Mig 21 a fost și va rămâne emblematic pentru aviația română
Luni 15 ianuarie 2023, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii a avut loc ceremonialul militar de retragerea a aeronavei Mig 21 din serviciu. La acest eveniment istoric pentru aviația militară au fost invitați oficialități locale, locțiitorul Statului Major al Forțelor Aeriene dl Leonard-Gabriel Baraboi, General de Flotilă Aeriană dar și cadre mlitare în rezervă, care au și-au desfășurat activitatea în această unitate de elită a aviației române din Câmpia Turzii. Prin bunăvoința lor am făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce a fost pentru domniile lor, acest avion Mig 21, dar și această unitate de aviație din Câmpia Turzii.
Rep.: Am onoarea să vă salut, stăm de vorbă cu:
Suciu Remus, comandor inginer în rezervă la Unitatea Militră 01969 Câmpia Turzii: -Mă numesc Suciu Remus am absolvit Academia Tehnică Militară și am ajuns aici la Câmpia Turzii într-o frumoasă zi de vară a lunii august 1989.
Rep.: Ce puteți să ne spuneți despre această aeronavă Mig 21?
Suciu Remus: O aeronavă destul de performană având în vedere vechimea ei, o aeronavă care și-a făcut atâți ani serviciul la Câmpia Turzii și nu numai. Am foarte multe amintiri legate de această aeronavă, pot să spun că este aeronava sufletului meu, ea m-a perfecționat ca inginer de armament.
Rep.: Cât timp v-ați desfășurat activitatea aici la această Câmpia Turzii?
Suciu Remus: Din august 1989 și până în 2017 când am trecut în rezervă, după aproape 30 de ani de explotare Mig 21 și elicoptere IAR 330.
Rep.: Ce sentiment vă cuprinde la retragerea aeronavei Mig 21 din serviciu?
Suciu Remus: E un moment nostalgic, nu numai că am venit la activitatea asta de pensionare a Mig-ului. Mă bucur că mă întâlnesc cu foarte mulți colegi cu care am lucrat în breaslă, cu care am exploatat această aeronavă Mig 21, Mig 21 Lancer.