<
Actualitate

Tezaurul Uman Viu de la Frata, Vasile Soporan a împlinit 89 de ani!

Vasile Soporan, locuitorul din Frata care a primit titulatura de Tezaur Uman Viu a împlinit frumoasa vârstă de 89 de ani.

La ceas aniversar a fost omagiat de primarul Cristian Cherecheș și consilierul Chiorean Dumitru.

„Domnul primar, Cherecheș Cristian-Miron, domnul viceprimar, Vasile Pop și domnul consilier, Chiorean Dumitru alături de Vasile Soporan, Tezaur Uman Viu, cetățean de onoare al județului Cluj și al comunei Frata la împlinirea vârstei de 89 de ani! La mulți ani fericiți și sănătoși!” transmit reprezentanții primăriei Frata.

Începând cu anul 2010 și până în prezent, peste 100 de români, au primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, aceasta fiind o inițiativă UNESCO.

Astfel, la nivelul județului Cluj, există 10 persoane care dețin titlul de „Tezaur Uman Viu”, demersurile fiind realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Despre Vasile Soporan

Născut pe 4 martie 1936 în comuna Frata din Județul Cluj, Vasile Soporan este unul dintre artiștii renumiți ai Transilvaniei și unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară autentică.

Vasile Soporan este considerat un tezaur viu al folclorului din Transilvania, datorită modului original de interpretare a cântecelor cât și compoziției melodice.

A cântat de mic, mergând la muncile câmpului, la sapă sau la coasă. Un horitor drag lui, de la care a învățat multe cântece și care i-a fost un soi de mentor, este Solomon din Berchieş. Apoi, mama şi tata – care a fost un mare horitor şi un bun dansator –, dar și oamenii din sat i-au fost profesori pentru cariera muzicală de mai târziu.

„Ca să fi horitor, să poți să cânți cu oameni cu școală și cu oameni care cunosc folclorul, trebuie să ai ureche muzicală, trebuie să ai voce și trebuie să știi să faci cântece. Că degeaba mă duc eu să cânt cântecele lu’ nu știu care cântăreț că nu le pot cânta. Eu nu cânt cântecele altui cântăreț. Așa că ăsta e principal să ai voce și să știi să conduci cântecul, să-i dai viață.” – a declarat Vasile Soporan la Radio Cluj.

Întrebat fiind despre ce înseamnă pentru el titlul de Tezaur Uman Viu, Vasile Soporan a răspuns:

„E o mândrie. Poți cânta undeva și cui îi place folclorul, să asculte. N-am avut o nicio altă pretenție niciodată pe unde am umblat. Puteți întreba pe oricine care mă cunoaște că pe unde am fost, m-am dus cu «Bună ziua»” 

Acesta a mai povestit că pentru a scrie o horă, umple vreo trei pagini dintr-un caiet, unde își notează toate ideile, reușind ca până acum să compună aproape 100 de melodii, iar dacă ne întrebăm de unde se inspiră, Vasile Soporan ne va răspunde că din viață.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS