Tarifele de referinţă la poliţele RCA, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu creşteri pe anumite segmente, comparativ cu tarifele de referinţă la RCA raportate în martie 2021, în funcţie de vârsta asiguratului şi capacitatea cilindrică a autovehiculului.
Tarifele de referinţă RCA au crescut în august. Care este categoria de vârstă care plăteşte mai mult?
Ritmul de creştere al primei brute de referinţă pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani este cuprins între 0,9% şi 2,8%, în funcţie de capacitatea cilindrică a autovehiculului, în timp ce la restul categoriilor de vârstă se observă şi scăderi ale tarifelor.
Prin urmare, o persoane cu vârsta de până în 30 de ani, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 1.800 cmc, tariful de referinţă este de 1.495 lei, cu 3,2% mai mult comparativ cu ultima perioadă de raportare a tarifelor de referinţă RCA din martie 2021. Aceasta este şi cea mai mare creştere observată, dintre toate categoriile de vârstă ale persoanelor şi dintre toate tipurile de motoare.
Pe de altă parte, noile tarife de referinţă la poliţele RCA vin şi cu anumite scăderi, cele mai mari fiind pe categoria de vârstă cuprinsă între 51 şi 60 de ani, pentru autovehicule cu capacitate cilindrică de 1.801 cmc-2.000 cmc şi 2.001 cmc-2.500 cmc, respectiv o scădere cu 3,4% şi 4% a tarifului de referinţă.
Având în vedere riscul pe care îl prezintă persoanele tinere la volanul unui autovehicul, din cauza experienţei reduse pe care o au, era de aşteptat ca acest segment de vârstă de până în 30 de ani să înregistreze creşteri uşoare ale tarifului de referinţă.