<
Actualitate

Toleranță – subiectul discutat de echipa ”Ignoranța face victime”

Cu toate că Ziua Internațională a Toleranței a fost pe data de 16 noiembrie, considerăm că e foarte important că subiectele discutate în această zi merită dezbătute în orice moment, așadar, vă invităm să ne spuneți despre toleranță și să oferiți câteva sfaturi celor din jur, deoarece ne dorim cu toții ca anumite comportamente de intimidare să fie din ce în ce mai invizibile printre noi. Câțiva membri ai echipei ”Ignoranța face victime” au transmis ieri niște gânduri, așadar, vă lăsăm să le descoperiți în întregime pe rețelele de socializare ale Asociației Potaissa Art, publicând câteva fragmente din textele lor:

Denisa Mădălina Stanciu: ”Înainte de orice, vreau să ne reamintim următorul lucru: toți suntem interconectați, ceea ce înseamnă că acțiunile fiecăruia dintre noi îi afecteaza și pe ceilalți, mai devreme sau mai târziu.
Revenind la subiectul nostru, pentru ca un concept să fie înțeles de majoritatea oamenilor, este important ca acesta să fie explicat în termeni cât mai simpli. Astfel, ce înseamnă toleranța? Ce „calități” are o persoană tolerantă?
Toleranța înseamnă îngăduință, indulgență, acceptare, manifestate atât față de alții, cât și față de noi înșine. Atunci când faci loc toleranței în viața ta, vei reuși să fii mai aproape de obținerea acelei stări de echilibru pe care majoritatea dintre noi o căutăm de-a lungul vieții.
Un aspect foarte important în evoluția noastră vine odată cu înțelegerea faptului că fiecare are propriul său drum de urmat, fiecare are propriul său „ceas” și că toate lucrurile se întâmplă la timpul lor. Nimic nu este întâmplător, așa că întâmpinând cu toleranță situațiile cu care ne confruntăm, contribuim la păstrarea armoniei în jurul nostru.
În ziua de azi, când abia mai reușim să ținem pasul cu evoluția tehnologiei, să nu uităm totuși că este foarte important să ne îngrijim și de sufletul nostru. Putem face acest lucru hrănindu-ne cu iubire, compasiune, liniște, pace, bucurie sinceră și, nu în ultimul rând, cu toleranță, atât față de cei din jur, cât mai ales față de noi înșine.”
Roxana Muresan: ”Pentru mine toleranță înseamnă răbdare. Răbdare față de reacțiile celor care îmi vor răul mie, dar nu numai.
Fiind o elevă care se întâlnește frecvent cu fenomenul de tip ”bullying”, nu pot spune că experiența școlară din anii trecuți a fost una plăcută și aș minți să spun că nu îmi era frică. În timp am învățat să tolerez anumite comportamente pentru a nu le mai oferi satisfacție celor care mă făceau să plâng. Am mai învățat să am putere să merg mai departe și să descopăr lumea, ieșind din bula în care eram prinsă și ”confortabilă”, să aleg cu grijă oamenii care mă înconjoară.
Ca toți oamenii, există momente în care uit ce înseamnă toleranța, cedez, clachez și cad la pământ, dar de fiecare dată îmi aduc aminte că trebuie să mă ridic, să devin mai puternică decât sunt și să înțeleg. Cu toate astea, sunt aici, scriind aceste rânduri și gândindu-mă fericită la situațiile în care am reușit să fiu tolerantă față de ”răutățile” celor din jur.
Pot spune că maturizarea mea a început cu toleranța. Oriunde am fost purtată de viață, am ales să tolerez anumite lucruri, ca atât eu, cât și cei din jur, să învățăm câte ceva.”
Doamna Codruța: ”- Sunt lucruri pe care doriţi să le faceţi şi nu le puteţi?
– Da, aş vrea să mă integrez în colectivul clasei, dar unii colegi
nu mă tolerează.
– V-aţi aflat vreodată într-o situaţie în care v-a fost afectată
imaginea de sine? Descrieţi situaţia şi cum v-aţi simţit.
– Da. Atunci când am venit acasă cu colegii, iar un băiat mai
mare le-a spus colegilor mei că nu m-a dorit nimeni. M-am
simţit umilit.
– Din cercul dumneavoastră de prieteni fac parte şi persoane
fără dizabilităţi? Vă cunosc şi vă respectă drepturile?
– Da. Prietenii mei îmi respectă drepturile şi mă înţeleg.
– V-aţi simţit vreodată discriminat?
– Da, din păcate de foarte multe ori.
– Consideraţi că sunt oameni care vă tratează altfel pentru că aveţi
o dizabilitate?
– Da, din păcate în cazul meu altfel nu înseamnă că sunt mai
înţelegători sau că încearcă să mă ajute.
– Aveţi acces la tratament, terapii şi servicii? De ce terapii
recuperatorii aveţi nevoie?
– Nu.
– Credeţi că vă sunt respectate drepturile pe care le aveţi? Dacă nu,
cum v-au fost încalcate aceste drepturi?
– Nu, deoarece oamenii mă tratează cu superioritate.”
Emma Ana: Pentru mine toleranța înseamnă un concept de care încerc să mă agăț mai mereu. Întotdeauna încerc să-mi aduc aminte cine sunt și cu cine am de-a face, în sensul în care uit să am răbdare de cele mai multe ori.
Însă, odată cu trecerea timpului, viața mi-a arătat că, dacă nu învăț cum să mă detașez total de frustrările pe care le acumuleaz în urma diverselor incidente ce au loc cu alte tipologii de oameni, cu diferite comportamente față de al meu, s-ar putea să nu câștig roadele ce trebuie să le dobândesc odată cu maturizarea. Am învățat că dacă îmi doresc să fiu respectată, trebuie să le arăt oamenilor respectul pe care îl am față de mine, dar și față de ei. Toleranța pentru oamenii cu care conviețuiesc mi-a demonstrat că este cea mai bună modalitate de a trece peste răutățile oamenilor, “lăsând de la mine”.
Consider că încă am de lucrat la “răbdarea” pe care trebuie să le-o arăt altora, însă sunt încrezătoare că voi deveni cea mai bună versiune a mea, astfel încat și alții să învețe câte ceva din comportamentul meu.

Pentru mai multe informații legate de proiecte, asociație, voluntariat și sponsorizări, ne puteți contacta:

E-mail: potaissaart@gmail.com / potaissaart@yahoo.com
Nr. telefon: 0756415620 / 0759665850
Facebook: AsociațiaPotaissa Art
Instagram: potaissaart

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS