<

Actualitate

Sunt generațiile tinere educate din punct de vedere financiar?

Sunt generațiile tinere educate din punct de vedere financiar?

Din punct de vedere al cunoștințelor financiare, generațiile tinere, cu precădere Gen Z și Milenialii, sunt caracterizate de varietate – dar nu în sensul bun. Există deseori lacune semnificative când vine vorba de aplicarea practică a cunoștințelor, dacă acestea există.

Acest lucru este oarecum ironic, având în vedere faptul că acestea sunt generațiile care interacționează din ce în ce mai mult cu produse și servicii de tip financiar.

Generațiile tinere sunt mereu online, dar mai ales in a cheltui online. Fie că este vorba de divertisment precum jocuri video sau pacanele, fie că este vorba de cumpărături online, aceste generații beneficiază de o privire mai detaliată asupra finanțelor personale.

Dar sunt acestea educate din punct de vedere financiar?

 

Cum se prezintă generațiile tinere?

Generațiile tinere sunt reprezentate în principal de Mileniali și de Gen Z. O generație mai tânără nu există încă, dat fiind faptul că sunt clasificați ca Gen Z oamenii născuți între 1997 și 2012.

Aceste două generații, din punct de vedere a cunoștințelor financiare, se prezintă după cum urmează:

 

  • Gen Z este considerată deseori generația cel mai puțin educată financiar. Conform unor studii, doar două treimi din reprezentanții Gen Z pot răspunde la cel puțin 50% din întrebările cu subiect financiar care le sunt adresate.
  • Totodată, multe persoane din Gen Z nu au încrederea necesară în cunoștințele lor financiare. Acest lucru poate fi observat cu precădere în Statele Unite ale Americii, acolo unde tinerii spun că nu se simt pregătiți pentru a-și gestiona finanțele personale.
  • Mai rea este situația tinerilor adulți. Aproximativ 80% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani nu au creat niciodată un buget personal. Cu adevărat serios este totuși faptul că 77% dintre aceștia nu au pus deoparte, economisit fonduri pentru cheltuieli neprevăzute.
  • Milenialii nu au o situație mult mai bună. Conform surselor, nivelul acestora de educație financiară este tot unul redus. Aceștia au dificultăți în a înțelege concepte financiare complexe, motiv pentru care investițiile și mai ales gestionare riscului (din punct de vedere financiar) nu sunt lucruri cu care să se preocupe, după cum s-ar spune.

Care este motivul coeficientului redus de educație financiară?

În primul rând, educația financiară lipsește cu desăvârșire din etapele de formare a oamenilor. Peste 25% din tinerii adulți spun că nu au avut parte de informații cuprinzătoare privind finanțele de-a lungul vieții.

Un alt motiv important din spatele acestei lipse de cunoștințe este prezența a foarte multe surse informale de educație financiară – mai exact, influenceri din social media. Rata de atenție a persoanelor scade de la an la an, fiind mai ușor să asculte un influencer decât să analizeze o carte sau un curs.

Apoi, în mod ironic, aceste generații tinere pot simți un surplus de încredere, dar care să nu fie ancorat în niciun fel de experiență. Aceștia fac mișcări financiare riscante și nu au un plan de gestionare a riscului în spate, de exemplu.

 

Sunt aceste generații pierdute din punct de vedere financiar?

Nu chiar! Există destul de multe oportunități pentru aceste două generații. Printre cele mai bune se numără fluența în mediul digital, interesul crescând privind finanțele în general, precum și soluțiile emergente dezvoltate de bănci și companii fintech.

Mai exact, există o direcție a acestor aspecte îndreptată către Gen Z și Mileniali – unelte dedicate acestor generații, care includ elemente de gamificare sau sunt exclusiv dezvoltate pentru Gen Z și Mileniali.

Fluența digitală joacă un rol la fel de mare, deoarece promovează dorința de a învăța mai mult despre finanțe. Accesul la platforme diverse de gestionare a bugetului se face facil, fără nicio problemă.

În general, lipsa cunoștințelor financiare este o problemă serioasă pentru Gen Z și Mileniali. Desigur, acesta nu este rezultatul lipsei dorinței lor de a avea stabilitate financiară. Există mai mulți factori contemporani care promovează aceste lacune financiare.

Din fericire, pare că mediul se schimbă puțin, iar Gen Z și Milenialii au parte de din ce în ce mai multe oportunități de a-și îmbogăți vocabularul financiar!

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Adaugă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Bitcoin Exchange Liga 1 Case Pariuri Online

Ziarul care te prinde

© Ziarul 21 Turda | Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al reprezentanţilor publicaţiei Ziarul 21.

  SUS