care sunt principalele obiective ale acestui club?
Călin Tothăzan:
-Principalele obiective ale clubului nostru sunt: să dezvoltăm și să armonizăm relațiile de colaborare cu structurile columbofile din țară sau străinătate, să se efectueze perfecționarea calității zborului, să organizăm mai multe competiții oficiale, să promovăm valorile educative ale sportului columbofil, să paticipăm la concursurile europene și mondiale.
Rep.: Cum se desfășoară un concurs de acest gen?
Călin Tothăzan:
-Concursurile se realizează după un regulament de zbor foarte strict, bine stabilit, conceput în cele mai mici detalii. Există standarde de calitate după care se ghidează arbitri în jurizare, se ține cont de mărimea stolului, timpul de zbor, time out (pauză)…se obține un punctaj și ulterior se stabilește clasamentul. Menționez faptul că în timpul concursurilor porumbeilor li se administrează un anumit tip de hrană, sub formă de dietă, alimentația influențând calitatea zborului și implicit atingerea unui anumit grad de performanță.
Rep.: Concursuri, premii obținute?
Călin Tothăzan:
-De-a lungul timpului am obținut premii importante la nivel național, însă suntem în continuă dezvoltare, punem mare accent pe antrenamente și ținta noastră este ca în viitor să obținem rezultate bune la nivel internațional.
În data de 5 februarie 2022 am organizat la Câmpia Turzii premierea pentru concursurile desfășurate în anul anterior; a fost un moment amânat din cauza pandemiei, însă ne-am bucurat de reîntâlnirea dintre membrii clubului. Felicitări tuturor participanților, să fim sănătoși cu toții, să ne revedem în curând!
Rep.: Aveți colaborări cu asociații sau alte entități de profil?
Călin Tothăzan:
-Ne bucurăm de o colaborare foarte bună cu asociații de profil din Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și cu asociații din România. În acest sport te informezi permanent, culegi informații de la diferite persoane active și le aplici în cazul în care situația o impune.
Pe parcursul anilor am desfășurat multiple vizite la toți crescătorii acestei specii din România. Am participat la diverse evenimente legate de ,,Birmingham Roller” din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina. Am primit vizite ale crescătorilor din Anglia, Olanda, Danemarca, Bulgaria, Ungaria, experiențe unice.
Rep.: Care sunt planurile de viitor ale acestui club columbofil?
Călin Tothăzan:
-În viitor dorim să ne extindem, să adunăm mai mulți membri, în acest sens vă invităm pe cei interesați să ne contactați prin intermediul grupului de Facebook ,,Birmingham Roller Club” Transilvania. Avem în plan, de asemenea, organizarea unor evenimente cu participarea copiilor – vizite la crescători de porumbei, expoziții cu tombole unde se pot câștiga porumbei. Acțiuni de acest gen am organizat și înainte de debutul pandemiei de Covid -19, copiii exprimându-și entuziasmul și bucuria cu privire la procesul de creștere a acestor păsări. Am invitat copii din cadrul unei grădinițe din Câmpia Turzii, în timpul programului „Săptămâna Altfel”, a fost o experiență atât de frumoasă încât cu siguranță o să o mai repetăm.
Este necesar ca tinerelor generații să li prezinte și alte modalitați de petrecere a timpului liber, să vadă, să atingă un animal, să ascultăm întrebările lor și să le răspundem; copiii sunt curioși…dar pentru asta să fim și noi ca adulți, exemple, să limităm timpul petrecut cu utilizarea gadget-urilor, să petrecem cât mai mult timp în natură, indiferent de anotimp.