<
Actualitate

Târgul Mărțișorului, la Turda: Drumul de la Dragobete la Ziua Femeii, marcat cu alb-roșu  

Vineri, 24 februarie, la Turda s-a deschis Târgul Mărțișorului. Pe cele 17 standuri amplasate în Piața Tricolorului, din centrul istoric al orașului, pe aleea ce face legătura între Piața Republicii și Muzeul de Istorie, tronează simbolurile primăverii și ale iubirii. Persoanele care vor poposi aici, au oferte din belșug, dintre care pot alege un mărțișor pentru al dărui femeilor din viața lor.

În general, comercianții, îndeobște artizani locali, etalează, pe cele 17 standuri ocupate, o ofertă alcătuită, mai ales, din mărțișoare, ce se vând pentru sume cuprinse între 1,50 și 20 de lei. Pe lângă tradiționalul simbol al primăverii, înzestrat cu nelipsitul șnur alb-roșu, pe tarabe se mai găsesc și accesoriile oferite în mod tradițional odată că mărțișoarele: felicitările-unicat, confecționate manual, ce se pot cumpăra la prețul de 12 lei bucata, ghivecele cu zambile și alte flori de sezon, vândute cu prețuri ce variază de la 10 la 20 de lei, bucata. Pe lângă varianta naturală, doritorii ppt cumpăra și flori din săpun (trandafiri), oferite într-o gamă de culori diversă, pentru sume cuprinse între 20 și 35 de lei, ghiveciul. Pretențioșii, pentru care iubirea se măsoară în grosimea portofelului, pot alege cușulețe cu flori, pe care le pot oferi femeilor adorate în schimbul unor sume de 60, până la 80 de lei.

Oferta etalată pe standurile de la Târgul Mărțișorului, organizat în centrul Turzii de autoritățile publice locale, prin Casa de Cultură, mai cuprinde lănțișoare, brățări, mărgele, inele și jucării de pluș. Într-un cuvânt, de toate, pentru toți și pentru orice buzunar.

O notă aparte în peisajul târgului o reprezintă standul Muzeului de Istorie din Turda. De acolo se pot cumpăra replici confecționate de firme artizanale locale, după obiecte din colecția muzeului: vase preistorice, bijuterii antice din cupru, cercei, coliere, mărgele, brelocuri, pandantive realizate după modelul monedelor romane, dar și articole de marochinărie, al căror design este inspirat, de asemenea, din modele existente în colecția muzeului. Obiectele etalate la standul Muzeului de Istorie din Turda se vând cu prețuri cuprinse între 10 și 60 de lei. Pentru o ofertă mai diversificată, doritorii pot vizita magazinul permanent, ce funcționează la Muzeul de Istorie al Turzii, situat la o aruncătură de săgeată mai încolo de Târgul Mărțișorului.

La capătul dinspre Piața Republicii, în partea opusă standului Muzeului de Istorie, se află standul cu produse din lavandă. Oferta producătorului din Tritenii de Jos include sirop de lavandă, produse cosmetice (ulei esențial, apă florală, balsam de buze, sare de baie, săpun), toate preparate cu lavandă, sau produse ambientale (odorizant auto, pernă cu sare de lavandă, lumănare parfumată sau rezerve de ceară cu lavandă).

Târgul Mărțișorului rămâne deschis zilnic, până la ora 17, din 24 februarie până în 8 martie. Producătorii prezenți la târg au o singură grijă: nu cumva vremea nefavorabilă să-i alunge pe potențialii clienți. Progonoza meteo până în 8 martie indică, pentru Turda, precipitații (ploaie și lapoviță sau ninsoare),în intervalul 25-27 februarie, apoi, din 28 februarie până în 3 martie va urma o perioadă fără ploi, dar vremea se va răci (temperaturi diurne cuprinse între 2 și 6 grade Celsius), încă o zi ploioasă, în 4 martie, pentru ca apoi să se consemneze o ușoară încălzire a vremii (temperaturile vor oscila, ziua, între 7 și 9 grade Celsius).

Emil HĂLĂȘTUAN.

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Farmacia Dr.Max
Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS