Este vorba despre o taxă care ar putea fi introdusă prin OUG de către actualul Guvern, o ordonanță care ar fi fost dată pe 30 noiembrie.
Acestă taxă pe soare face referire la prosumatori, acei oameni care folosesc panourile solare pentru energia regenerabilă și despre care statul român spune că în acest moment ar trebui să aibă un contor diferit față de cel care este deja conectat la energia electrică.
Aceștia motivează că, în funcție de consumul de energie pe care îl au aceste persoane, energie regenerabilă, trebuie să poată plăti o taxă către stat.
Până în anul 2024 ar trebui să fie montate astfel de contoare inteligente. Reamintim faptul că, din anul 2024, aceste contoare vor deveni obligatorii. Cei care folosesc energia regenerabilă vor fi nevoiți să aibă în locuințe astfel de contoare, dacă folosesc energia din panourile fotovoltaice.
Clarificările Ministerului Energiei
Ulterior, Ministerul Energiei a transmis într-o postare pe Facebook că „pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile”.
Totodată, ministerul a susținut că „modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333)”, întrucât „prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu”.